Περίπου 9.000 μόνιμες προσλήψεις στις ανταποδοτικές υπηρεσίες καθαριότητας των δήμων αναμένεται να προχωρήσουν το επόμενο διάστημα.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για 8.700 άτομα προσωπικό Υποχρεωτικής και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, που θα προσληφθούν μέσω ΑΣΕΠ από το υπουργείο Εσωτερικών. Μάλιστα, αρχικά ο αριθμός κυμαινόταν πολύ χαμηλότερα, με τους υπευθύνους να κάνουν λόγο για πρόσληψη περίπου 5.000 εργαζομένων.

Στην πράξη, ο διαγωνισμός αφορά τα αιτήματα των δήμων για τους οποίους κρίθηκε αντισυνταγματική η ανανέωση συμβάσεων στους υπαλλήλους που δουλεύουν, για παράδειγμα, στον τομέα της καθαριότητας. Πλέον, τα αιτήματα αυτά έχουν εγκριθεί. Σημειωτέον, οι δήμοι έπρεπε να καταθέσουν αρχικά έως το τέλος του Ιουλίου στο υπουργείο χρονοδιάγραμμα, που δεν τηρήθηκε, με αρκετούς δήμους να στέλνουν τις προηγούμενες εβδομάδες τα αιτήματά τους. Σύμφωνα με πληροφορίες, περίπου 500 υπαλλήλους αιτήθηκε ο Δήμος Θεσσαλονίκης και περίπου 400 ο Δήμος Αθηναίων.

Ανάμεσα στις ειδικότητες που αναμένεται να προσληφθούν είναι καθαριστές, οδηγοί απορριμματοφόρων, τεχνίτες, χειριστές μηχανημάτων, εργάτες συνοδοί απορριμματοφόρων, υδραυλικοί και ηλεκτρολόγοι.

Ηδη, πάντως, το προηγούμενο διάστημα ο υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης, είχε συνάντηση για το θέμα του διαγωνισμού με τους εκπροσώπους του ΑΣΕΠ, όπου συζητήθηκαν τόσο τα κοινωνικά κριτήρια όσο και ο καθορισμός του χρόνου έκδοσης της προκήρυξης της Ανεξάρτητης Αρχής.

Εκτιμάται ότι ο νέος διαγωνισμός του ΑΣΕΠ πρόκειται να βγει στον αέρα μέχρι το τέλος του χρόνου. Οι πιο αισιόδοξοι κάνουν λόγο ακόμη και για τα μέσα Δεκεμβρίου. Ο λόγος που το υπουργείο Εσωτερικών θέλει να τρέξει την προκήρυξη είναι γιατί επιθυμεί οι προσωρινοί πίνακες των επιτυχόντων του διαγωνισμού να έχουν δημοσιευθεί έως 31 Μαρτίου 2018. Υπενθυμίζεται ότι στα τέλη Μαρτίου λήγουν οι συμβάσεις των… παρατασιούχων στην καθαριότητα, δηλαδή πρόκειται για την τελευταία παράταση χρόνου με τις συμβάσεις που έγιναν στους συμβασιούχους στην καθαριότητα των ΟΤΑ, οπότε το κενό που εκ των πραγμάτων θα δημιουργηθεί από τη λήξη των συμβάσεων πρέπει καλυφθεί αμέσως με την πρόσληψη των μονίμων υπαλλήλων.

Αυτό που απομένει για να κινηθεί η διαδικασία διενέργειας του διαγωνισμού είναι η αποστολή στο ΑΣΕΠ του σχετικού αιτήματος από την πλευρά του υπουργείου Εσωτερικών, στο οποίο θα αναφέρονται ρητά οι ειδικότητες και ο αριθμός των θέσεων του προσωπικού ανά δήμο, να εκδοθεί η Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου και να γίνει η παρακράτηση του ανάλογου αριθμού θέσεων για ΑμεΑ από τον ΟΑΕΔ.

Σημειώνεται ότι βάσει του νόμου που έχει ψηφιστεί από τη Βουλή, όσοι εργάζονται αυτή τη στιγμή ως συμβασιούχοι στον τομέα της καθαριότητας των δήμων θα έχουν προβάδισμα έναντι των υπόλοιπων υποψηφίων που θα πάρουν μέρος στον διαγωνισμό. Οπως φαίνεται, οι συμβασιούχοι αναμένεται να πριμοδοτηθούν με 17 μονάδες ανά μήνα εμπειρίας στις ανταποδοτικές υπηρεσίες καθαριότητας των ΟΤΑ και για συνολική εμπειρία έως 24 μήνες.