Ο Ντόναλντ Τραμπ, που έχει αναδειχθεί στον λιγότερο δημοφιλή πρόεδρο της σύγχρονης Ιστορίας των ΗΠΑ, είχε πει στους βοηθούς του λίγο πριν ορκισθεί να σκέφτονται κάθε ημέρα του στον Λευκό Οίκο ως ένα επεισόδιο τηλεοπτικού σόου στο οποίο θα κατατροπώνει τους εχθρούς του. Οι μέρες του δεν κυλούν ακριβώς έτσι. Προς το παρόν, κατατροπώνει junk food και diet cokes, ενώ καταναλώνει και πολλές ώρες κάθε μέρα μπροστά στην τηλεόραση –οι βοηθοί του υπολογίζουν περίπου 8 ώρες. Τι κοιτά; Ψάχνει να δει ειδήσεις που δείχνουν τον ίδιο…

Καθώς, τον άλλο μήνα, συμπληρώνεται ένας χρόνος του στον Λευκό Οίκο, ο Τραμπ, γράφουν οι «New York Times», επανακαθορίζει τι σημαίνει να είσαι πρόεδρος. Βλέπει το αξίωμά του ως κάτι που πρέπει να υπερασπίζεται κάθε στιγμή –και το twitter είναι το δικό του Εξκάλιμπερ. Η αμερικανική εφημερίδα πραγματοποίησε συνεντεύξεις με 60 συνεργάτες του, συμβούλους, φίλους και μέλη του Κογκρέσου και διαπίστωσε ότι ενώ για άλλους προέδρους κάθε ημέρα αποτελούσε δοκιμασία για να σταθούν στο ύψος των απαιτήσεων, για τον Τραμπ κάθε ημέρα είναι μια μάχη ώρα με την ώρα για να προστατεύσει τον εαυτό του. Και ακόμα ζει την ημέρα της εκλογική του νίκης επί της Χίλαρι Κλίντον. Στους τοίχους του Λευκού Οίκου κρέμονται έγχρωμοι χάρτες που δείχνουν τις περιφέρειες στις οποίες νίκησε σε κάθε πολιτεία.

«Πιστεύει ότι όλοι τον υπονομεύουν» λέει ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Λϊντσεϊ Γκράχαμ που τον επισκέπτεται συχνότατα στον Λευκό Οίκο. «Θεωρεί ότι πάλεψε για να φθάσει μέχρι εδώ, όμως ακόμα δεν έχει κατανοήσει ότι άλλο να είσαι υποψήφιος και άλλο να είσαι πρόεδρος».

ΤΑΥΡΟΣ ΣΕ ΥΑΛΟΠΩΛΕΙΟ. Την περασμένη εβδομάδα προκάλεσε διεθνές διπλωματικό επεισόδιο με τη Βρετανία αναπαράγοντας στο twitter αντιμουσουλμανικά βίντεο –δείχνοντας πως οι σύμβουλοί του δεν μπορούν να τον συγκρατήσουν ακόμα κι αν προσπαθούν. Ο ίδιος θεωρεί ότι αφού αυτή η προσέγγιση τον έφερε στον Λευκό Οίκο, θα πρέπει να είναι η σωστή. Ο γαμπρός και σύμβουλός του Τζάρεντ Κούσνερ λέει στους συνεργάτες του πως ο 71χρονος Τραμπ δεν πρόκειται πια να αλλάξει, όσο και αν τον συμβουλεύουν.

Το χάος που επικρατούσε τους πρώτους μήνες της προεδρίας προσπαθεί να βάλει σε μια τάξη ο νέος προσωπάρχης του Λευκού Οίκου Τζον Κέλι, παρασημοφορημένος απόστρατος στρατηγός, ο οποίος αγωνίζεται να επιβάλει πειθαρχία. Απαίτησε για παράδειγμα να είναι πάντα κλειστή η πόρτα του Οβάλ Γραφείου –μέχρι το καλοκαίρι που ανέλαβε ήταν ανοιχτή και έμπαιναν διαρκώς διάφοροι βοηθοί ή επισκέπτες να πουν ένα «γεια» στον πρόεδρο. Ο Τραμπ μιλά πολλές φορές την ημέρα με τον Κέλι στο τηλέφωνο, ακόμα και όταν τρώει ή παίζει γκολφ, για να ζητήσει τη συμβουλή του.

ΕΝΑΣ ΠΟΛΥΑΣΧΟΛΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ. Σε όποιο δωμάτιο κι αν βρίσκεται ο Τραμπ, ή εν πτήσει στο Air Force One, η τηλεόραση είναι πάντα ανοιχτή –με ήχο ή χωρίς. Παρά τις μαρτυρίες εκείνος το αρνείται, θέλοντας να δείξει ότι κάνει και άλλα πράγματα. «Δεν βλέπω πια τόση τηλεόραση, γιατί έχω και έγγραφα να διαβάσω. Διαβάζω πολλά έγγραφα» δήλωσε πρόσφατα.

Εχει μια άποψη για το πώς πρέπει να είναι οι ηγέτες και συχνά αναφέρει ότι ξεχώριζε τον Μιντ Εσπόζιτο, στέλεχος των Δημοκρατικών στο Μπρούκλιν –με τον οποίο ο μεγιστάνας των ακινήτων πατέρας του Τραμπ είχε συνεργασθεί επανειλημμένα. Θυμάται τον Εσπόζιτο να κρατά πάντα κάτω από το γραφείο του ένα μπαστούνι του μπέιζμπολ. Οταν δεν μπορούσε να κερδίσει τον σεβασμό με τα λόγια, τον κέρδιζε με την επίδειξη δύναμης…