Εμπλοκή έχει προκύψει στις διαπραγματεύσεις του υπουργείου Υγείας με τους θεσμούς, με τις ρυθμίσεις που αφορούν τα φαρμακεία να αποτελούν σημείο αιχμής.

Έτσι, το ιδιοκτησιακό καθεστώς των φαρμακείων έχει βρεθεί στον αέρα μετά την πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ. Ειδικότερα, υπουργική απόφαση του 2015 απελευθέρωνε το επάγγελμα του φαρμακοποιού, επιτρέποντας στους ιδιώτες να εισχωρήσουν στον κλάδο. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι το φαρμακείο να έχει τη μορφή ΕΠΕ και να υπάρχει συνέταιρος φαρμακοποιός με μερίδιο 20%

Εντούτοις, με αποφάσεις της, η Ολομέλεια του ΣτΕ έκρινε ότι θέματα άσκησης επαγγέλματος φαρμακοποιού, λειτουργίας φαρμακείου και δεοντολογίας φαρμακοποιών, ρυθμίζονται ή με νόμο ή με Προεδρικό Διάταγμα. Επομένως, τα θέματα αυτά δεν μπορεί να αποτελέσουν αντικείμενο ρύθμισης υπουργικής απόφασης, πολύ περισσότερο μάλιστα, όταν ο νόμος 4336/2015 δεν παρέχει την προβλεπόμενη ειδική εξουσιοδότηση.

«Έχει ξεκινήσει η διαδικασία έκδοσης προεδρικού διατάγματος, νομοθέτησης δηλαδή, δια του προεδρικού διατάγματος. Θα πάμε δηλαδή σε μια ρύθμιση που πιστεύουμε ότι θα είναι της έγκρισης και του ΣτΕ και άρα θα είναι υλοποιήσιμη και δεν θα κινδυνεύει να προσβληθεί από κανέναν», υπογράμμισε σε συνέντευξη Τύπου την Πέμπτη, ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός.

Πάντως, όπως διευκρίνισε ο ίδιος δεν υπάρχει μεγάλο επιχειρηματικό ενδιαφέρον από ιδιώτες για τον κλάδο. Σύμφωνα με πληροφορίες, μόλις δέκα άδειες έχουν εκδοθεί μετά από αίτημα ιδιωτών.

Εν τω μεταξύ, πρόβλημα έχει προκύψει και εξ’ αιτίας του διευρυμένου ωραρίου. Η άρνηση φαρμακείων να ενταχθούν στο σύστημα διημέρευσης-διανυκτέρευσης έχει δημιουργήσει κενό στην πρόσβαση των πολιτών στο φάρμακο, κυρίως κατά τις νυχτερινές ώρες.

«Εξαιτίας της λειτουργίας φαρμακείων με διευρυμένο ωράριο τα οποία κατά κάποιο τρόπο κόβουν μεγαλύτερα κομμάτια από την πίτα, συμπιέζουν τη λειτουργία και τη βιωσιμότητα του μικρού φαρμακείου», σχολίασε ο κ. Ξανθός προσθέτοντας ότι το θέμα αυτό απασχολεί και τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο.

Υπό τα δεδομένα αυτά, η ελληνική πλευρά προτείνει να μπει ανώτατο χρονικό όριο στην λειτουργία των φαρμακείων καθώς επίσης και να γίνει υποχρεωτική η συμμετοχή τους στο σύστημα εφημεριών.

Ωστόσο, όπως παραδέχτηκε ο υπουργός Υγείας δεν υπάρχει σύγκλιση με αποτέλεσμα το ζήτημα να παραμένει «ανοιχτό.