Η «κοινή» δράση της Χρυσής Αυγής με την Ελληνική Αστυνομία στο σαββατιάτικο κυνήγι των αναρχικών με την πληθώρα των φωτογραφικών ντοκουμέντων που δημοσιεύει η ιστοσελίδα indymedia και δείχνουν αστυνομικούς να «χαριεντίζονται» με τους Χρυσαυγίτες προκάλεσε σειρά αντιδράσεων στην ηγεσία του υπ. Εσωτερικών.


Σύμφωνα, μάλιστα, με καλά πληροφορημένες πηγές, η δημοσίευση των συγκεκριμένων φωτογραφιών ανάγκασε και το Μέγαρο Μαξίμου να κρατήσει διακριτικές αποστάσεις από την ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. και τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Θόδωρο Ρουσόπουλο να προτιμήσει την απάντηση «Ο εχθρός του καλού είναι το καλύτερο», αναφερόμενος στη στάση της Αστυνομίας. Η ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών, από την πλευρά της, αφού πρώτα επικρότησε τη στάση της ΕΛ.ΑΣ., στη συνέχεια, όπως αποκάλυψαν χθες «ΤΑ ΝΕΑ», επιχείρησε να «κουκουλώσει» την υπόθεση αναθέτοντας την Ένορκη Διοικητική Εξέταση για τον κακό σχεδιασμό των αστυνομικών μέτρων στον γενικό αστυνομικό διευθυντή Αττικής κ. Γιάννη Μπούτσικα, ο οποίος τα σχεδίασε!

Διασυνδέσεις και με βουλευτές

Σε αρκετούς, όμως, από τους αξιωματικούς της Αστυνομίας η σαββατιάτικη κοινή εμφάνιση ξύπνησε μνήμες από τα όσα αποκάλυπτε η απόρρητη έκθεση της Κρατικής Ασφάλειας για τις σχέσεις ΕΛ.ΑΣ. και Χρυσής Αυγής, την οποία αποκάλυψαν «ΤΑ ΝΕΑ» στις 17 Απριλίου του 2004.

Στην έκθεση- βόμβα οι αστυνομικοί ανέφεραν μεταξύ άλλων πως «τα περισσότερα μέλη της Χρυσής Αυγής οπλοφορούν παράνομα, προμηθευόμενοι όπλα από βουλευτές (σύμφωνα με την έκθεση οι βουλευτές προέρχονται από τη Ν.Δ.) και παρουσιάζονται ως συνοδοί τους». Σε άλλο σημείο της έκθεσης επισημαίνεται πως «η Χρυσή Αυγή διατηρεί ακόμη και σήμερα πολύ καλές σχέσεις και επαφές με εν ενεργεία αξιωματικούς και μόνιμους υπαξιωματικούς του στρατού, αλλά και με απόστρατους». Όπως καταγγέλλουν στα «ΝΕΑ» μέλη της οργάνωσης Εργατική Εξουσία (τα στοιχεία τους είναι στη διάθεση της εφημερίδας) «οι Χρυσαυγίτες μάς επιτέθηκαν με δακρυγόνα και τίζερ, εξοπλισμό που χρησιμοποιεί μόνο η Αστυνομία». Μέλος της οργάνωσης, ο 39χρονος Κώστας Κουνενάκης, χτυπήθηκε από «αμβλύ όργανο», όπως λέει η ιατρική διάγνωση, αλλά οι δράστες, όπως και αυτοί που μαχαίρωσαν στην σπλήνα τον 34χρονο Κώστα Μπαταργιά, αν και έδρασαν σε απόσταση αναπνοής από την Αστυνομία δεν συνελήφθησαν.

Το πρωί του Σαββάτου, όπως αποκαλύ πτουν στα «ΝΕΑ» αστυνομικοί που συμμετείχαν στη διμοιρία των ΜΑΤ που βρισκόταν μπροστά από το άγαλμα του Κολοκοτρώνη, ρώτησαν «παλιότερους» συναδέλφους τους για ποιο λόγο δεν απομονώνουν τους περίπου 80 συγκεντρωμένους Χρυσαυγίτες που βρίσκονταν εκεί. Η αφοπλιστική απάντηση που έλαβαν ήταν «αφήστε τους Χρυσαυγίτες να χτυπήσουν τους αναρχικούς. Δικά μας παιδιά είναι»!

ΕΔΕ με άρωμα κρίσεων

Στη σκιά των κρίσεων για την Ελληνική Αστυνομία, που είναι προγραμματισμένες για τα μέσα Μαρτίου, διατάχθηκε η ΕΔΕ για τα γεγονότα του Σαββάτου. Πρώτα η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής με ανακοίνωσή της εξέφρασε την ικανοποίησή της για την αστυνομική κινητοποίηση. Την επόμενη ημέρα και ύστερα από την αντίδραση της κοινής γνώμης η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών ζήτησε από τον αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ. να διατάξει ΕΔΕ, σύμφωνα με την οποία ο εγκαλούμενος, δηλαδή ο γενικός αστυνομικός διευθυντής Αττικής Γιάννης Μπούτσικας, γίνεται ουσιαστικά και ελεγκτής. Τυπικά πάντως η διοικητική εξέταση δόθηκε σε υφιστάμενό του. Πληροφορίες από το υπουργείο Εσωτερικών αναφέρουν πως «τα γεγονότα του Σαββάτου ενδεχομένως να ορίσουν και τη νέα ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ.», αν και πιθανότερο φαντάζει το σενάριο, όπως λένε καλά πληροφορημένες πηγές, να την «πληρώσουν» ο ταξίαρχος και δύο χαμηλόβαθμοι αξιωματικοί που βρίσκονταν στην πλατεία Κολοκοτρώνη.

Μηνύσεις

Μηνύσεις, πάντως για τις εκτεταμένες φθορές που υπέστησαν καταστήματα, μνημεία, τράπεζες και υποδομές στο κέντρο της Αθήνας προανήγγειλαν πως θα καταθέσουν το πρυτανικό συμβούλιο του Πανεπιστημίου Αθηνών, ο ΕΒΕΑ και ο Δήμος Αθηναίων. Όπως δήλωσε ο δήμαρχος Αθηναίων Νικήτας Κακλαμάνης, οι ζημιές που προκλήθηκαν κατά τα επεισόδια στοίχισαν στον Δήμο Αθηναίων είκοσι πέντε χιλιάδες ευρώ. Ειδικότερα, ο καθαρισμός της περιοχής και η απομάκρυνση των υλικών μετά τις διαδηλώσεις κόστισαν, σε έκτακτη εργασία του προσωπικού του δήμου, 15.000 ευρώ, ενώ καταστράφηκαν κάδοι απορριμμάτων, ανακύκλωσης, φωτιστικά, παρτέρια και πεζοδρόμια, κόστους 10.000 ευρώ.