Την αξιοποίηση και ανάδειξη δυο πολύ γνωστών χώρων της συμπρωτεύουσας του στρατοπέδου «Παύλος Μελάς» και της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης ( ΔΕΘ ) προωθεί το υπουργείο Περιβάλλοντος.

Όπως έγινε την Πέμπτη γνωστό, με απόφαση της Γενικής Γραμματέως Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος του ΥΠΕΝ, Ειρήνης Κλαμπατσέα, προεγκρίνονται οι καταρχήν χωροθετήσεις Ειδικών Χωρικών Σχεδίων (ΕΧΣ), καθώς και οι επιτρεπόμενες χρήσεις γης και οι όροι / περιορισμού δόμησης για τους προαναφερόμενους χώρους.

Σε ό,τι αφορά το στρατόπεδο « Παύλος Μελάς» οι κατευθύνσεις είναι:

  • Να διατηρηθεί ο ιστορικός χαρακτήρας του δομημένου και αδόμητου τοπίου εντός τού οριοθετημένου ιστορικού τόπου, μέσω της προστασίας, αποκατάστασης και ανάδειξης των κηρυγμένων νεώτερων μνημείων και λοιπών κατασκευών λαμβάνοντας υπόψη τις θεσμικές δεσμεύσεις που διέπουν την περιοχή.
  • Η διατήρηση, ανάδειξη και εμπλουτισμός του υπάρχοντος πρασίνου και η υιοθέτηση των αρχών βιοκλιματικού σχεδιασμού με γνώμονα την αειφόρο διαχείριση του τοπίου και την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής της ευρύτερης περιοχής του Δήμου Παύλου Μελά.
  • Η συνολική δόμηση που θα προβλεφθεί να μην υπερβαίνει την ήδη υφισταμένη στο σύνολο του χώρου, με δυνατότητα ωστόσο αναδιάταξης της όπου αυτό είναι εφικτό με στόχο τη βελτίωση της πολεοδομικής λειτουργίας της περιοχής.
  • Οι χρήσεις που θα προβλεφθούν, μπορεί να περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, ελεύθερους χώρους με αστικό πράσινο, χώρους εκπαίδευσης, πολιτιστικά κτήρια, διοίκηση – επιπέδου Δήμου – καθώς και εμπορικά καταστήματα – εξαιρουμένων υπεραγορών, εμπορικών κέντρων και πολυκαταστημάτων.

Για το χώρο της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ) οι κατευθύνσεις είναι:

  • Ο συντελεστής δόμησης στην προαναφερόμενη έκταση, με εξαίρεση το τμήμα που έχει παραχωρηθεί στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού ( χώρος Αλεξάνδρειου Αθλητικού Μελάθρου Θεσσαλονίκης ), δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τον υλοποιημένο σε αυτήν συντελεστή δόμησης – και σε κάθε περίπτωση δεν πρέπει να υπερβαίνει το 0,6.

  • Στο χώρο του Αλεξάνδρειου Αθλητικού Μελάθρου δεν θα πρέπει να δοθεί η δυνατότητα πρόσθετης δόμησης πέραν της ήδη υφισταμένης.

  • Οι χρήσεις που θα προβλεφθούν μπορεί να περιλαμβάνουν, εκθεσιακά κέντρα, συνεδριακό κέντρο, εμπορικά καταστήματα – εξαιρουμένων εμπορικών κέντρων και πολυκαταστημάτων-, γραφεία, τράπεζες, τουρισμό / αναψυχή, πολιτιστικά κτήρια, αθλητισμό, κοινόχρηστο πράσινο, χώρους στάθμευσης.

  • Να προβλεφθεί ικανή έκταση κοινόχρηστου χώρου της πόλης στο δυτικό τμήμα του χώρου ( μητροπολιτικό πάρκο) η οποία θα αποτελεί συνέχεια των ήδη υφισταμένων χώρων υψηλού πρασίνου νοτιοδυτικά της ΔΕΘ ( από τη Λεωφόρου Στρατού και μέχρι την παραλία).

Τα επόμενα βήματα περιλαμβάνουν την εκπόνηση Ειδικού Χωροταξικού Σχεδίου από το Δήμο Παύλου Μελά, στον οποίο έχει παραχωρηθεί το πρώην στρατόπεδο, καθώς και τη ΔΕΘ ΑΕ, για την έκδοση των σχετικών Προεδρικών Διαταγμάτων, που θα κατατεθούν στο Συμβούλιο της Επικρατείας.