Διαφορετική εξέλιξη σε σχέση με την περιπετειώδη πρώτη δημοπρασία έχει ο νέος διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες. Η ολοκλήρωση της διαδικασίας υποβολής αιτήσεων για τις επτά άδειες γενικού περιεχομένου εθνικής εμβέλειας, στην οποία δεν συμμετέχει το Μega, ανέδειξε έξι μνηστήρες, όπερ σημαίνει πως δεν θα πραγματοποιηθεί πλειοδοτικός διαγωνισμός. Στους εν λειτουργία τηλεοπτικούς σταθμούς Σκάι, Star, Alpha, Ant1 και Eψιλον προστέθηκε μια νέα ραδιοτηλεοπτική επιχείρηση, η οποία φέρεται να είναι συμφερόντων του Φίλιππου Βρυώνη, πρώην ιδιοκτήτη του Εψιλον.

Από τους εν λειτουργία σταθμούς, εκτός κούρσας έμεινε το Mega, προκαλώντας εύλογες αντιδράσεις από την πλευρά των εργαζομένων. Πρόθεση από την πλευρά των μετόχων για την υποβολή αίτησης υπήρχε έως την τελευταία στιγμή, ωστόσο υπήρξαν νομικές αβεβαιότητες και θολές απαντήσεις από τις τράπεζες για τη διευθέτηση των οικονομικών βαρών της Τηλέτυπος ΑΕ, αλλά και περίεργη σιωπή από το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης στα ερωτήματα που είχαν τεθεί για το ενδεχόμενο συμμετοχής στον διαγωνισμό με νέο εταιρικό σχήμα. Το σκηνικό που είχε διαμορφωθεί ήταν, ουσιαστικά, εναρμονισμένο με τη στάση της κυβέρνησης απέναντι στον τηλεοπτικό σταθμό, πριν ακόμη και από την πρώτη φάση ελέγχου του τηλεοπτικού τοπίου. Κατόπιν αυτού, είχε δημιουργηθεί ένα ασφυκτικό χρονικό πλαίσιο για την προετοιμασία και υποβολή σχετικού φακέλου από το Mega, το οποίο δεν έγινε εφικτό να ξεπεραστεί.

Τον κύκλο της υποβολής των απαραίτητων εγγράφων άνοιξαν την Τετάρτη οι άνθρωποι του Σκάι (Ειδήσεις Nτοτ Kομ, Ανώνυμη Ραδιοτηλεοπτική και Εμπορική Εταιρεία Παροχής Πληροφοριών Ενημέρωσης), ενώ το πρωινό της Πέμπτης ήταν η σειρά του Star (Νέα Τηλεόραση ΑΕ) να προσέλθει με τον δικό του φάκελο στο ΕΣΡ, εκπροσωπούμενο από τον γενικό διευθυντή του Κάρολο Αλκαλάι. Το μεσημέρι έφτασε και η αντιπροσωπεία του Alpha(Alpha Δορυφορική Τηλεόραση ΑΕ) που επίσης κατέθεσε τα δικά της δικαιολογητικά. Μία ώρα αργότερα, ο Στρατής Λιαρέλης έφερε τον φάκελο του Ant1 (Antenna TV ΑΕ), για να ακολουθήσει ο φάκελος του καναλιού Εψιλον (Ραδιοτηλεοπτική ΑΕ) μέσω του οικονομικού διευθυντή Δημήτρη Δημαρέλη. Μισή ώρα πριν από τη λήξη της προθεσμίας (στις 15.00), η εταιρεία Τηλεοπτική Ελληνική κατέθεσε τα δικά της χαρτιά. Πρόκειται για νεοσύστατο επιχειρηματικό σχήμα, το οποίο εκπροσώπησε στη διαδικασία ο δημοσιογράφος Μάκης Γιομπαζολιάς, ο οποίος, ερωτώμενος από δημοσιογράφους για την ταυτότητα των μετόχων, αρνήθηκε να αποκαλύψει ονόματα. Αρκέστηκε να αναφέρει πως πρόκειται για δύο ιδιοκτήτες κυπριακών εταιρειών κι ένα τρίτο πρόσωπο.

Για τον έλεγχο των φακέλων είχαν συσταθεί από νωρίς στο ΕΣΡειδικές ομάδες υποδοχής, οι οποίες αποτελούνταν από έναν νομικό, έναν οικονομολόγο και δύο μέλη του Συμβουλίου. Η αποσφράγισή τους θα αρχίσει τη Δευτέρα στις εγκαταστάσεις του ΕΣΡ και θα ολοκληρωθεί τις ερχόμενες ημέρες. Σύμφωνα με το πρωτόκολλο της διαδικασίας, παρόντες θα είναι όλοι οι εκπρόσωποι των αιτούντων. Στη συνέχεια θα ακολουθήσει ενδελεχής έλεγχος κάθε φακέλου, προκειμένου να διαπιστωθεί η εγκυρότητα όλων των απαραίτητων δικαιολογητικών και των οικονομικών στοιχείων. Η συγκεκριμένη διαδικασία αναμένεται να διαρκέσει από ενάμιση έως και τρεις μήνες. Με τη λήξη της αποσφράγισης των φακέλων, οι συμμετέχοντες θα έχουν περιθώριο δέκα ημερών προκειμένου να υποβάλουν τυχόν ενστάσεις.

Οπως προβλέπει το νομοσχέδιο, δεδομένου ότι ο αριθμός των προεπιλεγέντων συμμετεχόντων ήταν μικρότερος των επτά δημοπρατούμενων αδειών, καθένας από αυτούς ανακηρύχθηκε προσωρινός υπερθεματιστής, αναλαμβάνοντας τελικά την υποχρέωση να καταβάλει την ορισθείσα τιμή εκκίνησης της δημοπρασίας, δηλαδή τα 35 εκατομμύρια ευρώ. Μετά την ολοκλήρωση της τωρινής αδειοδότησης, η εναπομένουσα άδεια θα επαναπροκηρυχθεί από το ΕΣΡ με την ίδια τιμή εκκίνησης. Βασική προϋπόθεση είναι μέχρι τότε να έχει εκδηλωθεί έμπρακτο ενδιαφέρον από έναν τουλάχιστον υποψήφιο με την κατάθεση στο ΕΣΡ σχετικής αίτησης. Αν και τότε δεν βρεθεί κάποιος υποψήφιος, η άδεια αποδεσμεύεται για την προκήρυξη άλλης κατηγορίας αδειών παρόχων περιεχομένου.

Η ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ. Οπως δήλωσε ο αντιπρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης Ροδόλφος Μορώνης, ηπροθεσμία που ορίζει ο νόμος για τα κανάλια που λειτουργούν με προσωρινή άδεια λήγει στο τέλος του ερχόμενου μήνα. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι το Mega, που δεν κατέθεσε φάκελο διεκδικώντας μία από τις επτά άδειες, όπως και άλλα κανάλια, συμπεριλαμβανομένου του Art TV του Γιώργου Καρατζαφέρη, στα τέλη Φεβρουαρίου και έπειτα από απόφαση της Ολομέλειας του ΕΣΡ θα πρέπει να διακόψουν την εκπομπή σήματος.