Δεν υφίσταται καμιά εκκρεμότητα από τη Δασική Υπηρεσία στα αντιπλημμυρικά έργα της Μάνδρας!

Αυτό προκύπτει, από την ανακοίνωση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής. Οπως, χαρακτηριστικά επισημαίνεται: «Κατά συνέπεια το εν λόγω έργο αδειοδοτήθηκε νόμιμα με την ισχύουσα κατά το χρόνο έκδοσης (…) δασικής και περιβαλλοντικής νομοθεσίας, με αποτέλεσμα να μην υφίσταται οιασδήποτε μορφής εκκρεμότητας των υπηρεσιών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής περιλαμβανομένων και των δασικών».

Υπενθυμίζεται ότι η Ρένα Δούρου «χρεώνει» στο δασαρχείο τη μη υλοποίηση της μελέτης που βρήκε στο γραφείο της για την εκτροπή τού χειμάρρου της Αγ. Αικατερίνης αλλά και τη διευθέτηση του χειμάρρου Σούρες.

Στο μεταξύ, μέχρι αργά χθες το βράδυ τα σωστικά συνεργεία δεν είχαν καταφέρει να εντοπίσουν τον τελευταίο αγνοούμενο στη Μάνδρα Αττικής.

Τα θύματα από την κακοκαιρία ανέρχονται σε 21, ωστόσο κάτοικοι της Δυτικής Αττικής εκφράζουν φόβους ότι υπάρχουν και αγνοούμενοι μετανάστες θαμμένοι στις λάσπες, οι οποίοι δεν ήταν καταγεγραμμένοι σε μητρώα.

Χθες, έγινε γνωστό, ότι το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΤΕΕ ) αναλαμβάνει να διενεργήσει τις αναγκαίες μελέτες και τις πρώτες απαραίτητες εργασίες για να καταστούν λειτουργικά τα σπίτια που επλήγησαν από την κακοκαιρία στη Μάνδρα και τις γειτονικές περιοχές. Πρόκειται για μια πρωτοβουλία εθελοντών μηχανικών αλλά και τεχνικών εταιρειών.

Σύμφωνα με το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας προχωρούν άμεσα:

n Οι αναγκαίες μελέτες ανά οικία από εθελοντές μελετητές, μέλη του ΤΕΕ.

n Οι πρώτες εργασίες αποκατάστασης (υδραυλικά, ηλεκτρολογικά, επιχρίσματα, κουφώματα κ.λπ.) από τεχνικές εταιρείες, για να καταστούν λειτουργικές οι κατοικίες.

Για τον σκοπό αυτό, το ΤΕΕ θα λειτουργεί από την Τρίτη 28 Νοεμβρίου ειδικό χώρο στη Μάνδρα – σε σημείο που θα ανακοινωθεί – όπου οι πολίτες που επλήγησαν από την καταστροφική πλημμύρα θα μπορούν να δηλώσουν το ενδιαφέρον τους.

ΟΙ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ. Απαραίτητη προϋπόθεση για την ανάληψη των αναγκαίων μελετών και εργασιών είναι η οικία να έχει ελεγχθεί από τα αρμόδια κρατικά κλιμάκια μηχανικών και να έχει κριθεί ασφαλής.

«Το ΤΕΕ και οι έλληνες μηχανικοί εκφράζουν τη βαθιά οδύνη τους για την απώλεια των ανθρώπινων ζωών από την πρόσφατη καταστροφική πλημμύρα στη Δυτική Αττική» επισημαίνει μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας Γιώργος Στασινός.

«Το ΤΕΕ με συνέπεια και επιστημοσύνη έχει αναδείξει επί δεκαετίες τι πρέπει να γίνει για την αντιπλημμυρική θωράκιση της Αττικής, αλλά και γενικότερα για τα θέματα ασφάλειας των κτιρίων. Η εθελοντική συμμαχία του ΤΕΕ και τού τεχνικού κόσμου της χώρας θα κάνει το καλύτερο δυνατό ώστε γρήγορα να γυρίσουν οι πολίτες της Μάνδρας στα σπίτια τους».