Την ενοχή για 56 εκ των 59 κατηγορουμένων για την υπόθεση που αφορά σε «επιχορηγήσεις» της ΔΕΗ προς το συνδικαλιστικό σωματείο της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ εισηγήθηκε στην αγόρευσή του ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας ο εισαγγελέας της έδρας Γιώργος Βούλγαρης.

Ο εισαγγελικός λειτουργός, μετά από πολύμηνη διαδικασία, πρότεινε την αθώωση μόνο τριών κατηγορουμένων, ενώ η εκδίκαση της υπόθεσης συνεχίζεται με αγορεύσεις συνηγόρων, μετά το τέλος των οποίων αναμένεται με ενδιαφέρον η κρίση των δικαστών που έχουν και τον τελευταίο λόγο για την ενοχή ή μη όλων των κατηγορουμένων.

Η δικαιοσύνη άρχισε να ξετυλίγει το κουβάρι της ιστορίας το 2011 ψάχνοντας τις επιχορηγήσεις της ΔΕΗ προς το συνδικαλιστικό σωματείο της ΓΕΝΟΠ. Δεκάδες χιλιάδες ευρώ φέρεται να δόθηκαν παρανόμως την τριετία 2008-2011 σε προγράμματα κοινωνικού τουρισμού, πολυτελή ταξίδια και δώρα, γεύματα και άλλες παροχές, ενώ, στις δαπάνες περιλαμβάνονταν ακόμα και χρήματα που δόθηκαν για…πάρκινγκ μελών της ΓΕΝΟΠ ή συγγενικών τους προσώπων!

Μεταξύ των προσώπων που περιλαμβάνονται στον κατάλογο των κατηγορουμένων είναι ο πρώην πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρείας, Νίκος Φωτόπουλος, ο επίσης πρώην συνδικαλιστής Ρίζος Ρίζος, οι πρώην πρόεδροι της ΔΕΗ, Ιωάννης Παλαιοκρασσάς και Αρθούρος Ζερβός, κ.ά. Τα αδικήματα με τα οποία βαρύνονται, κατά περίπτωση, οι κατηγορούμενοι είναι αυτά της απιστίας στην υπηρεσία κατά συναυτουργία και κατ’ εξακολούθηση και της απάτης σε βάρος της ΔΕΗ Α.Ε.

Η υπόθεση έφτασε στη δικαιοσύνη μετά από έγγραφο της τότε υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής προς τον Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης στον οποίο παρέδωσε φάκελο με στοιχεία που είχε ζητήσει και λάβει από την ΔΕΗ.

Επρόκειτο για στοιχεία τα οποία αφορούσαν την εκταμίευση διαφόρων ποσών από τη ΔΕΗ προς τη ΓΕΝΟΠ και τον ΟΚΔΕ την περίοδο 1999-2010. Την προκαταρκτική εξέταση για την υπόθεση διενήργησαν οι εισαγγελείς Ελένη Σίσκου και Αριστείδης Κορέας ενώ την δικαστική έρευνα είχε διενεργήσει ο ανακριτής κατά της διαφθοράς Χρήστος Παπακώστας.