Στην πορεία για τον Γρηγορόπουλο

Φωτιές και επεισόδια στο Σύνταγμα

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 06/12/2017 11:36 | ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 06/12/2017 16:02 |
Φωτιές και επεισόδια στο Σύνταγμα

Επεισόδια σημειώθηκαν στο κέντρο της Αθήνας κατά τη διάρκεια της πορείας για τη συμπλήρωση εννέα χρόνων από τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.

Η πορεία των μαθητών ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 2 το μεσημέρι της Τετάρτης.

Οι μαθητές συγκεντρώθηκαν λίγο πριν τις 12 το μεσημέρι στα Προπύλαια, όπου επικράτησε ένταση και μικρής κλίμακας επεισόδια μεταξύ ομάδων νεαρών και αστυνομικών.

Το «κρυφτούλι» με τους αστυνομικούς και η πρόκληση έντασης διήρκησε για αρκετή ώρα, με τους νεαρούς να πετούν βόμβες μολότοφ και να στήνουν οδοφράγματα με κάδους απορριμμάτων στους οποίους έβαζαν φωτιά, στις οδούς Πανεπιστημίου, Σταδίου και Ακαδημίας.


Στη συνέχεια οι διαδηλωτές πραγματοποίησαν πορεία, η οποία κατευθύνθηκε μέσω της Σταδίου στην πλατεία Συντάγματος.

Κατά την πορεία ομάδες νεαρών με καδρόνια έσπασαν βιτρίνες και φανάρια, ενώ έβαλαν φωτιά σε κάδους.

Φτάνοντας η κεφαλή της πορείας στην πλατεία Συντάγματος, τα επεισόδια μεταξύ νεαρών και αστυνομικών συνεχίστηκαν.

Ακολούθως η πορεία κινήθηκε μέσω της οδού Όθωνος μπροστά από τη Βουλή και από εκεί προς την Πανεπιστημίου, με κατεύθυνση προς τα Προπύλαια.

Κλειστός είναι από το μεσημέρι ο σταθμός του Μετρό στο Σύνταγμα, ενώ όπως έγινε γνωστό με εντολή της αστυνομίας κλειστός θα παραμείνει καθ'ολη τη διάρκεια της Πέμπτης.

Στις 17:00  το απόγευμα ομάδες αντιεξουσιαστών έχουν προγραμματίσει νέα συγκέντρωση στα Προπύλαια

Επίσης, κάλεσμα ομάδων αντιεξουσιαστών υπάρχει για τις 18:00 στην Καμάρα της Θεσσαλονίκης.

Στην Πάτρα, στις 12:30 θα ξεκινήσει η πορεία μνήμης από το πρώην Παράρτημα του Πανεπιστημίου, στην οδό Κορίνθου, με τη συμμετοχή μαθητών, φοιτητών, της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και της Λαϊκής Ενότητας.

Κάλεσμα από τη ΛΑΕ


Κάλεσμα στους πολίτες, απευθύνει η ΛΑΕ, να συμμετάσχουν μαζικά στη συγκέντρωση, το απόγευμα, στα Προπύλαια, στην επέτειο μνήμης της δολοφονίας του Αλεξάνδρου Γρηγορόπουλου. Όπως τονίζει στην ανακοίνωσή της, η έκρηξη της νεολαίας του Δεκέμβρη, εννέα χρόνια πριν, ήταν ο πρώτος μεγάλος κοινωνικός αγώνας μετά το ξέσπασμα της διεθνούς καπιταλιστικής κρίσης.

«Η χώρα μας βρέθηκε στο μάτι του κυκλώνα, εφαρμόστηκαν οι πιο άγριες πολιτικές λιτότητας με ευθύνη των κομμάτων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ και των άλλων μνημονιακών κομμάτων, αλλά και του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος παρά τις αρχικές του διακηρύξεις, εξαπάτησε τον ελληνικό λαό και εφαρμόζει τις ίδιες μνημονιακές πολιτικές άγριας λιτότητας. Σήμερα λοιπόν, η νεολαιίστικη έκρηξη του Δεκέμβρη παραμένει ζωντανή και επίκαιρη όσο ποτέ» αναφέρει στην ανακοίνωσή της η ΛΑΕ.

