Αποχή των έμμισθων δικηγόρων της εταιρείας «Εθνικό Κτηματολόγιο και Χαρτογράφηση Α.Ε.» από τα καθήκοντά τους, δηλαδή από τις παραστάσεις στα δικαστήρια και από την παροχή νομικών συμβουλών, όπως και την αποχή των δικηγόρων όλης της χώρας, αποφάσισε η Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, σημειώνοντας σε ανακοίνωση της ότιτο υπουργείο Περιβάλλοντος προωθεί σχέδιο νόμου για την ανασυγκρότηση του Κτηματολογίου, στο οποίο περιέχεται διάταξη για τη μετατροπή των δικηγόρων που απασχολούνται με έμμισθη εντολή σε δημόσιους υπαλλήλους, κατηγορίας Π.Ε. Νομικών.

Αναλυτικότερα, στον νέο Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου που δημιουργείται συνιστώνται 63 θέσεις ΠΕ Νομικών, τις οποίες επιδιώκεται να καταλάβουν οι νυν δικηγόροι με έμμισθη εντολή.

Οι δικηγόροι θα πρέπει να δηλώσουν εάν επιθυμούν να καταλάβουν τις νέες θέσεις με ταυτόχρονη απεμπόληση της δικηγορικής ιδιότητας ή εάν επιθυμούν να λάβουν τη νόμιμη αποζημίωση και να αποχωρήσουν από το φορέα, ενώ παράλληλα, προβλέπεται η σύσταση 12 θέσεων δικηγόρων επί παγία αντιμισθία.

Σύμφωνα με την Ολομέλεια «δημιουργείται έτσι, για πρώτη φορά, ένα εξαιρετικά επικίνδυνο προηγούμενο που μπορεί εν δυνάμει να οδηγήσει στην υπαλληλοποίηση όλων των δικηγόρων, που απασχολούνται με σχέση έμμισθης εντολής στο Δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα».

Επίσης, αναφέρει η Ολομέλεια ότι σε σχετική γνωμοδότηση τεκμηριώνεται γιατί η προωθούμενη κυβερνητική νομοθετική πρωτοβουλία καταλήγει σε αντιποίηση της δικηγορικής ιδιότητας.

Με αυτά τα δεδομένα η Ολομέλεια των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος αποφάσισε:

«1. Να επικυρωθεί η απόφαση του Συλλόγου Δικηγόρων της Κτηματολόγιο ΑΕ ως προς την αποχή των εμμίσθων δικηγόρων της ΕΚΧΑ ΑΕ από τα καθήκοντά τους, δηλαδή από τις παραστάσεις στα δικαστήρια και από την παροχή νομικών συμβουλών, καθώς και από κάθε άλλο σχετικό έργο προς την εντολέα τους, ΕΚΧΑ ΑΕ. Όλοι οι δικηγόροι της χώρας θα απέχουν, αντιστοίχως, από τις δίκες με αντίδικο την ΕΚΧΑ ΑΕ και από την παροχή νομικών υπηρεσιών κάθε είδους προς την ίδια.

2. Να επανεκτιμηθεί η στάση του σώματος όταν το νομοσχέδιο κατατεθεί στη Βουλή και οριστικοποιηθεί κατά περιεχόμενο.

3. Να απευθυνθεί, σε συνεργασία με τον Σύλλογο Δικηγόρων της ΕΚΧΑ ΑΕ, στο CCBE προκειμένου, το CCBE να λάβει θέση επί της επιχειρούμενης υπαλληλοποίησης των εμμίσθων δικηγόρων, που συνεπάγεται την απώλεια της θεσμικής ανεξαρτησίας των δικηγόρων των δημοσίου και ευρύτερου δημοσίου τομέα».