Να μηδενίσει τον χρόνο αναμονής, που ξεπερνάει σε κάποιες περιπτώσεις ακόμη και το ένα έτος, για τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ οι οποίοι αγοράζουν γυαλιά οράσεως και έπειτα συνωστίζονται στις ουρές για να εξοφληθούν, επιχειρεί ο Οργανισμός.

Στο πλαίσιο αυτό, ο φορέας ξεκίνησε από χτες τη διαδικασία ατομικών συμβάσεων με τα οπτικά καταστήματα, καλώντας τους παρόχους να υποβάλουν τη σχετική αίτηση εντός 20 ημερών. Μετά τη σύναψη των σχετικών συμβάσεων οι ασφαλισμένοι θα έχουν τη δυνατότητα να αγοράζουν γυαλιά οράσεως χωρίς να προπληρώνουν αλλά ούτε και να περιμένουν στις ουρές των περιφερειακών διευθύνσεων για να υποβάλουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά.

Υπενθυμίζεται ότι οι πολίτες δικαιούνται να ανανεώνουν τα γυαλιά τους κάθε 4 χρόνια και ο Οργανισμός δικαιολογεί δαπάνη ύψους έως και 100 ευρώ. Είναι ενδεικτικό ότι σε διάστημα ενός μήνα καταβάλλονται κατά μέσο όρο 30.000 αιτήματα για αιτήματα οπτικών ειδών πανελλαδικά.

Δεδομένου όμως ότι οι περιφερειακές διευθύνσεις του ΕΟΠΥΥ, κυρίως στην Αττική, αιμορραγούν εξαιτίας της τραγικής υποστελέχωσης, η διαχείριση των αιτημάτων διεξάγεται με ρυθμούς χελώνας. Μοιραία σήμερα εκκρεμούν περισσότερα από 95.000 σχετικά αιτήματα (μόνο για οπτικά είδη), με αποτέλεσμα οι ασφαλισμένοι να αναμένουν έως και ένα χρόνο να εξοφληθούν.

Με το νέο μέτρο, όμως, τα οπτικά καταστήματα θα αποζημιώνονται απευθείας από τον ΕΟΠΥΥ, με την ετήσια δαπάνη του Ταμείου να υπολογίζεται στα 47 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, το ζητούμενο είναι να γίνει πιο καθαρό ένα τοπίο με σκιές, καθώς κατά το παρελθόν έχουν εντοπιστεί παρατυπίες στις συγκεκριμένες συναλλαγές. Για παράδειγμα, γυαλιά ηλίου βαφτίζονταν οράσεως ή η αγορά γινόταν για άλλο μέλος της οικογένειας και όχι για τον ίδιο τον ασφαλισμένο χρεώνοντας το Ταμείο.

ΟΙ ΟΡΟΙ ΤΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ. Υπολογίζεται ότι σε όλη τη χώρα λειτουργούν συνολικά 2.500 καταστήματα οπτικών, εντούτοις ουδείς γνωρίζει ποιος θα είναι η τελική δεξαμενή συμβεβλημένων παρόχων. Και αυτό διότι στην εν λόγω σύμβαση καθορίζονται οι απαραίτητοι όροι και προϋποθέσεις για την ανάπτυξη συνεργασίας του ΕΟΠΥΥ με νομίμως αδειοδοτημένα καταστήματα οπτικών, με τους αρμόδιους του Οργανισμού να σημειώνουν ότι κατ’ αυτό τον τρόπο προστατεύονται οι πολίτες και παράλληλα τα επαγγελματικά δικαιώματα του κλάδου.

Εντούτοις, όπως εκτιμούν πηγές στα «ΝΕΑ», δεκάδες καταστήματα δεν πληρούν τις προϋποθέσεις –για παράδειγμα, δεν απασχολούν οπτομέτρη (κύριο αντικείμενο του οποίου είναι η διάγνωση και αντιμετώπιση δυσλειτουργιών της όρασης με τη βοήθεια γυαλιών και φακών επαφής) και συνεπώς θα απέχουν αναγκαστικά από τη διαδικασία σύναψη σύμβασης.

ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ ΦΑΡΜΑΚΑ. Φουντώνει το κύμα των αντιδράσεων στο χώρο της υγείας με τα προωθούμενα μέτρα που έλαβαν χτες το πράσινο φως από τη Βουλή. «Δεν έχουν τέλος οι πειραματισμοί στο χώρο του φαρμάκου», επισημαίνει ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ) σε επιστολή που απέστειλε χτες στον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό κάνοντας λόγο για την εισαγωγή νέων πρακτικών «αδιαφάνειας και πιθανής αυθαιρεσίας». Ειδικότερα, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Πασχάλης Αποστολίδης και ο αρμόδιος για την τιμολόγηση αντιπρόεδρος Ολύμπιος Παπαδημητρίου καλούν την ηγεσία του υπουργείου να διαμορφώσει «επιτροπή διευθέτησης διαφορών» στον τομέα της τιμολόγησης των φαρμάκων με τη συμμετοχή όλων των φορέων του κλάδου. Υπενθυμίζεται ότι σήμερα πέφτει η αυλαία της Επιτροπής Τιμών καθώς οι αρμοδιότητές της περνούν πλέον στον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ) με τελικό ρυθμιστή τον υπουργό Υγείας. «Σας καλούμε την ύστατη στιγμή να διαμορφώσετε «επιτροπή διευθέτησης διαφορών» στον τομέα της τιμολόγησης των φαρμάκων με τη συμμετοχή όλων των φορέων του κλάδου και να μην ενισχύσετε πρακτικές αδιαφάνειας και πιθανής αυθαιρεσίας», καταλήγει η επιστολή.