Ταχύτητα έως και μεγαλύτερη των 100 km/h ανέπτυξε ο «Ζήνων», ο μεσογειακός κυκλώνας με τα τροπικά χαρακτηριστικά που διήλθε από τη χώρα μας το τελευταίο διήμερο προκαλώντας προβλήματα στη Δυτική Ελλάδα.

Σύμφωνα με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, οι ταχύτητες των ανέμων που έπνεαν στις δυτικές ακτές της Κεφαλονιάς και της Λευκάδας παρέμειναν για αρκετές ώρες σε επίπεδα υψηλότερα των 80 km/h ενώ αναπτύχθηκαν και ριπές που υπερέβησαν τα 100 km/h. Αξίζει να αναφερθεί ότι το όριο ταχύτητας των τροπικών υφέσεων διαμορφώνεται στα 63 km/h.

«Στην Αχαΐα και την Αιτωλοακαρνανία τα κυριότερα προβλήματα σημειώθηκαν λόγω ανόδου της στάθμης της θάλασσας (storm surge), καθώς ο Ζήνων βάθυνε κάτω από 1000 hPa πριν εισέλθει στον Πατραϊκό κόλπο», αναφέρουν οι ερευνητές του Αστεροσκοπείου στην ιστοσελίδα www.meteo.gr ενώ σε γράφημα που έδωσαν στη δημοσιότητα αποτυπώνεται η εκτιμώμενη πορεία που είχε ο «Ζήνων» χθες και σήμερα τα ξημερώματα στη Δυτική Ελλάδα.

Σύμφωνα με το Αστεροσκοπείο, η Κυριακή ήταν η τελευταία ημέρα της πολύ σοβαρής κακοκαιρίας που επηρέασε τη χώρα μας με κύριο χαρακτηριστικό τις σφοδρές βροχοπτώσεις.

Το συγκεκριμένο φαινόμενο αποκαλείται τροπικός κυκλώνας μεσογειακού τύπου γιατί οπτικά μοιάζει με τους τροπικούς κυκλώνες. Έχει «μάτι»- δηλαδή άνοιγμα- και σπειροειδή κίνηση γύρω από αυτό.

Τέτοια φαινόμενα εμφανίζονται στη Μεσόγειο μία ή δύο φορές το χρόνο, με ένταση και ταχύτητα σαφώς υποδεέστερη από τους κυκλώνες της Καραϊβικής. Ο πιο πρόσφατος κυκλώνας τέτοιου τύπου, όπως επισημαίνει ο μετεωρολόγος και ερευνητής του Εθνικού Αστεροσκοπείου κ. Κώστας Λαγουβάρδος, είχε εμφανιστεί το διήμερο 30-31 Οκτωβρίου του 2016 στην Κρήτη με ισχυρές καταιγίδες.