Αβάσιμες έκρινε τις κατηγορίες που βαραίνουν ποινικά την Τράπεζα Κύπρου και στέλεχη της το Ανώτατο Δικαστήριο της Κυπριακής Δημοκρατίας, δημιουργώντας νέα δεδομέναστη διερεύνηση ποινικών υποθέσεων, που έχουν σχέση με κακοδιαχείριση στον τραπεζικό τομέα.

Η υπόθεση στηρίχθηκε στην κατηγορία ότι η Τράπεζα παρέλειψε να ενημερώσει τους μετόχους για την εξαγορά των ελληνικών ομολόγων, διαπράττοντας το αδίκημα της χειραγώγησης της αγοράς. Ωστόσο, το Ανώτατο Δικαστήριο αποφάνθηκε ότι η κατηγορία αυτή «στηρίζεται σε ανύπαρκτη νομοθεσία, δεδομένου ότι η σχετική οδηγία της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς του 2005 δεν ισχύει, αφού δεν είχε εκδοθεί νόμιμα, λόγω κακής σύνθεσης της Επιτροπής». Μετά την εξέλιξη αυτή, η Νομική Υπηρεσία αναμένεται να υποβάλει έφεση, η οποία θα εκδικαστεί από την Ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

Το Ανώτατο Δικαστήριο αποδέχθηκε την αίτηση, που κατέθεσαν οι τέσσερις από τους επτά κατηγορούμενους στη δεύτερη ποινική υπόθεση εναντίον της Τράπεζας Κύπρου και πρώην στελεχών της για έκδοση προνομιακού διατάγματος certiorari και/ή Prohibition, ακυρώνοντας ουσιαστικά απόφαση του Μόνιμου Κακουργιοδικείου Λευκωσίας ημερομηνίας 7 Απριλίου 2017.

Το τριμελές Κακουργιοδικείο, το οποίο εκδικάζει την υπόθεση, με ενδιάμεση απόφασή του είχε απορρίψει όλες τις προδικαστικές ενστάσεις που ήγειρε η υπεράσπιση, μετά την τροποποίηση του κατηγορητηρίου από την κατηγορούσα Αρχή, αποδεχόμενο τη θέση της κατηγορούσας Αρχής ότι το νέο κατηγορητήριο αποκαλύπτει ποινικό αδίκημα με την απαραίτητη ακρίβεια γι αυτό και η δίκη θα έπρεπε να συνεχιστεί.

Την αίτηση καταχώρησαν οι Τράπεζα Κύπρου, Αντρέας Αρτέμη, Γεώργιος Γεωργιάδης και Κώστας Σεβέρης, ενώ κατηγορούμενοι στην ίδια υπόθεση είναι επίσης οι Ανδρέας Ηλιάδης, Γιάννης Κυπρή και Κώστας Χατζήπαπα. Όλοι οι κατηγορούμενοι απορρίπτουν τις κατηγορίες, που αντιμετωπίζουν.

Το κατηγορητήριο της υπόθεσης περιλαμβάνει συνολικά έξι κατηγορίες. Οι τέσσερις κατηγορίες αφορούν το αδίκημα της χειραγώγησης της αγοράς και οι δύο το αδίκημα της ψευδορκίας.

Η εκδίκαση της υπόθεσης είχε ανασταλεί μέχρι την έκδοση της απόφασης του Ανωτάτου Δικαστηρίου στην αίτηση των κατηγορουμένων και είναι ορισμένη για ακρόαση στις 18 Δεκεμβρίου.

Μιλώντας στο ΡΙΚ ο πρόεδρος του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου, Δώρος Ιωαννίδης, χαρακτήρισε την απόφαση «σοβαρή και θεμελιακή», υποδεικνύοντας ότι υπάρχει κίνδυνος να επηρεαστούν και άλλες παρόμοιες υποθέσεις. Την εκτίμηση ότι ενδεχομένως να υπάρξει ζήτημα και σε άλλες υποθέσεις παρόμοιας φύσης, διατύπωσε και ο Χρίστος Τριανταφυλλίδης, εκ των δικηγόρων των κατηγορουμένων στελεχών της Τράπεζας Κύπρου.