Πάνω από 15 εκατ.ευρώ οι επιχορηγήσεις για έργα ύδρευσης

Σε μόνιμη λειψυδρία πολλές περιοχές της χώρας

  | ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 09/01/2018 08:03 | ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 09/01/2018 09:47 |
Σε μόνιμη λειψυδρία πολλές περιοχές της χώρας

Το φαινόμενο της λειψυδρίας, όπως φαίνεται, ήρθε για να μείνει σε ορισμένες περιοχές της χώρας. Η παρατεταμένη ανομβρία της προηγούμενης χρονιάς σε συνδυασμό με τη μεγάλη κατανάλωση νερού στις αγροτικές καλλιέργειες και τα ανεπαρκή σε ορισμένες περιπτώσεις δίκτυα ύδρευσης, έχει κάνει αρκετούς δημάρχους να ψάχνουν να βρουν μόνιμες λύσεις.

Το 2017 το υπουργείο Εσωτερικών δέχθηκε δεκάδες αιτήματα από δήμους, οι οποίοι ζητούσαν επιχορήγηση για να αντιμετωπίσουν το φαινόμενο της λειψυδρίας. Συνολικά 94 δήμοι από όλη την Ελλάδα έλαβαν επιχορήγηση, με χρέωση του αντίστοιχου λογαριασμού του υπουργείου, που τηρείται στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων για αυτούς τους λόγους. Το δε, ποσό που δόθηκε κατά το 2017 άγγιξε τα 15 εκατομμύρια ευρώ. Πηγές του υπουργείο ανέφεραν πως τα αιτήματα των δήμων αξιολογήθηκαν με αντικειμενικά κριτήρια ενώ τα περισσότερα αιτήματα ήταν είτε για ανεπαρκή δίκτυα ύδρευσης είτε για επέκταση αυτών, ώστε να αντιμετωπιστεί ο κίνδυνος λειψυδρίας.

Για τρίτη συνεχή χρονιά, όπως σημειώνει ο δήμαρχος της Χίου, Μανώλης Βουρνούς, το νησί αντιμετωπίζει μεγάλο πρόβλημα λειψυδρίας, με τις φετινές βροχοπτώσεις να είναι αποθαρρυντικές. «Από τον Ιανουάριο του 2017 έως το τέλος του περασμένου Δεκέμβρη έπεσαν περίπου 40 εκατοστά νερού όταν ο μέσος ετήσιος όρος είναι περίπου 60 εκατοστά, ποσότητα που έτσι κι αλλιώς είναι χαμηλή. Πέρυσι, δε, η αντίστοιχη ποσότητα ήταν 40 – 45 εκατοστά». Η Χίος, όπως εξηγεί, αντιμετωπίζει διαχρονικά πρόβλημα λειψυδρίας, κι αυτός είναι και ο λόγος που εδώ και αρκετά χρόνια είχε τις μονάδες αφαλάτωσης υφάλμυρου νερού – ήταν, μάλιστα, από τις πρώτες περιοχές στη χώρα που εγκατέστησαν αντίστοιχες μονάδες. «Ακόμη και τα δύο φράγματα που έχουμε βρίσκονται στο κατώτατο όριο, το ένα, μάλιστα, στα νότια της Χίου, έχει τόσο χαμηλή στάθμη που σταμάτησε η άρδευση». Τέλος σε αυτή την ανασφάλεια της λειψυδρίας στο νησί, επιχειρείται να μπει με τη μονάδα αφαλάτωσης θαλασσινού νερού, όπου έχει εγκριθεί η προμήθεια και η εγκατάστασή της. Θα εξασφαλίζει, δε, σύμφωνα με τον κ Βουρνούς, 2.000 κυβικά μέτρα νερού την ημέρα.

