Σε επιφυλακή βρίσκονται οι υγειονομικές Αρχές της χώρας μετά την καταγραφή δεύτερου θανάτου από την επιδημική έξαρση ιλαράς στη χώρα μας. Την ίδια ώρα αρρυθμίες προκαλεί στην κάλυψη του πληθυσμού η περιορισμένη διάθεση εμβολίων κατά της νόσου στην ελληνική αγορά εξαιτίας της αυξημένης σε πανευρωπαϊκό επίπεδο ζήτησης.

Οπως έγινε γνωστό χτες –σημειωτέον ότι η είδηση αρχικά διέρρευσε από τα τοπικά μέσα ενημέρωσης και στη συνέχεια επιβεβαιώθηκε από το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) –έχασε τη μάχη για τη ζωή του ένας 17χρονος Ρομά από την Ηλεία.

Ο νεαρός νόσησε από ιλαρά –όπως και δεκάδες άλλοι στον οικισμό όπου έμενε -, όμως η συμπτωματολογία που παρουσίασε ήταν ιδιαίτερα σοβαρή. Τελικά νοσηλεύτηκε στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Πάτρας όπου και κατέληξε από εγκεφαλίτιδα.

Υπενθυμίζεται ότι στα τέλη Οκτωβρίου είχε καταγραφεί ακόμη ένας θάνατος. Επρόκειτο για 11μηνο βρέφος, επίσης Ρομά, το οποίο έπασχε από σοβαρό υποκείμενο νόσημα (δυστροφία) και τελικά κατέληξε λόγω σηψαιμίας.

Εν τω μεταξύ και σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ακόμη 11 παιδιά έχουν νοσηλευθεί στην Παιδιατρική Κλινική του Νοσοκομείου Πύργου, ενώ από την ιλαρά έχει προσβληθεί και γιατρός του τοπικού νοσοκομείου, χωρίς ωστόσο η κατάσταση της υγείας του να προκαλεί ανησυχία.

Η ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΝΟΣΟΥ. Οι επιστήμονες του ΚΕΕΛΠΝΟ διαπιστώνουν στη νέα επιδημιολογική έκθεση ότι η εκδήλωση νέων κρουσμάτων συνεχίζεται με αυξητικούς ρυθμούς. Ειδικότερα τις τελευταίες οκτώ ημέρες έχουν καταγραφεί επιπλέον 86 νέα κρούσματα ιλαράς, ανεβάζοντας τον αριθμό των ασθενών από 604 στους 690.

Επιπλέον, φαίνεται να κλειδώνει η διαπίστωση ότι τα παιδιά, οι έφηβοι και οι νέοι Ρομά είναι ο πλέον ανοχύρωτος πληθυσμός. «Η πλειοψηφία των κρουσμάτων αφορά κυρίως σε έλληνες Ρομά, γεγονός που υποδεικνύει ότι η ευρεία διασπορά της νόσου γίνεται σε θύλακες πληθυσμού με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη όπως είναι οι Ρομά» επισημαίνεται στην πρόσφατη επιδημιολογική έκθεση του Κέντρου.

Ειδικότερα, από τα 690 κρούσματα ιλαράς που έχουν καταγραφεί από τον περασμένο Μάιο μέχρι σήμερα τα 501 έχουν εκδηλωθεί σε Ρομά ηλικίας από 0 έως 24 χρόνων. Τη μεγαλύτερη επίπτωση έχει η νόσος σε παιδιά προσχολικής ηλικίας (έχουν συνολικά προσβληθεί 192 παιδιά 1-4 ετών) ενώ ακολουθεί η ηλικιακή ομάδα 5-9 ετών με τους συγκεκριμένους ασθενείς να ανέρχονται στους 147.

Ιδιαίτερα καθησυχαστικό είναι το γεγονός ότι η πορεία της λοιμώδους μεταδοτικής νόσου είναι πολύ πιο ήπια στις αντίστοιχες ηλικίες στον γενικό πληθυσμό καθώς τόσο οι παιδίατροι όσο και οι φαρμακοποιοί διαπιστώνουν ότι υπάρχει πλέον συμμόρφωση με το εμβολιαστικό πρόγραμμα.

