Τα προβλήματα στις ζωές των μεταναστών παραμένουν, οι δυσκολίες λόγω οικονομικής κρίσης αυξάνονται, οι διακρίσεις και οι αγκυλώσεις του συστήματος συνεχίζουν, αναφέρει το Ελληνικό Φόρουμ Μεταναστών, στο μήνυμά του για την, Παγκόσμια Ημέρα Μεταναστών.

Η οργάνωση επισημαίνει, ότι ένταξη σημαίνει δικαίωμα στην οικογένεια, την εργασία, την υγεία, τον πολιτισμό, την εκπαίδευση, την αξιοπρέπεια, την ισότητα και την ισονομία, «σημαίνει δικαίωμα στη ζωή και ευθύνη για την ίδια σου τη ζωή».

Αφιερώνει αυτήν την ημέρα στους μετανάστες και πρόσφυγες, «που παλεύουν τόσα χρόνια να σαλπάρουν με το “καράβι της ένταξης” προς το μέλλον τους» και ζητάει από την ελληνική πολιτεία να αναλάβει τη δική της ευθύνη «και να βοηθήσει, να συνεργαστεί και να αναγνωρίσει την τεράστια ανάγκη που υπάρχει για ισότητα, ισονομία και αξιοπρέπεια στις ζωές όλων μας, Ελλήνων, Μεταναστών και Προσφύγων».

Mε την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας, το Ελληνικό Φόρουμ Μεταναστών διοργάνωσε την Κυριακή, συμβολική εκδήλωση με τίτλο «Το καράβι της ένταξης» στη δομή φιλοξενίας του Ελαιώνα.

Στον υπαίθριο χώρο της δομής στήθηκε συμβολικά ένα καράβι από παλέτες, έργο του Βασίλη Φακουρέλη, το οποίο εκπρόσωποι και μέλη των μεταναστευτικών κοινοτήτων, μαζί με εθελοντές, πρόσφυγες και τα παιδιά τους, στόλισαν με ευχές και ζωγραφιές. Επίσης, στον χώρο στήθηκε η δράση «Πλανόδια βιβλιοθήκη» από το Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού, με βιβλία, παιχνίδια και δραστηριότητες για παιδιά.

Εργαστήρια μουσικής και ζωγραφικής διοργάνωσαν εθελοντές από το κέντρο φιλοξενίας Welcommon. Η δράση υλοποιήθηκε με την υποστήριξη του Συμβουλίου Ένταξης Μεταναστών του Δήμου Αθηναίων.