«Είμαστε ο δήμος με το μεγαλύτερο πρόβλημα λειψυδρίας στην Ελλάδα και φοβάμαι πως αν δεν αντιμετωπιστεί θα βρεθούμε σε 15 – 20 χρόνια μπροστά στην ερημοποίηση της περιοχής, εξαιτίας της λειψυδρίας», σημειώνει ο δήμαρχος Μονεμβασιάς, Ηρακλής Τριχείλης. Όπως προσθέτει, σε τέσσερις περιοχές – σχεδόν στο μισό δήμο – «το νερό της θάλασσας μπαίνει μέσα και αλλοιώνει τον υδροφόρο ορίζοντα». Το 90%, όπως εξηγεί ο κ Τριχείλης, της κατανάλωσης του γλυκού νερού γίνεται στις καλλιέργειες και μόνο το 10% για ύδρευση. «Ο Έλληνας δε σέβεται το πόσιμο νερό. Παράλληλα, καταγράφονται πτωτικές τάσεις στις βροχοπτώσεις στις περισσότερες περιοχές της χώρας. Λύση για τη λειψυδρία είναι αφενός ο πολίτης να καταλάβει πόσο σημαντικό είναι το πόσιμο νερό και να μην το σπαταλά, αφετέρου να ακολουθηθούν και να χρηματοδοτηθούν εναλλακτικοί τρόποι άρδευσης, πιο σύγχρονοι, όπως η στάγδην άρδευση.

Πάντως, πρόσφατη μελέτη του Παγκόσμιου Ινστιτούτου Έρευνας, θέλει 33 χώρες, μεταξύ αυτών και την Ελλάδα, να αντιμετωπίζουν έως το 2040 έντονη λειψυδρία. Σύμφωνα με τη μελέτη, η χώρα μας, που βρίσκεται στην 28η θέση της δυσοίωνης λίστας προβλέψεων, αντιμετωπίζει πιθανότητα μεγαλύτερη του 80% να στερηθεί το νερό μέχρι το 2040, κι αυτό γιατί οι βροχοπτώσεις μειώνονται, το κλίμα γίνεται θερμότερο, με τις ζεστές ημέρες του χρόνου να είναι πια περισσότερες. Παράλληλα, απουσιάζουν οι υποδομές για τη συλλογή, διατήρηση και αξιοποίηση του πόσιμου υγρού.


5
VeganRunner
09/01/2018 14:05
Γινε Βιγκαν και θα δεις διαφορα σε πολλα...
Δεν αφήσατε τίποτα όρθιο
09/01/2018 12:43
Η βλαχοδεξιά ανάπτυξη μυστρί της πολυκατοικίας και του αυθαίρετου.
Λάκης
09/01/2018 10:35
Το πρόβλημα της λειψυδρίας δεν είναι πρόσφατο στην Ελλάδα. Είναι πολύ γνωστό εδώ και μερικές δεκαετίες και χρειάζεται σοβαρότατη κι επείγουσα αντιμετώπιση! Εκείνο που είναι απελπιστικό είναι η κρατική αντιμετώπισή του. Οι γραφικοί μας πολιτικοί, αντί να μας φλομώνουν με τις προβλέψεις τους για το ποιός θα κερδίσει τις επόμενες εκλογές, αντί να μας διηγούνται ποιό λάθος έκανε ο αντίπαλος τους και ν γεμίζουν με αυτά τις ειδήσεις στον τύπο και στην τηλεόραση, θα ήταν πιό ωφέλιμο να κάνουν μια σοβαρή και έξυπνη καμπάνια σε όλα τα ΜΜΕ για να συνειδητοποιήσουν οι Έλληνες κι όλοι οι κάτοικοι της Ελλάδας τη σοβαρότητα του προβλήματος και να το χρησιμοποιούν με σύνεση και οικονομία...
Χαμπος
09/01/2018 10:32
Να κλεισουν οι γεωτρισης να γινουν φραγματα
Johny -- Eternal Memorandum
09/01/2018 10:16
Ο Έλληνας επιδόθηκε τα τελευταία 40 χρόνια με την καταστροφή του πράσινου παντού στην Ελλάδα και τώρα με την επερχόμενη λειψυδρία και ερημοποίηση θα νιώσει καλά τις επιπτώσεις αυτού τού τεράστιου κ διαρκούς εγκλήματος του....