Εκρηκτική ήταν η κατάσταση στο χθεσινό Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής, με κατοίκους, σωματεία και μέλη του ΠΑΜΕ να αποδοκιμάζουν την περιφερειάρχη Ρένα Δούρου, ζητώντας να αρχίσουν αμέσως τα αντιπλημμυρικά έργα στην περιοχή. Η συνεδρίαση λίγη ώρα αργότερα διεκόπη, κίνηση που πολλοί μετέφρασαν ως φυγομαχία της Ρένας Δούρου.

Το μεσημέρι της Τρίτης συνδικάτα της Αττικής είχαν προγραμματίσει παράσταση διαμαρτυρίας κατά τη διάρκεια του Συμβουλίου, στο οποίο μεταξύ άλλων πήρε μέρος και ο καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας. Με πανό ζητούσαν να μπει τέλος στην αδιαφορία και να ληφθούν χωρίς καθυστερήσεις όλα τα απαιτούμενα μέτρα για την προστασία των κατοίκων, οι οποίοι επλήγησαν από τις φονικές πλημμύρες, που στοίχισαν τη ζωή σε 21 ανθρώπους. Σημειώνεται πως χθες το πρωί εντοπίστηκε η σορός του 30χρονου οδηγού φορτηγού, ενός εκ των δύο αγνοουμένων, κοντά στο αμαξοστάσιο του Δήμου Μάνδρας – Ειδυλλίας. Κι ενώ η συνεδρίαση άρχισε κανονικά, ένταση προκλήθηκε όταν μετά την ομιλία του αντιπεριφερειάρχη Δυτικής Αττικής Γιάννη Βασιλείου, ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου αποφάσισε να διακόψει τη χθεσινή συζήτηση, χωρίς να εξηγήσει εκείνη τη στιγμή τον λόγο για τον οποίο προέβη στην κίνηση αυτή. Αμεση ήταν η αντίδραση από τους κατοίκους και τις παρατάξεις που βρίσκονταν στην αίθουσα, κάνοντας λόγο για ματαίωση χωρίς λόγο της συνεδρίασης και για φυγομαχία της ίδιας της Ρένας Δούρου, η οποία αποχώρησε από τη συνεδρίαση.

Ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Θεόδωρος Σχινάς, θέλοντας να δικαιολογήσει την απόφασή του υποστήριξε πως στην αίθουσα κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης ακούστηκαν συκοφαντικά και υβριστικά συνθήματα. «Σήμερα αναγκάστηκα να διακόψω τη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου που ο ίδιος συγκάλεσα θέτοντας ως θέμα την ενημέρωση – συζήτηση σχετικά με τις πολύνεκρες πλημμύρες της 15ης Νοεμβρίου, εξαιτίας της συμπεριφοράς πολιτών, που με υβριστικά και συκοφαντικά συνθήματα εμπόδιζαν την ομαλή εξέλιξη της διαδικασίας, η οποία είχε ξεκινήσει με παρέμβαση του καθηγητή Λέκκα και συνεχιζόταν με την ομιλία του αντιπεριφερειάρχη Δυτικής Αττικής Γιάννη Βασιλείου. Το γεγονός ότι τα απαράδεκτα συνθήματα και οι χαρακτηρισμοί αναπαράγονταν συστηματικά από την έναρξη της συνεδρίασης από ορισμένους παριστάμενους πολίτες, και έτυχαν ουσιαστικά της συνηγορίας του εκπροσώπου της παράταξης Λαϊκή Συσπείρωση Αττικής, που πρόσκειται στο ΚΚΕ, με ανάγκασε να διακόψω οριστικά, έπειτα από μια πρώτη ολιγόλεπτη διακοπή, τη συνεδρίαση, σεβόμενος τη μνήμη των θυμάτων της τραγωδίας κι ενώ η διαδικασία ανεύρεσης των αγνοούμενων είναι ακόμη σε εξέλιξη».

ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΙΕΣ. Με ανάρτησή του στο facebook, ο αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής Γιάννης Βασιλείου υποστήριξε πως «το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής με θέμα τις πλημμύρες, μετά τις επαναλαμβανόμενες διακοπές της ομιλίας του καθηγητή κ. Λέκκα Ευθύμιου εκ μέρους ενός συγκεκριμένου ακροατηρίου που εμπόδιζε διαρκώς τη λειτουργία του, και αφού ολοκλήρωσα εκ μέρους της διοίκησης την ομιλία μου στο ίδιο κλίμα, υποχρέωσε τελικά τον Πρόεδρο να διακόψει οριστικά την συνεδρίαση», έγραψε ο Γιάννης Βασιλείου, παραθέτοντας την ομιλία που έκανε στο Συμβούλιο.

Την ίδια ώρα, στην πρώτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Μάνδρας-Ειδυλλίας μετά τις φονικές πλημμύρες οι δημοτικοί σύμβουλοι πιάστηκαν κυριολεκτικά στα χέρια. Ολα ξεκίνησαν όταν ο επικεφαλής της αντιπολιτευτικής παράταξης ζήτησε να μάθει για ποιο λόγο η δήμαρχος Ιωάννα Κριεκούκη απουσίαζε από την έκτακτη αυτή συνεδρίαση για τις πλημμύρες. Αμέσως, δημοτικοί σύμβουλοι απάντησαν πως η δήμαρχος βρισκόταν στη διαδικασία καταγραφής των ζημιών στην πόλη της Μάνδρας. Οι πιο… θερμοί μάλιστα, δεν δίστασαν να ανέβουν στα τραπέζια και να κινηθούν απειλητικά προς τον επικεφαλής της αντιπολίτευσης, χτυπώντας τον στο κεφάλι, φωνάζοντας πως είναι ντροπή αυτές τις δύσκολες ώρες να επιλέγει να κάνει αντιπολίτευση. Τα πνεύματα ηρέμησαν περίπου 10 λεπτά αργότερα και με την παρέμβαση των ψυχραιμότερων. Μάρτυρες της επεισοδιακής αυτής σύσκεψης ήταν και ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης και ο δήμαρχος Περιστερίου Παναγιώτης Παχατουρίδης, οι οποίοι αναγκάστηκαν να αποχωρήσουν.

ΜΑΖΕΥΟΥΝ ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΙΑ ΤΟΥΣ. Στο μεταξύ, μάχη με τον χρόνο δίνουν οι κάτοικοι σε Μάνδρα και Νέα Πέραμο μία εβδομάδα μετά τις καταστροφικές πλημμύρες. Καταπονημένοι οι κάτοικοι των περιοχών που επλήγησαν, προσπαθούν ακόμη να βγάλουν τις λάσπες από τα σπίτια και τις επιχειρήσεις τους. «Στην πραγματικότητα νοικοκυριά δεν υπάρχουν. Οι κάτοικοι απομακρύνουν όσα πράγματα θεωρούν ότι μπορούν να σωθούν, αλλά ας μη γελιόμαστε, όλα πρέπει να φτιαχτούν από την αρχή» λέει στα «ΝΕΑ» η δήμαρχος Μάνδρας – Ειδυλλίας Ιωάννα Κριεκούκη. Σύμφωνα με το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, οι αυτοψίες που έχουν πραγματοποιηθεί έως τώρα στον Δήμο Μάνδρας – Ειδυλλίας, στη Νέα Πέραμο και στην Ελευσίνα ανέρχονται σε 1.725. Από αυτές, στη Μάνδρα διενεργήθηκαν 1.366 αυτοψίες, εκ των οποίων οι 971 ήταν σε κτίρια που ελέγχθηκαν και χρήζουν οικονομικής ενίσχυσης.