Άμεσα υπογράφονται οι συμβάσεις για την ανάθεση σε ιδιώτες μελετητές της τέταρτης και τελευταίας φάσης κτηματογράφησης (KTIMA-16), η οποία αντιστοιχεί στο 43% των ιδιοκτησιακών δικαιωμάτων της χώρας. Ωστόσο, όπως αναφέρει στο «Βήμα» στέλεχος της ΕΚΧΑ, από τις 36 συμβάσεις που πρέπει να υπογραφούν (32 για το KTIMA-16 και τέσσερις από εκκρεμότητες των προηγούμενων φάσεων της κτηματογράφησης) τελικά θα προχωρήσουν οι 31, καθώς για τις υπόλοιπες πέντε υπάρχουν δικαστικές εμπλοκές.

Σ’ εκκρεμότητα παραμένει εδώ και έναν χρόνο η «τρύπα» στον προϋπολογισμό του Κτηματολογίου, ο οποίος απαιτείται για να τρέξει το έργο της κτηματογράφησης. Το πολυπόθητο κονδύλι των 83,7 εκατ. ευρώ φαίνεται ότι εξασφαλίζεται από το τρέχον ΕΣΠΑ

Η χρηματοδότηση του νέου διαγωνισμού, λόγω του «ψαλιδισμένου» προϋπολογισμού (465 εκατ. ευρώ έναντι 572 εκατ. ευρώ του προηγούμενου διαγωνισμού που ακυρώθηκε) θα προχωρήσει κυρίως με πόρους από τα τέλη κτηματογράφησης, τα αποθεματικά της εταιρείας και την κοινοτική χρηματοδότηση των 83,7 εκατ. ευρώ.

Το σύνολο των ιδιοκτησιακών δικαιωμάτων στην Ελλάδα υπολογίζεται σε περίπου 39 εκατομμύρια. Σήμερα το Κτηματολόγιο έχει ολοκληρωθεί και λειτουργεί στο 7,6% της έκτασης της χώρας, καλύπτοντας 10,3 εκατ. δικαιώματα (26,4%). Υπό κτηματογράφηση βρίσκεται περίπου το 24,3% της έκτασης της χώρας που αντιστοιχεί σε 9,9 εκατ. δικαιώματα (25,3%). Η τέταρτη φάση κτηματογράφησης (KTIMA 16) αφορά το 64% της έκτασης της χώρας και 16 εκατ. δικαιώματα (43%).

Ως προς τη χωροθέτηση του έργου, αφορά κυρίως περιοχές αγροτικές ή ορεινές, σε Αττική, Στερεά Ελλάδα, Πελοπόννησο, Δυτική Ελλάδα, Ιόνια Νησιά, Θεσσαλία, Ήπειρο, Δυτική Μακεδονία, Κεντρική Μακεδονία, Ανατ. Μακεδονία και Θράκη, Βόρειο Αιγαίο, Νότιο Αιγαίο και Κρήτη. Οι συγκεκριμένες περιοχές περιλαμβάνουν 3.979 κοινότητες της χώρας με συνολική έκταση περί τα 83.500 Km2 (64%).

Η ολοκλήρωση του Κτηματολογίου, αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση και πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως το 2020.