Μια σοβαρή αποκάλυψη που αναδεικνύει τις τραγικές ευθύνες της πολιτείας ήρθε χθες στο φως της δημοσιότητας. Με έγγραφό του στις 17 Ιουλίου 2017 το υπουργείο Περιβάλλοντος εκτιμούσε ότι δεν υφίσταται κίνδυνος πλημμύρας στη Νέα Πέραμο και για τον λόγο αυτό δεν χρειάζονται αντιπλημμυρικά έργα στην περιοχή. Το θέμα ανέδειξε με δημοσίευμά της η εφημερίδα «Ριζοσπάστης» όπου οποία αναφέρεται ότι τον περασμένο Ιούλιο αναρτήθηκε από το υπουργείο Περιβάλλοντος το λεγόμενο «Προσχέδιο Διαχείρισης Κινδύνων Πλημμύρας – Παραδοτέο 12», στο οποίο διαπιστωνόταν ότι η Νέα Πέραμος δεν κινδυνεύει από πλημμυρικά φαινόμενα ακόμη και από τέτοια φαινόμενα που συμβαίνουν μία φορά στα 100 χρόνια. Λέει συγκεκριμένα: Η Νέα Πέραμος εντάσσεται στη «Χαμηλή ζώνη Μεγάρων- Νέα Περάμου (…) δεν υπάρχει υψηλός ή πολύ υψηλός κίνδυνος πλημμύρας» ακόμη και «για πλημμυρική βροχόπτωση 100ετίας». Για τη Μάνδρα διαπιστώνει «υψηλό και πολύ υψηλό κίνδυνο αλλά κατά περίπτωση και σε κάποια τμήματα!».

ΕΠΕΣΑΝ ΕΞΩ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΗ. Στο Προσχέδιο γίνεται αναφορά και στο νησί της Σύμης όπου τις προηγούμενες ημέρες εκτυλίχθηκαν σκηνές βιβλικής καταστροφής μετά τις σφοδρές καταιγίδες που χτύπησαν την περιοχή. Σύμφωνα με τη μελέτη του υπουργείου Περιβάλλοντος, η Σύμη δεν περιλαμβάνεται καν στις ζώνες δυνητικά υψηλού κινδύνου πλημμύρας.

Σημειώνεται ότι το εν λόγω έγγραφο αποτελεί επίσημο κυβερνητικό ντοκουμέντο και εκπονήθηκε με βάση παραδοχές, μαθηματικά μοντέλα και μεθοδολογία της «Ευρωπαϊκής Οδηγίας 20007/60/ΕΚ για την Αξιολόγηση και τη Διαχείριση των Κινδύνων Πλημμύρας»…