Μια διαρκής ανατροφοδότηση καταιγίδων σημειώθηκε στη Δυτική Αττική τα ξημερώματα της περασμένης Τετάρτης, όπως προκύπτει από την ανάλυση των δορυφορικών δεδομένων που έδωσε στη δημοσιότητα το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία των δορυφόρων, το χρονικό διάστημα που μεσολάβησε από τις τρεις τα ξημερώματα μέχρι τις επτά το πρωί προκλήθηκαν επαναλαμβανόμενες βροχοπτώσεις σε περιορισμένη γεωγραφική περιοχή με αποτέλεσμα να προκληθεί η φονική πλημμύρα που «έπνιξε» τη Μάνδρα, τη Μαγούλα και τη Νέα Πέραμο.

Οι μετεωρολογικοί σταθμοί που διατηρεί το Αστεροσκοπείο στις γειτονικές περιοχές κατέγραψαν χαμηλά ύψη βροχής, γεγονός που οδηγεί τους επιστήμονες στην εκτίμηση ότι ο κύριος όγκος του νερού έπεσε στα βουνά βόρεια των περιοχών που επλήγησαν τα οποία είχαν ήδη απορροφήσει μεγάλες ποσότητες νερού από τις προηγούμενες ημέρες.

«Οι κοντινοί σταθμοί του Αστεροσκοπείου στο διάστημα από τις 03.00 ως τις 07.00 της Τετάρτης 15/11 κατέγραψαν σχετικά χαμηλά ύψη βροχής: 12 χιλιοστά στους Αγίους Θεοδώρους , 25 χιλιοστά στα Βίλια και ελάχιστη βροχή στην Ελευσίνα. Το γεγονός αυτό συνηγορεί στην τοπικότητα του φαινομένου, με το πιο πιθανό σενάριο, ο κύριος όγκος βροχής να έπεσε στους ορεινούς όγκους βόρεια της περιοχής που επλήγη όπου και λόγω των βροχών των δύο προηγουμένων ημερών ενδεχομένως οδήγησαν σε κορεσμό του εδάφους», αναφέρεται στην ιστοσελίδα www.meteo.gr του Αστεροσκοπείου.

Το Αστεροσκοπείο έδωσε, επίσης, στη δημοσιότητα χάρτη με τις θέσεις στις οποίες εντοπίστηκαν τα θύματα και με τα σημεία της περιοχής όπου συγκεντρώνονται επιφανειακά νερά. «Όπως φαίνεται στο χάρτη, τα περισσότερα θύματα εντοπίζονται κατά μήκος των γραμμών ρύσεων των υδάτων. Παρότι δεν γνωρίζουμε την κατάσταση των ρεμάτων της περιοχής θα πρέπει να εξεταστεί κατά πόσο υπήρχε η δυνατότητα ή εμποδισμός λόγω παρεμβάσεων της ροής των ομβρίων» αναφέρεται.