Εκφράζει την έντονη αντίθεση της «απέναντι στον διογκούμενο κρατικό και κυβερνητικό αυταρχισμό, που χρησιμοποιεί την αστυνομική βία για να χτυπήσει κάθε αγώνα, που θέλει να επιβάλει το ξεπούλημα των λαϊκών κατοικιών, με όπλο τα χημικά και τα γκλοπ των δυνάμεων καταστολής, που στήνει για μία ακόμα φορά κλίμα τρομοϋστερίας και καταπατά δημοκρατικές ελευθερίες και δικαιώματα»

Παράλληλα, αντιτίθεται στην κυβερνητική πολιτική, σημειώνοντας πως ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ υπηρετούν με συνέπεια τις μνημονιακές πολιτικές, προετοιμάζοντας νέα μέτρα λιτότητας απέναντι στα πιο φτωχά στρώματα της κοινωνίας.

Η ΛΑΕ στην ανακοίνωση της καυτηριάζει τον συνδικαλιστικό νόμο, σημειώνοντας πως στα σχέδια της κυβέρνησης είναι «να καταργήσει ακόμα και το δικαίωμα των εργαζομένων στην απεργία, που κατακτήθηκε με αίμα και αγώνες».

«Ενάντια στις λογικές, που εμφανίζουν ως μονόδρομο τα μνημόνια, ενάντια στην απογοήτευση και στην ηττοπάθεια, με όπλο τους συλλογικούς αγώνες και την ενότητα, οι νέοι και οι νέες, ολόκληρος ο ελληνικός λαός θεωρούμε το μήνυμα του Δεκέμβρη του 2008 επίκαιρο όσο ποτέ, που αναδεικνύει την ανάγκη για νέους αγώνες για την ανατροπή των κυρίαρχων πολιτικών ,για ένα άλλο δρόμο, χωρίς λιτότητα, χρέος, μνημόνια, ευρώ. Ο Αλέξης Γρηγορόπουλος ζει μες τις καρδιές μας» καταλήγει η ανακοίνωση της Λαϊκής Ενότητας.

Η νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ


«Αύριο συμπληρώνονται εννέα χρόνια από το βράδυ της 6ης Δεκεμβρίου του 2008, όταν ο αστυνομικός Ε. Κορκονέας δολοφονούσε τον 15χρονο Αλέξανδρο Γρηγορόπουλο. Το περιστατικό αυτό αποτέλεσε το αποκορύφωμα μιας σειράς φαινομένων αστυνομικής βίας και αυθαιρεσίας, απέναντι σε κάθε μορφής αγώνα, αλλά και γενικότερα απέναντι στα δικαιώματα των νέων ανθρώπων», αναφέρει, μεταξύ άλλων σε ανακοίνωσή της η νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ.

»Η δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου ήταν η αφετηρία για την πραγματοποίηση μιας σειράς κινητοποιήσεων, στις οποίες είχαν κεντρική θέση οι μαθητές και οι μαθήτριες, οι φοιτητές και οι φοιτήτριες, οι νέοι και οι νέες που έβλεπαν τις ελευθερίες τους να περιορίζονται, μέσα σε ένα κλοιό ακραίας λιτότητας και σκληρής καταστολής.

»Ως Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ, θεωρούμε ότι σήμερα, που οι νεοφιλελεύθερες δυνάμεις επενδύουν ακόμη στην υπέρβαση της κρίσης στην πλάτη της κοινωνικής πλειοψηφίας, και ταυτόχρονα η ακροδεξιά επιχειρεί να ανακτήσει πολιτικό και κοινωνικό χώρο, οι νέοι άνθρωποι οφείλουν να παίξουν καθοριστικό ρόλο στις εξελίξεις.

»Να πρωτοστατήσουν στους αγώνες για δημόσια και δωρεάν Παιδεία, για πλήρη εργασιακά δικαιώματα, για τη διεύρυνση των ελευθεριών, για τον ριζικό εκδημοκρατισμό της αστυνομίας και για την επικράτηση της αλληλεγγύης απέναντι στο ρατσισμό και την ξενοφοβία. Η νέα γενιά πρέπει να μπει ξανά στο προσκήνιο της συλλογικής ζωής και δράσης, απορρίπτοντας τον ατομικό δρόμο και τη λογική της ανάθεσης.

