Σε επιφυλακή έχουν τεθεί οι κοινωνικές δομές του δήμου Θεσσαλονίκης για την υποδοχή και τη φιλοξενία αστέγων ενόψει του χειμώνα.

Κάθε μήνα, οι επισκέψεις στο Ανοιχτό Κέντρο Ημέρας Αστέγων ανέρχονται σε περίπου 3.000 άτομα, καθώς ημερησίως, κατά μέσο όρο, ο αριθμός των ωφελούμενων που εξυπηρετούνται από τη δομή κυμαίνεται σε 90– 95 δημότες που διαβιούν σε συνθήκες έλλειψης στέγης. Το Ανοιχτό Κέντρο Ημέρας Αστέγων λειτουργεί στην οδό Μοναστηρίου 62, από τις 10 το πρωί έως τις 8 το βράδυ, επτά ημέρες την εβδομάδα, σε συνεργασία με την ΜΚΟ PRAKSIS.

Άλλοι 1.800 άνθρωποι επισκέπτονται κάθε μήνα το Υπνωτήριο Αστέγων, που λειτουργεί στην οδό Ανδρέου Γεωργίου 13, σε συνεργασία με την ΜΚΟ ΑΡΣΙΣ, από τις 5 το απόγευμα έως το πρωί της επόμενης ημέρας.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό της πολιτικής προστασίας του δήμου, σε ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες και σε χιονοπτώσεις, κλιμάκια των δημοτικών αστυνομικών και της ΕΛΑΣ αναζητούν στους δρόμους άστεγους, που δεν επιθυμούν να βρεθούν στις κοινωνικές δομές, προκειμένου να τους προμηθεύσουν με κουβέρτες και ροφήματα. Επιπλέον, διευρύνεται το ωράριο των κοινωνικών δήμων του δήμου Θεσσαλονίκης ενώ για την κάλυψη των αναγκών χρησιμοποιούνται και παραρτήματα των ΚΑΠΗ.

Παράλληλα ο δήμος της Θεσσαλονίκηςη πυροσβεστική υπηρεσία, ο στρατός, η αστυνομία, το λιμενικό, το δασαρχείο και οι εθελοντικές ομάδες, «δηλώνουν» ότι βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότηταγια την αντιμετώπιση πλημμυρών και χιονοπτώσεων ενόψει της φετινής χειμερινής περιόδου.

Το πρωί συνεδρίασε το Συντονιστικό Τοπικό Όργανο του δήμου Θεσσαλονίκης με θέμα «Απολογισμός αντιπυρικής περιόδου 2017-σχεδιασμός και δράσεις Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση της χειμερινής περιόδου 2017- 2018» και στόχο να προγραμματιστούν οι δράσεις και να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την αντιμετώπιση ακραίων καιρικών φαινομένων.

Εκ μέρους του δήμου οαντιδήμαρχος Αστικής Ανθεκτικότητας, Γιώργος Δημαρέλος, δήλωσε ότι έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες προετοιμασίες και δήλωσε αισιόδοξος πως ο χειμώνας θα βρει τον μηχανισμό έτοιμο να αντεπεξέλθει.

Ο διοικητής των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών του νομού Θεσσαλονίκης, Δημήτρης Τσατσούλας, υποστήριξε πως έχει καταστρωθεί ειδικό σχέδιο για την αντιμετώπιση καταστροφών από πλημμύρες και κατολισθητικά φαινόμενα, όπως επίσης για τη διάσωση πολιτών.

Για «ειδικό σχεδιασμό» από την πλευρά της αστυνομίας έκανε λόγο ο εκπρόσωπος της ΕΛΑΣ, Αχιλλέας Κοντούρης, προσθέτοντας πως εάν υπάρξουν προβλήματα από παγετό και χιονοπτώσεις έχουν προβλεφθεί επιπλέον πεζές και εποχούμενες περιπολίες.

Η δασολόγος Ελένη Αγγελίδου, με αφορμή τις καταστροφικές πλημμύρες στη Μάνδρα, υποστήριξε πως έχει δοθεί εντολή στο δασαρχείο να καταγραφούν τα προβλήματα στους δήμους.

Επίσης, σε ετοιμότητα για την αντιμετώπιση ακραίων καιρικών φαινομένων δήλωσαν πως βρίσκονται στρατός, λιμενικό, Οργανισμός Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης (ΟΑΣΘ) και η Εταιρεία Υδρευσης και Αποχέτευσης (ΕΥΑΘ).

Διευκρινίσεις για το εάν έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα από τον δήμο Θεσσαλονίκης και εάν έχουν προχωρήσει οι υπηρεσίες σε καθαρισμό φρεατίων και απομάκρυνση μπαζών από ρέματα, ζήτησαν ο πρώην πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου, Παναγιώτης Αβραμόπουλος και ο δημοτικός σύμβουλος των «Εντάξει», Στέφανος Γωγάκος, για να λάβουν την απάντηση πως τα παραπάνω έχουν διευθετηθεί.

Ικανοποίηση, εξάλλου, για το πώς εξελίχτηκε η φετινή αντιπυρική περίοδος στη Θεσσαλονίκη εξέφρασαν η πυροσβεστική υπηρεσία και το δασαρχείο.