Πλωτός γερανός με δυνατότητα έλξης 1.300 τόνων εγκαταστάθηκε πάνω από το σημείο όπου βρίσκεται βυθισμένο το δεξαμενόπλοιο «Αγία Ζώνη ΙΙ» προκειμένου να ξεκινήσει η ανέλκυση του ναυαγίου.

Το δεξαμενόπλοιο, κατασκευής του 1972, με χωρητικότητα 3.205 τόνων, βυθίστηκε τα ξημερώματα της Κυριακής 10 Σεπτεμβρίου νοτιοδυτικά της νησίδας Αταλάντης, ενώ ήταν αγκυροβολημένο και φορτωμένο με 2.200 μετρικούς τόνους fuel oil και 370 μετρικούς τόνους marine gas oil.

Το σημείο, όπου έχει στηθεί πλωτός γερανός, επισκέφθηκε το μεσημέρι της Παρασευής με πλωτό σκάφος του λιμενικού ο υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Νεκτάριος Σαντορινιός, και ο αρχηγός του λιμενικού σώματος, Σταμάτιος Ράπτης.

Ο κ. Σαντορινιός έχει τονίσει σε δηλώσεις του παλαιότερα ότι στόχος του υπουργείου Ναυτιλίας είναι το «Αγία Ζώνη ΙΙ» να ανελκυθεί και να αποτελέσει το πρώτο παράδειγμα και για τα υπόλοιπα καταγεγραμμένα ναυάγια που υπάρχουν στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή του λιμανιού του Πειραιά.

Στην περιοχή του ναυαγίου, όπου έχουν ήδη ξεκινήσει οι εργασίες, εργάζονται αυτή τη στιγμή περίπου 50 άτομα, δύτες ρυμουλκά και σκάφη αντιρύπανσης.

Το ναυάγιο, από την δεύτερη ημέρα της βύθισής του, σφραγίστηκε και απαντλήθηκαν στη συνέχεια τα καύσιμα που είχε στο εσωτερικό του, περίπου 2.535 μίγματα πετρελαιοειδών.

Στο μεταξύ, στη Σαλαμίνα έχουν πλέον ουσιαστικά ολοκληρωθεί οι εργασίες καθαρισμού των βράχων και των ακτών στις περιοχές Κυνόσουρα – Λιμνιώνα καθώς και στις λοιπές περιοχές, πλην της περιοχής «Θεατράκι».

Στην περιοχή εξακολουθούν να εργάζονται περίπου 83 άτομα συνολικά, μέλη ιδιωτικών συνεργείων, ενώ επίκειται πλήρης ολοκλήρωση των εργασιών σε όλη την περιοχή της Σαλαμίνας τις αμέσως προσεχείς ημέρες.

Παράλληλα, στις παραλίες του Δήμου Ελληνικού έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες καθαρισμού από τα μέσα της προηγούμενης εβδομάδας.