«Με αίσθημα εθνικής ευθύνης»

Απάντηση Τσίπρα σε Ιερώνυμο για το θέμα της ονομασίας

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 11/01/2018 22:32 |
Απάντηση Τσίπρα σε Ιερώνυμο για το θέμα της ονομασίας
Στην επιστολή του στον αρχιεπίσκοπο, ο Πρωθυπουργός σημειώνει πως η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να αντιμετωπίσει «με αίσθημα εθνικής ευθύνης, αμετακίνητης προάσπισης των εθνικών συμφερόντων» το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ.Πηγή: Eurokinissi

Απαντητική επιστολή στον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο για το θέμα της ονομασίας της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας απέστειλε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Στην επιστολή του, ο Πρωθυπουργός αφού ευχαριστεί τον αρχιεπίσκοπο για την επιστολή της 10ης Ιανουαρίου και του εύχεται για το νέο έτος, σημειώνει πως η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να αντιμετωπίσει «με αίσθημα εθνικής ευθύνης, αμετακίνητης προάσπισης των εθνικών συμφερόντων, και επιδίωξης σχέσεων ειρήνης, συνεργασίας, και φιλίας, με όλους τους λαούς της περιοχής» το ονοματολογικό ζήτημα της ΠΓΔΜ.

Ο Πρωθυπουργός υπογραμμίζει ότι η κυβέρνηση θα αντιμετωπίσει τις σκέψεις που διατυπώνει στην επιστολή του ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος «με την δέουσα προσοχή», καθώς και ότι θα λάβει σοβαρά υπόψη την εκκλησιαστική πτυχή του θέματος.

«Θα διαχειριστούμε την ευθύνη που το Σύνταγμα και η επιλογή του ελληνικού λαού μάς έχει αναθέσει, με πνεύμα διαλόγου, και εθνικής ενότητας», υπογραμμίζει ο κ. Τσίπρας και τονίζει τη βούληση της κυβέρνησης για επίλυση του ονοματολογικού με «εθνική ομοψυχία», η οποία, όπως αναφέρει, «θεμελιώνεται στη σύνεση, στον διάλογο, στον σεβασμό των διαφορετικών απόψεων, αλλά και των διακριτών ρόλων. Και υπονομεύεται από κραυγές, εκδηλώσεις μισαλλοδοξίας, ακρότητες που εν ονόματι του έθνους οδήγησαν στο παρελθόν σε εθνικές ήττες».

Ολόκληρη η επιστολή του Πρωθυπουργού:

«Σας ευχαριστώ για την από 10 Ιανουαρίου επιστολή σας.

Εύχομαι, επί τη ευκαιρία, σε Σας και στο χριστεπώνυμο πλήρωμα της Εκκλησίας μας, ειρηνικό, δημιουργικό, έμπλεο αγάπης και αγαθών έργων, το 2018.

Επιτρέψτε μου, για το θέμα των σχέσεων με την πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, στο οποίο αναφέρεστε, να σας διαβεβαιώσω ότι η κυβέρνησή μου είναι αποφασισμένη να το αντιμετωπίσει με αίσθημα εθνικής ευθύνης, αμετακίνητης προάσπισης των εθνικών συμφερόντων, και επιδίωξης σχέσεων ειρήνης, συνεργασίας, και φιλίας, με όλους τους λαούς της περιοχής.

Πολιτική που συνάδει απολύτως με τα διδάγματα της ορθόδοξης πίστης, που στον πυρήνα τους έχουν την ειρήνη στις σχέσεις μεταξύ ανθρώπων και λαών.

Στην προσπάθειά μας αυτή σας παρακαλώ να θεωρήσετε βέβαιο ότι θα αντιμετωπίσουμε τις σκέψεις που διατυπώνετε στην επιστολή σας με την δέουσα προσοχή. Θα λάβουμε σοβαρά υπόψη όσα για την εκκλησιαστική πτυχή του θέματος αναφέρετε. Και, το κυριότερο, θα διαχειριστούμε την ευθύνη που το Σύνταγμα και η επιλογή του ελληνικού λαού μας έχει αναθέσει, με πνεύμα διαλόγου, και εθνικής ενότητας.

