Το μοντέλο των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών υιοθετεί ο ΕΟΠΥΥ, ελέγχοντας σε πραγματικό χρόνο τις εισαγωγές σε ιδιωτικές κλινικές των τουλάχιστον 10 εκατομμυρίων ασφαλισμένων του.

Μάλιστα, σε δεύτερη φάση θα δρομολογηθεί και αντίστοιχο «φίλτρο» για τη διεξαγωγή ακριβών διαγνωστικών εξετάσεων (όπως οι μαγνητικές και οι αξονικές τομογραφίες), σε μια προσπάθεια επιπλέον εξυγίανσης του οργανισμού.
Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες έως τα τέλη της εβδομάδας αναμένεται να υπογραφεί σχετική υπουργική απόφαση, με την οποία θα ανάβει το πράσινο φως για την ενεργοποίηση ενός ηλεκτρονικού συστήματος που παραπέμπει σε Μεγάλο Αδελφό.
Στο πλαίσιο αυτό δρομολογείται η πρόσληψη 215 επικουρικών γιατρών και φαρμακοποιών που θα στελεχώσουν το τηλεφωνικό κέντρο του Οργανισμού. Σε αυτό θα γίνεται η αναγγελία εισαγωγής του ασφαλισμένου σε οποιαδήποτε συμβεβλημένη ιδιωτική κλινική της χώρας, ενώ στη συνέχεια θα παρακολουθούνται βήμα προς βήμα η διάγνωση, η φαρμακευτική αγωγή, τα αναλώσιμα ή οι επεμβάσεις στις οποίες υποβάλλονται οι ασθενείς.
Ετσι, στην περίπτωση που το εξειδικευμένο προσωπικό (θα απαρτίζεται από γιατρούς όλων των ειδικοτήτων) του οργανισμού εντοπίσει υπερβολές στη διαχείριση του περισταστικού ή επιπλοκές που χρήζουν αποσαφήνισης, θα υπάρχει η δυνατότητα επικοινωνίας με τον ιδιώτη θεράποντα ιατρό.
Με το νέο σύστημα τα στελέχη του ΕΟΠΥΥ προσδοκούν να μπει κόφτης στις φουσκωμένες χρεώσεις, ενώ αντίστοιχα οι πάροχοι (δηλαδή, οι ιδιωτικές κλινικές) δεν θα αναγκάζονται να κάνουν εκ των υστέρων περικοπές, ώστε να εξοφληθούν από τον μεγαλύτερο ασφαλιστικό φορέα της χώρας.

Υπενθυμίζεται ότι έλεγχοι κατά το παρελθόν έχουν αποκαλύψει πλήθος καταχρηστικών ή ύποπτων χρεώσεων. Ανάμεσα σε αυτές έχουν εντοπιστεί περιπτώσεις ασφαλισμένων οι οποίοι νοσηλεύθηκαν σε ιδιωτική κλινική για συγκεκριμένη πάθηση και εμφάνισαν όλοι τις ίδιες επιπλοκές, φουσκώνοντας έτσι τον λογαριασμό για τον ΕΟΠΥΥ.

Μάλιστα, σύμφωνα με εκτιμήσεις, το τρικ αυτό χρέωσε τον οργανισμό μόνο για ένα ΚΕΝ (Κλειστό Ενοποιημένο Νοσήλιο ανά κατηγορία διάγνωσης) ένα εκατομμύριο ευρώ.
Εν τω μεταξύ ο ΕΟΠΥΥ εκσυγχρονίζει και τον ηλεκτρονικό Φάκελο Ασφάλισης Υγείας, δίδοντας τη δυνατότητα στους ασφαλισμένους να έχουν πρόσβαση στο ιατρικό και ασφαλιστικό ιστορικό τους, όπως ισχύει και με τα στοιχεία των τραπεζικών συναλλαγών τους που αποθηκεύονται στο σύστημα web banking.

Ετσι, εφόσον ενεργοποιηθεί ο φάκελος από τον θεράποντα ιατρό, ο πολίτης θα μπορεί ηλεκτρονικά να πληροφορηθεί αναλυτικά για τις εξετάσεις στις οποίες έχει υποβληθεί την τελευταία πενταετία, για τα φάρμακα που έχει λάβει, καθώς και για τυχόν νοσηλείες, ακόμη και για τα σχετικά κόστη. Επιπλέον, μπορεί να προβεί άμεσα σε καταγγελία, στην περίπτωση που διαπιστώσει για παράδειγμα χρέωση για υπηρεσίες που δεν έχει λάβει.

ΜΕ ΙΛΑΡΑ ΔΥΟ ΓΙΑΤΡΟΙ. Ανησυχία και προβληματισμό προκαλούν τα δύο κρούσματα ιλαράς σε γιατρούς στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός. Μάλιστα, το ένα εκ των δύο περιστατικών αφορά 31χρονη ειδικευόμενη, η οποία νοσηλεύεται στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του νοσοκομείου, καθώς παρουσίασε σοβαρές επιπλοκές.

Οι ειδικοί δείχνουν ως αιτία του προβλήματος την –προφανώς –χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη του υγειονομικού προσωπικού της χώρας, δίνοντας έμφαση στη χαλαρή –εν απουσία ελέγχου –εφαρμογή των σχετικών προγραμμάτων εντός των νοσοκομείων.
Υπενθυμίζεται άλλωστε ότι και τον περασμένο Σεπτέμβριο είχαν καταγραφεί πέντε κρούσματα ιλαράς στο Θριάσιο και συγκεκριμένα σε έναν γιατρό, δύο νοσηλευτές και δύο εργαζομένους του κυλικείου.
Σύμφωνα με καταγγελία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), το ΕΣΥ δεν προμηθεύεται αντιδραστήρια για έλεγχο αντισωμάτων ιλαράς ώστε να διαπιστωθεί ποιοι γιατροί και νοσηλευτές πρέπει να εμβολιαστούν.

Η ομοσπονδία αποδίδει τα κενά στα μέτρα πρόληψης στους προϋπολογισμούς ένδειας, γεγονός όμως που θέτει σε κίνδυνο τόσο το υγειονομικό προσωπικό των νοσοκομείων της χώρας όσο και τους ασθενείς.

Σημειώνεται ότι τα κρούσματα ιλαράς στη χώρα μας έχουν ξεπεράσει τα 1.100, εκ των οποίων η πλειονότητα εντοπίζεται σε κοινότητες Ρομά.

Εντούτοις, όπως αναφέρεται και στις εκθέσεις του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), πολλά από τα κρούσματα σε ενηλίκους αφορούν επαγγελματίες υγείας, οι οποίοι είναι «ανεμβολίαστοι ή ατελώς εμβολιασμένοι».