Με μια μαφιόζικη ενέδρα θανάτου επαγγελματίες εκτελεστές γάζωσαν με Καλάσνικοφ τον βαρυποινίτη Βασίλη Στεφανάκο ο οποίος είχε κατηγορηθεί για πολύ σοβαρές υποθέσεις του υποκόσμου. Σύμφωνα με τις Αρχές, ήταν ένας από τους αρχηγούς της greek mafia, είχε καταδικασθεί με ποινές κάθειρξης και είχε αποφυλακισθεί με τις ευνοϊκές διατάξεις του νόμου Παρασκευόπουλου στις 15 Αυγούστου 2016. Ο επίλογος της ιστορίας γράφηκε χθες στις 7 το απόγευμα όταν έπεσε και αυτός θύμα του ανελέητου πολέμου της νύχτας.

Η εν ψυχρώ εκτέλεση έγινε στη λεωφόρο Αθηνών 304 στο Χαϊδάρι. Οι δράστες ακολουθώντας ένα καλά οργανωμένο σχέδιο κατάφεραν να παγιδεύσουν τον Βασίλη Στεφανάκο στο αυτοκίνητό του και να τον γαζώσουν με Καλάσνικοφ. Μια επιχείρηση δολοφονίας υψηλού ρίσκου καθώς ο Στεφανάκος λάμβανε μέτρα ασφαλείας και σύμφωνα με πληροφορίες χρησιμοποιούσε θωρακισμένο αυτοκίνητο ενώ συνήθως κάποιος τον συνόδευε. Οι δυο εκτελεστές που επέβαιναν σε κλεμμένη λευκή μοτοσικλέτα μεγάλου κυβισμού με μελετημένες κινήσεις προσέγγισαν τη μαύρη BMW ιδιοκτησίας του ενώ ήταν σταθμευμένη έξω από το κτίριο που παλιότερα στέγαζε την έκθεση αυτοκινήτων του. Τώρα εκεί, ο Στεφανάκος, διατηρούσε ζαχαροπλαστείο στο ισόγειο και χρησιμοποιούσε τον πρώτο όροφο ως γραφεία εταιρείας με υγραέριο.

Με ευελιξία κατάφεραν να πλήξουν το στόχο τους σε κλάσματα δευτερολέπτου. Οι μαρτυρίες για τον τρόπο εκτέλεσης μέχρι αργά το βράδυ ήταν συγκεχυμένες.

Μάρτυρες ανέφεραν ότι τη μοιραία στιγμή ο Στεφανάκος μιλούσε στο τηλέφωνο και οι δράστες άνοιξαν την πόρτα του συνοδηγού και τον πυροβόλησαν. Αλλη μαρτυρία ανέφερε ότι ο Στεφανάκος δέχθηκε τα πυρά του ενόπλου την ώρα που έμπαινε στο αυτοκίνητο. Το σκηνικό της εκτέλεσης κράτησε δευτερόλεπτά και ο επαγγελματίας και εκπαιδευμένος δράστης άνοιξε πυρ και τον εκτέλεσε με τουλάχιστον 22 σφαίρες σύμφωνα με τους κάλυκες που βρέθηκαν. Ο Βασίλης Στεφανάκος σωριάστηκε νεκρός στη θέση του οδηγού ενώ οι δράστες διέφυγαν προς την πλευρά του Ασπροπύργου. Η δολοφονία του, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις των Αρχών Ασφαλείας, φαίνεται να έχει σχέση με παλιά ή καινούργια γραμμάτια της νύχτας.

ΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ. Στα μέσα της δεκαετίας του 2000 ο Βασίλης Στεφανάκος ήταν για την Αστυνομία ένα από τα πιο βαριά χαρτιά του υποκόσμου. Ο ίδιος πάντα αρνιόταν κατηγορηματικά κάθε εμπλοκή ενώ δεν παρέλειπε να επισημαίνει ότι έχει στοχοποιηθεί από τις Αρχές Ασφαλείας. Δεν παρέλειπε να εκφράζει πολιτικές απόψεις ενώ στις φυλακές ανέπτυξε φιλικές σχέσεις και με κατηγορούμενους για εμπλοκή σε τρομοκρατικές επιθέσεις

Ο ογκώδης φάκελος που είχε σχηματισθεί εις βάρος του περιελάμβανε αδικήματα που κάλυπταν μεγάλο φάσμα οργανωμένου εγκλήματος, από εκβιασμούς ιδιοκτητών καταστημάτων μέχρι λαθρεμπόριο τσιγάρων και καυσίμων.

Με μια επιχείρηση ειδικού κλιμακίου που είχε συγκροτηθεί από την Ασφάλεια ο Στεφανάκος είχε συλληφθεί τον Ιανουάριο του 2008 κοντά στο σπίτι του στο Χαϊδάρι. Συνολικά είχε καταδικασθεί σε κάθειρξη 21 ετών και τριών μηνών για ηθική αυτουργία σε δολοφονία – ξεκαθάρισμα λογαριασμών που είχε διαπράξει στις 26 Αυγούστου του 2006 ο Αλκέτ Ριζάι, ένα ακόμα δυνατό όνομα του υποκόσμου. Επιπλέον είχε καταδικασθεί τον Δεκέμβριο του 2006 σε κάθειρξη 14,5 χρόνων για εκβιασμούς, προστασία και λαθρεμπόριο.

Ο Στεφανάκος, για την Αστυνομία εθεωρείτο ότι βρισκόταν στις κορυφαίες θέσεις της πυραμίδας του οργανωμένου εγκλήματος και είχε συνεργασθεί με κακοποιούς οι οποίοι συγκροτούσαν αυτό που έχει χαρακτηρισθεί ως greek mafia. Στα σκαλοπάτια της βαριάς παρανομίας άρχισε να ανεβαίνει, πάντα σύμφωνα με όσα του έχουν καταλογίσει οι Αρχές, μετά τη δολοφονία του βαρόνου του υποκόσμου Βασίλη Καλαποθαράκου. Σύμφωνα με τις Αρχές, ήταν αρχηγός ομάδας που έλεγχε περιοχές της Δυτικής Αττικής, κυρίως Ελευσίνα, Ασπρόπυργο, Χαϊδάρι και Περιστέρι.

ΛΑΘΡΕΜΠΟΡΙΟ. Οι εκβιασμοί ήταν η αιχμή του δόρατος ενώ είχε κατηγορηθεί για εμπλοκή και σε άλλες παράνομες δραστηριότητες όπως λαθρεμπόριο.

Σε ένα από τα πλήγματα της Δίωξης Εκβιαστών το όνομά του περιλαμβανόταν στις πρώτες σειρές μιας μεγάλης δικογραφίας στο πλαίσιο της οποίας είχαν εκδοθεί 44 εντάλματα σύλληψης. Βία, απειλές, εκβιασμοί περιγράφονταν στην δικογραφία για μέλη και πρωτοπαλίκαρα του κυκλώματος μπροστά στα οποία « Ολη η Αθήνα στέκεται προσοχή». Το όνομα του Στεφανάκου είχε εμπλακεί ως βασικό σε έναν από τους εμφύλιους της νύχτας με επιθέσεις εναντίον αντιπάλων. Παρά τις βαριές ποινές η πόρτα των φυλακών για τον Βασίλη Στεφανάκο άνοιξε τον Αύγουστο του 2016. Η αντίστροφη μέτρηση είχε αρχίσει και χθες το απόγευμα με τις σφαίρες του Καλάσνικοφ σφραγίσθηκε οριστικά ο φάκελός του.