Τεχνικό ζήτημα που δεν πρέπει να ανάγεται σε πολιτικό, χαρακτήρισε το θέμαπου αφορά την κατάθεση συντεταγμένων και για την υπόλοιπη Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης, σημειώνοντας ότι Λευκωσία και Αθήνα βρίσκονται σε συνεννόηση.

Προσέθεσε δε, μιλώντας στο ΡΙΚ, ότι οι τεχνικοί των κυβερνήσεων των δύο χωρών συζητούν το θέμα των χαρτογραφήσεων, «ώστε να μη γίνει κάτι που να ζημιώνει είτε την Ελλάδα είτε την Κύπρο».

Την ίδια στιγμή ο κ. Κασουλίδης επεσήμανε ότι η Ιορδανία ανανέωσε τη δυνητική επιθυμία της να προμηθευτεί φυσικό αέριο και από την Κύπρο, σε περίπτωση κατά την οποία οι συνομιλίες καταστήσουν εφικτό κάτι τέτοιο. Αυτή τη στιγμή, πρόσθεσε, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της Τριμερούς Συνόδου Κορυφής, η Ιορδανία έχει και το Ισραήλ ως πιθανή χώρα για προμήθεια Φυσικού Αερίου, αλλά έχει και την Κύπρο. Ο κ. Κασουλίδης επανέλαβε ότι αναλόγως των τουρκικών προκλήσεων, η κυβέρνηση θα επιλέξει τον χρόνο σε ό,τι αφορά τη κατάθεση συντεταγμένων για ολόκληρη την ΑΟΖ της.

Η Κομισιόν ενέκρινε χρηματοδότηση έργων για εισαγωγή φυσικού αερίου

Παράλληλα αξίζει να σημειωθεί ότι ηΕυρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε την αίτηση της Κυπριακής Δημοκρατίας για χρηματοδότηση των έργων υποδομής στην Κύπρο για την εισαγωγή υγροποιημένου φυσικού αερίου.

Ο υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Λακκοτρύπης, δήλωσε ότι η έγκριση αφορά το ποσό των 101 εκατομμυρίων ευρώ, που αποτελεί το 40% της συνολικής δαπάνης που απαιτείται για τις υποδομές.

Διευκρίνισε ότι η χρηματοδότηση είναι πλέον υπό την αίρεση της έγκρισης των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο κ. Λακκοτρύπης ανέφερε, επίσης, ότι εγκρίθηκε προκαταρκτικά το ποσό των 35 εκατομμυρίων ευρώ για τις λεπτομερείς τεχνικές μελέτες για τον αγωγό φυσικού αερίου East Med.