Το νομοσχέδιο για την δημιουργία του πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής (που προκύπτει από την συνένωση των ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά) έδωσε στην δημοσιότητα και στη δημόσια διαβούλευση το υπουργείο Παιδείας.

Στο κείμενο περιλαμβάνονται όλες οι λεπτομέρειες λειτουργίας του νέου Ιδρύματος που από την επόμενη ακαδημακή χρονιά θα μπει στα μηχανογραφικά δελτία των υποψήφιων για την τριτοβάθμια εκπαίδευση της χώρας.

Μέσα από τη διαδικασία ενοποίησης, από τα 42 τμήματα και εισαγωγικές κατευθύνσεις των δύο ιδρυμάτων, οδηγούμαστε σε 26 τμήματα. Το σχέδιο νόμου αναμένεται να αποτελεί νόμο του κράτους μέχρι τις 25 Γενάρη.

Όπως αναφέρει το υπουργείο Παιδείας, τα νέα Τμήματα θα έχουν νέο πρόγραμμα σπουδών και κάποια εξ αυτών θα θεραπεύουν νέα γνωστικά πεδία, που δεν υπάρχουν ακόμη στον χάρτη της Ανώτατης Εκπαίδευσης στην Ελλάδα, αλλά έχουν δείξει την μεγάλη δυναμική και την προοπτική τους στις εμπειρίες άλλων χωρών.

Ταυτόχρονα, λαμβάνεται μέριμνα, ώστε καμία εργαστηριακή ή κτηριακή επένδυση να μη χάσει τον ρόλο της και σε καμία περίπτωση να μη θιγεί το εργασιακό καθεστώς του προσωπικού των Ιδρυμάτων.Επίσης με το νομοσχέδιο προωθούνται οι διαδικασίες για την ίδρυση των νέων διετών προγραμμάτων σπουδών εντός του Πανεπιστημίου, αλλά και γενικότερα στα ΑΕΙ, τα οποία προγράμματα θα παρέχουν προνομιακή πρόσβαση σε αποφοίτους ΕΠΑΛ και θα οδηγούν σε πιστοποιημένα διπλώματα του Εθνικού και Ευρωπαϊκού Πλαισίου Προσόντων, δίνοντας ώθηση και αναβαθμίζοντας την μεταλυκειακή επαγγελματική εκπαίδευση.