»Καλούμε τους νέους και τις νέες να τιμήσουν την επέτειο της δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, συμμετέχοντας στις κινητοποιήσεις που θα πραγματοποιηθούν αύριο σε όλη την Ελλάδα και διεκδικώντας ένα καλύτερο μέλλον.»

7
"XY" Βερολίνο
07/12/2017 08:35
Και ποιοί είναι οι "νεροκουβαλητές" των αναρχικών κουκουλοφόρων και τρομοκρατών; Θυμάστε κάπου στις αρχές του 2015, όταν το σατανικό αυτό γυναικείο έκτρωμα απαγόρευσε τη χρήση τουαλέττας στη βουλή γιά χατήρι των κουκουλοφόρων, ενώ επέτρεψε σε βουλευτίνες να έρχονται στο ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ με φανελάκια που φέρουν το σήμα της αναρχίας; Ο "διάδοχος" της και μερικοί άλλοι είναι πατεράδες τέτοιων. Αν δεν υποστηρίξεις το σπίτι σου θα πέσει να σε πλακώσει. Όλα αυτά γιά το πρεσάκια το Γρηγορόπουλο. Τους νεκρούς και τραυματισμένους αστυνομικούς από την αλητεία των Εξαρχείων ποιός και πότε θα τους τιμήσει;
Αντίοχος
06/12/2017 18:55
Θαυμάστε πρότυπο μιας κατηγορίας της σημερινής νεολαίας ! Της ίδιας κατηγορίας με αυτόν είναι οι κουκουλοφόροι που σήμερα τιμούν την μνήμη ενός ........μηδενικού ! Και φυσικά εκτός από ανθρωπάκια play mobil, φασίστες της πλέον ελεεινής μορφής! Επειγόντως μας χρειάζεται ένας πόλεμος, ο οποίος θα μας απαλλάξει από αυτά τα καθάρματα, καθώς και όλους εκείνους που τους πληρώνουν και τους προστατεύουν.-
τατατατατα
06/12/2017 18:17
puma, nike. όλοι φτωχόπαιδα είστε εσείς που τα σπάτε.....
Πω πω
06/12/2017 16:14
κάτι επαναστάτες !!!!!!
που
06/12/2017 21:42
μόλις βλέπουν μπούργκα, κλάνουνε πατάτες...
Αγωγη του Πολιτη
06/12/2017 14:09
1. Ειναι πλεον εμφανες μετα τη συλληψη του φιλου του για ενοπλη ληστεια τραπεζας και απαγωγη οτι ο Γρηγοροπουλος δεν ηταν τοσο αθωος. 2. Ο αστυνομικος δικαστηκε και φυλακιστηκε. Μπορει ο ιδιος τελικα να μην ειναι τοσο ενοχος, αλλα σιγουρα η μερια Γρηγοροπουλου δεν μπορει να πει οτι η Δικαιοσυνη και η Δημοκρατια δεν λειτουργουν στην Ελλαδα οταν ενας κρατικος λειτουργος καταληγει στη φυλακη. 3. Η αστυνομια πρεπει να μπορει να χρησιμοποιησει επιπλεον μεσα. Δεν μπορει αυτοι οι φασιστες να τα σπανε καθε λιγο στην Αθηνα. Η αστυνομια ειναι η μονη αμυνα του λαου εναντια στην βια των αναρχικων. Πρεπει να μπορει να χρησιμοποιησει πλαστικες σφαιρες, tasers, drones, και οτι αλλο θα χρησιμοποιουσε η αστυνομια πχ στο Λονδινο ή το Βερολινο ή τη Νεα Υορκη. Επισης η ρηψη μολοτωφ πρεπει να θεωρηθει νομικα επιθεση με σκοπο τη δολοφονια αστυνομικων ωστε να μπορουν να πυροβολησουν με κανονικα πυρα γιατι ειναι σε νομιμη αυτοαμυνα. 4. Ειναι ντροπη μια χουφτα φασιστομουτρα (ειτε εχουν σημαιες με το Α σε κυκλο, το σφυροδρεπανο, ή τον αγκυλωτο σταυρο) να περιοριζουν την ελευθερια των δημοκρατικων πολιτων αυτης της πολης.
ανδρεικελο
06/12/2017 13:32
τον πρέζακα τον κάνανε ήρωα,,,, μόνο στο ελλαδισταν.....