Πιστεύω ότι θα συμφωνήσετε κι εσείς στην άποψη αρχής, ότι στα εθνικά θέματα απαιτείται η πιο πλατιά εθνική ομοψυχία. Και η εθνική ομοψυχία θεμελιώνεται στη σύνεση, στον διάλογο, στον σεβασμό των διαφορετικών απόψεων, αλλά και των διακριτών ρόλων. Και υπονομεύεται από κραυγές, εκδηλώσεις μισαλλοδοξίας, ακρότητες που εν ονόματι του έθνους οδήγησαν στο παρελθόν σε εθνικές ήττες.

Η ιστορική πείρα αποδεικνύει ότι η εθνική αποφασιστικότητα είναι αποτελεσματική μόνον όταν συνδυάζεται με την εθνική σύνεση και την διαρκή επιδίωξη της εθνικής ενότητας.

Μ’ αυτές τις σκέψεις, και με την επιθυμία να είναι πάντα ανοιχτές οι πόρτες του διαλόγου μεταξύ της συνταγματικά υπεύθυνης για την διαχείριση των εθνικών θεμάτων Πολιτείας, και της πάντοτε σε χριστιανική και εθνική εγρήγορση Εκκλησίας, παρακαλώ και εύχομαι να συμβάλλετε, στο μέτρο των δυνάμεών σας, ώστε η Ελλάδα, με πνεύμα ενότητας και ορθού λόγου, χωρίς τα λάθη του παρελθόντος, να αντιμετωπίσει με επιτυχία το θέμα των σχέσεων με την ΠΓΔΜ, όπως και τα άλλα εθνικά θέματα που την απασχολούν.

Η κυβέρνησή μου, και εγώ προσωπικά, θα κάνουμε ό,τι μπορούμε προς την κατεύθυνση αυτή.

Με σεβασμό και βαθιά εκτίμηση,

Αλέξης Τσίπρας»

4
giannis
12/01/2018 12:01
Εάν πας κόντρα και με την εκκλησία αγαπητέ... Τσίπρα θα φας καλά καλά το κεφάλι σου, θα πας κάτω από το 4% που είχες ενώ τώρα βλέπεις... 2ψήφιο νούμερο, κάποια στιγμή βέβαια θα εξαφανιστείς από την πολιτική ζωή της Ελλλάδας διότι όλοι μα όλοι κάποια ώρα θα αντιληφθούν ότι την πούλησες όλη την Ελλάδα..
chch
12/01/2018 11:59
Να αναστήσουμε τον Κίρο Γκλιγκόροφ για να κάνει τις διαπραγματεύσεις για το όνομα. Θα τα πάει καλύτερα για εμάς απο ότι ο κύριος Τσίπρας και ο υπουργός του.
derkon
12/01/2018 09:55
Παπά μας, αν ήσουν εκτός από παπάς και λίγο Έλληνας, θα ζητούσες από την κυβέρνηση δημοψήφισμα για το όνομα. Αλλά επειδή είσαι μόνον παπάς, και έχεις αποβάλει κάθε Ελληνικότητα, δεν το κάνεις από φόβο μήπως αγριέψει ο Χάζαρος Τσίπρας και σας διαχωρήσει από το κράτος. Και είναι πολλά, μα πάρα πολλά τα χρήματα που θα χάσετε αν γίνει κάτι τέτοιο.
......
12/01/2018 08:50
.... όταν κάποιοι δε μπορούν ή δε θέλουν να κάνουν πολιτική "βάζουν" μπροστά τους παπάδες.... συνεπώς "λάδι" ο Τσίπρας....