Να διαψεύσει τα δημοσιεύματα που έκαναν λόγο για καθυστερήσεις και αυξημένο αριθμό εκκρεμών αιτήσεων ασύλου έσπευσε η Υπηρεσία Ασύλου, τονίζοντας πως ο μέσος όρος διεκπεραίωσης των αιτήσεων σε πρώτο βαθμό τον Νοέμβριο ήταν 72 ημέρες και συμπληρώνοντας πως κάθε εβδομάδα από τα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης διεκπεραιώνονται κάθε εβδομάδα περισσότερες 750 αιτήσεις.

Σύμφωνα με την Υπηρεσία, οι αιτήσεις που διεκπεραιώνονται στα νησιά καταλήγουν σε χορήγηση δελτίου αιτούντος άσυλο ή στο 16% των περιπτώσεων κατά την τρέχουσα περίοδο, σε απορριπτική απόφαση ή πράξη διακοπής, καθώς από τον Μάρτιο του 2016 μέχρι τις 10 Δεκεμβρίου 2017 έχουν διεκπεραιωθεί σε πρώτο βαθμό 33.021 αιτήσεις στα πέντε νησιά.

Όσον αφορά τα αποτελέσματα των αιτήσεων στα νησιά, σε 2.220 περιπτώσεις οι αιτήσεις απορρίφθηκαν ως απαράδεκτες, λόγω της εφαρμογής της έννοιας της «ασφαλούς τρίτης χώρας», 17.471 περιπτώσεις παραπέμφθηκαν στην κανονική διαδικασία ασύλου που διεκπεραιώνεται στην ενδοχώρα, λόγω του ότι οι αιτούντες ανήκαν σε ευάλωτες κατηγορίες και 4.458 ήταν οι περιπτώσεις οικογενειακής επανένωσης, που επίσης παραπέμφθηκαν στην ενδοχώρα για συνέχιση της διαδικασίας.

Επίσης, 4.155 αιτήσεις απορρίφθηκαν ως αβάσιμες και θεωρήθηκε ότι οι αιτούντες δεν κινδυνεύουν στη χώρα καταγωγής τους, σε 7.159 αιτήσεις χορηγήθηκε καθεστώς διεθνούς προστασίας (κυρίως από τα γραφεία της ενδοχώρας κατόπιν παραπομπής στην κανονική διαδικασία), ενώ υπήρξαν και 1.138 παραιτήσεις από την αίτηση ασύλου.

Οι κυριότερες χώρες καταγωγής των ατόμων που υποβάλλουν αίτηση ασύλου στα πέντε νησιά κατά την τρέχουσα περίοδο είναι η Συρία, το Αφγανιστάν και το Ιράκ. Υπάρχει επίσης μεγάλος αριθμός οικογενειών και παιδιών κάτω των δέκα ετών.

Οι εκκρεμείς αιτήσεις ασύλου σε πρώτο βαθμό ανέρχονται σε 7.716 και συγκεκριμένα, 4.454 για τη Λέσβο, 1.019 για τη Χίο, 1.022 για τη Σάμο, 846 για την Κω και 375 για την Λέρο.

Τέλος, στην ανακοίνωση υπογραμμίζεται, ότι «η Υπηρεσία Ασύλου και το προσωπικό της δίνουν έναν άνισο αγώνα προκειμένου να διεκπεραιώνεται ο πολύ μεγάλος και δυσανάλογος για τη χώρα αριθμός αιτήσεων ασύλου όχι μόνο στα νησιά αλλά και στην ενδοχώρα κατά τρόπο σύννομο, δίκαιο και αποτελεσματικό».