Πιο συγκεκριμένα, αναφέρονται 49 κρούσματα ιλαράς σε άτομα ηλικίας ολίγων ημερών έως 24 χρόνων. Πιο έντονη είναι η κυκλοφορία της νόσου στον γενικό πληθυσμό και στις ηλικίες από 25 και άνω, με τα κρούσματα να ανέρχονται σε 72, γεγονός που αποδεικνύει ότι οι ενήλικοι αυτοί δεν είχαν εμβολιαστεί ή είχαν λάβει μόνον μία δόση εμβολίου κατά της ιλαράς.

Αρκεί κανείς να αναλογιστεί ότι πριν την έξαρση ιλαράς διακινούνταν κάθε Σεπτέμβριο περί τα 12.000 εμβόλια κατά μέσο όρο. Φέτος από Σεπτέμβριο έως και Δεκέμβριο διακινήθηκαν από τις φαρμακαποθήκες στα φαρμακεία της χώρας 170.000 δόσεις του μεικτού εμβολίου ιλαράς – ερυθράς – παρωτίτιδας (MMR).

Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι παραπάνω αριθμοί αποδεικνύουν ότι οι γονείς θορυβήθηκαν από την έξαρση της νόσου στη χώρα μας με αποτέλεσμα να καμφθούν οι όποιοι πιθανοί ενδοιασμοί. Εντούτοις, σύμφωνα με τον Φαρμακευτικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης το τελευταίο διάστημα η προμήθεια γίνεται με το σταγονόμετρο.

Η απροσδόκητα αυξημένη ζήτηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο είναι η αιτιολογία που επικαλείται η φαρμακοβιομηχανία, με την παρασκευάστρια εταιρεία να επιβεβαιώνει ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα ομαλοποιηθεί η κατάσταση με την εισαγωγή επιπλέον 17.000 δόσεων.

Οι ειδικοί σε κάθε περίπτωση επιμένουν στην πιστή υιοθέτηση του Εθνικού Προγράμματος Εμβολιασμών βάσει του οποίου τα παιδιά, οι έφηβοι και οι ενήλικοι που έχουν γεννηθεί μετά το 1970 και δεν έχουν ιστορικό νόσου πρέπει να είναι εμβολιασμένοι με2δόσεις εμβολίου για την ιλαρά.

Σημειώνεται, ότι το Κέντρο επισημαίνει στην εβδομαδιαία έκθεσή του πως σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες έχει εκδηλωθεί επιδημία ιλαράς που βρίσκεται σε εξέλιξη. Κατά την περίοδο 2016-2017 έχουν καταγραφεί περισσότερα από 19.000 περιστατικά σε όλη την Ευρώπη και 46 θάνατοι.

Στο νοσοκομείο ένας στους δύο ασθενείς

Από τα 690 δηλωθέντα κρούσματα που εντοπίστηκαν στη χώρα μας τα 388 (το 56%) νοσηλεύτηκαν ενώ από αυτούς 87 ασθενείς (ποσοστό 12,6%) εμφάνισαν σοβαρές επιπλοκές μετά τη νόσησή τους με ιλαρά.

Ειδικότερα σε ό,τι αφορά τις επιπλοκές έχουν καταγραφεί 2 περιστατικά εγκεφαλίτιδας, 41 πνευμονίας/πνευμονίτιδας, 4 κερατίτιδας, 11 βρογχίτιδας, 21 ωτίτιδας, 7 ήπιας ηπατικής διαταραχής καθώς και ένα κρούσμα με επιπλοκή στο κεντρικό νευρικό σύστημα.

Αναφορικά, δε, με τη γεωγραφική πορεία της ιλαράς οι επιστήμονες έχουν επισημάνει με κόκκινο τη Νότια Ελλάδα, ιδίως την Αττική (422 κρούσματα) και την Πελοπόννησο (122).

2 θάνατοι από την έξαρση της νόσου το 2017

86 νέα κρούσματα έχουν καταγραφεί τις τελευταίες 8 ημέρες

690 τα κρούσματα της νόσου στη χώρα μας από τον περασμένο Μάιο

422 κρούσματα έχουν παρουσιαστεί στην Αττική

122 κρούσματα έχουν παρουσιαστεί στην Πελοπόννησο

1970

Όσοι έχουν γεννηθεί μετά από αυτή τη χρονολογία (παιδιά, έφηβοι και ενήλικοι) και δεν έχουν ιστορικό νόσου πρέπει να είναι εμβολιασμένοι με 2 δόσεις εμβολίου για τη νόσο