Από τους επιστήμονες έχουν καταγραφεί τουλάχιστον 288 επεισόδια αιφνίδιας πλημμύρας στην Ελλάδα από το 2001 μέχρι σήμερα. Το φαινόμενο, που έχει ως βασικό χαρακτηριστικό τις τεράστιες ποσότητες νερού σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα –συχνά ποσότητες που μεταφέρονται από γειτονικές περιοχές ή χειμαρρικά ρεύματα –προκαλεί συνήθως εκτεταμένες βλάβες στον αστικό ιστό. Και ενίοτε αποβαίνει θανατηφόρο. Αξίζει να αναφερθεί πως το 72% των έντονων καιρικών φαινομένων που επηρέασαν τη χώρα μας την τελευταία 16ετία ήταν, σύμφωνα με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, αιφνίδιες πλημμύρες.

Η φονική κακοκαιρία που έπληξε τη Μάνδρα ήταν η πιο πρόσφατη εκδήλωση του φαινομένου. Η Δυτική Αττική έχει υποστεί αρκετές φορές τις συνέπειές του. Στις 22 Οκτωβρίου 2015 τέσσερις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στο Μενίδι και το Καματερό.

Οπως είχε εξηγήσει προ ημερών ο μετεωρολόγος Μανώλης Ανανδρανιστάκης, «στο όρος Πατέρας την προηγούμενη μέρα της καταστροφής έβρεχε πολύ, με αποτέλεσμα να συσσωρευτούν μεγάλες ποσότητες νερού στο βουνό». Σύμφωνα με το κινητό μετεωρολογικό ραντάρ του Αστεροσκοπείου, την περασμένη Τετάρτη στο όρος Πατέρας, πάνω από τη Νέα Πέραμο και τη Μάνδρα, το συνολικό ύψος βροχής υπερέβη τα 200 mm σε χρονικό διάστημα έξι ωρών με μεγαλύτερη ένταση μεταξύ 5 και 8 το πρωί. Πρόκειται για μια πάρα πολύ ισχυρή και σχετικά σύντομη βροχόπτωση, καθώς –για παράδειγμα –στην Ελευσίνα το μέσο ύψος ετήσιας βροχής είναι 373 mm εκ. των οποίων τα 59 πέφτουν τον μήνα Νοέμβριο…

ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ. «Το νερό αποθηκευόταν σε μικρές λιμνούλες, μέσα σε χειμάρρους ή ρέματα, όπου δημιουργούνται μικρά φράγματα από μπάζα, ξύλα, πέτρες. Κάποιο από τα φράγματα έσπασε, το νερό χύθηκε στο πιο κάτω φράγμα και το ένα μετά το άλλο έσπαγαν, με αποτέλεσμα όλο το νερό να ξεχυθεί στην πεδιάδα και στις παραθαλάσσιες περιοχές. Αυτό το φαινόμενο το λέμε ξαφνική πλημμύρα. Είναι πολύ επικίνδυνο, βίαιο και πάντα συνοδεύεται από τέτοιες καταστάσεις, δηλαδή μεγάλες καταστροφές και δυστυχώς πνιγμούς ανθρώπων. Κάτι παρόμοιο είχε συμβεί στις 26 Μαΐου 2007 και στον Λούσιο ποταμό σκοτώνοντας οκτώ ανθρώπους».