Στη Δικαιοσύνη προσέφυγαν οι συγγενείς μίας 85χρονης γυναίκας την οποία σκότωσε μία καφέ αρκούδα σε περιοχή του Μετσόβου διεκδικώντας από το Ελληνικό Δημόσιο 950.000 ευρώ για την ψυχική οδύνη που υπέστησαν. Ωστόσο, η αίτησή τους απορρίφθηκε σε όλους τους βαθμούς της Δικαιοσύνης, καθώς κρίθηκε ότι η Πολιτεία είχε λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για την προστασία των κατοίκων από την προστατευόμενη ursusarctos (καφέ αρκούδα).

Το περιστατικό συνέβη τον Μάιο του 2003 και η γυναίκα βρέθηκε νεκρή από το σύζυγό της 500 μέτρα από την καλύβα που έμεναν μαζί με τα ζώα τους. Από την ιατροδικαστική έκθεση προέκυψε ότι ο θάνατος της 85χρόνης επήλθε από βαριές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις που προκλήθηκαν από πόδι αρκούδας.

Ο σύζυγος και τα δύο παιδιά της και προσέφυγαν στην Δικαιοσύνη και αξίωσαν να τους καταβάλει το Δημόσιο 950.000 ευρώ για την ψυχική οδύνη που υπέστησαν από τον θάνατό της.

Επικαλέστηκαν, ότι οι φορείς του Δημοσίου δεν είχαν λάβει τα αναγκαία μέτρα (απόλυτη αδράνεια) για την προστασία του αγροτικού πληθυσμού (ανθρώπινης ζωής) ο οποίος διαβιεί με τις αρκούδες.

Οι δικαστές έκριναν ότι είχαν ληφθεί από τους φορείς του Δημοσίου όλα τα αναγκαία μέτρα σε εφαρμογή των Ευρωπαϊκών και εθνικών προγραμμάτων. Ειδικότερα, αποφάνθηκε η Δικαιοσύνη ότι έχουν ληφθεί αγροπεριβαλλοντικά μέτρα στις προστατευόμενες περιοχές τόσο για την επιβίωση της καφέ αρκούδας, όσο και του πληθυσμού που βρίσκεται κοντά στις προστατευόμενες περιοχές.