Οταν η ανικανότητα συναντά την ανοησία, το αποτέλεσμα μπορεί να είναι καταστροφικό. Η τραγωδία στη Μάνδρα Αττικής θα μπορούσε υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις να είχε αποφευχθεί, αλλά δυστυχώς έγιναν όλα όσα δεν έπρεπε να γίνουν και σήμερα θρηνούμε. Πέρα από τις διαχρονικές ευθύνες για την κακοποίηση του περιβάλλοντος και τις αυθαιρεσίες που προκαλούν την οργή της φύσης, έχουμε και συγκεκριμένα λάθη και παραλείψεις.
Η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου, μέσα στον πανικό της, ενδεχομένως και στην υποκρισία της, έφθασε στο έσχατο μέσο υποβάλλοντας ακόμη και μήνυση εναντίον του εαυτού της. Η περιφερειάρχης έχει προφανώς συγκεκριμένες αρμοδιότητες και υποχρεώσεις ως εκ του ρόλου της, αλλά στην υπόθεση αυτή φαίνεται πως δεν τις υπηρέτησε σωστά. Από ασχετοσύνη ή από άλλο λόγο, δεν έχει και τόσο μεγάλη σημασία σήμερα.
Με την ανάληψη των καθηκόντων της τον Σεπτέμβριο του 2014 η Ρένα Δούρου βρήκε στο γραφείο της μια μελέτη –η οποία είχε ήδη ολοκληρωθεί από τον Αύγουστο του 2014 –για τα αναγκαία έργα αντιπλημμυρικής προστασίας στη Μάνδρα Αττικής και την ευρύτερη περιοχή. Η μελέτη έθετε ως πρώτη προτεραιότητα την εκτροπή τού χειμάρρου της Αγ. Αικατερίνης (στη Μάνδρα Αττικής) αλλά και τη διευθέτηση του χειμάρρου Σούρες στο Θριάσιο.
Η μελέτη –που έγινε από το μελετητικό γραφείο του Ιωάννη Πέππα –εγκρίθηκε από την Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας τον Οκτώβριο του 2014, ενώ τον Ιανουάριο του 2016 εγκρίθηκε και η οριοθέτηση του ρέματος της Αγ. Αικατερίνης.
Δυστυχώς, τα αναγκαία έργα πνίγηκαν στο βασίλειο της αδράνειας. Τρία χρόνια μετά, η εν λόγω μελέτη ακόμη δεν οδήγησε, όπως θα έπρεπε, σε δημοπράτηση των έργων που προέβλεπε.

Αυτό επισημαίνουν πηγές της Περιφέρειας Αττικής, διαψεύδοντας την περιφερειάρχη Ρένα Δούρου, η οποία υποστήριξε χθες «πως βρήκε την Περιφέρεια «γυμνή» σε ό,τι αφορά τα αντιπλημμυρικά έργα, ενώ το φθινόπωρο του 2014, λίγους μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων της, κινητοποιήθηκε για τη δρομολόγηση τέτοιων έργων».

Κατά τις ίδιες πηγές, η μελέτη που ξεκίνησε από τη Νομαρχία Δυτικής Αττικής –συνολικής αξίας 500.000 ευρώ –παραδόθηκε την 1η Σεπτεμβρίου 2014 στη νέα περιφερειάρχη Ρένα Δούρου.
«Το έργο μεταφέρθηκε από τη Ρένα Δούρου στο ΕΣΠΑ, αλλά κόλλησε. Και ούτε δημοπρατήθηκε ποτέ –έστω με ίδια οικονομικά μέσα της Περιφέρειας.

Η διοίκηση της κ. Δούρου ανέθεσε σε τεχνοκράτη ιδιώτη να αξιολογήσει την αναγκαιότητα και σπουδαιότητα των αντιπλημμυρικών έργων. Ο μελετητής κατέληξε στο συμπέρασμα πως το επίμαχο έργο της Αγ. Αικατερίνης (Μάνδρα Αττικής) είναι έργο πρώτης προτεραιότητας λόγω επικινδυνότητας. Ομως δεν έγινε ποτέ» συμπληρώνουν.

Η προίκα

Ανθρωποι που γνωρίζουν καλά το θέμα είναι ξεκάθαροι: «Η κ. Δούρου παρέλαβε «κάβα» περίπου 350 εκατ. ευρώ για έργα. Επιπλέον, πήρε το ΕΣΠΑ της περιόδου 2007-2013 με 83% απορροφητικότητα (σήμερα έχει ολοκληρωθεί το υπόλοιπο 17%). Παράλληλα, είχε έτοιμο το ΕΣΠΑ της περιόδου 2014-2020, περίπου 1 δισ. ευρώ για αντιπλημμυρικά κι άλλα έργα, καθώς και γύρω στα 30-40 εκατ. ευρώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων». Η Ρένα Δούρου με τις δηλώσεις της σε ό,τι αφορά τα αντιπλημμυρικά έργα φαίνεται πως έριξε λάδι στη φωτιά. Γνώστες τού θέματος παραπέμπουν στην ιστοσελίδα της Περιφέρειας Αττικής. «Κοιτάξτε το δελτίο Τύπου που εκδόθηκε στις 2 Απριλίου 2014» λένε. Σε αυτό γίνεται αναφορά σε όλα τα έργα και τις παρεμβάσεις που έγιναν και συνεχίζονταν –μέχρι την προαναφερόμενη ημερομηνία –στον τομέα της αντιπλημμυρικής προστασίας της Αττικής. «Από το 2011 μέχρι σήμερα (σ.σ.: 2/4/2014) έχουν εκτελεστεί και εκτελούνται 157 έργα, συνολικού προϋπολογισμού 434,2 εκατ. ευρώ, σε 47 δήμους της περιοχής, με κοινοτικούς και ιδιωτικούς πόρους της Περιφέρειας» αναφέρεται χαρακτηριστικά στο δελτίο Τύπου. Επιπλέον, όπως ξεκαθαρίζεται –στο εν λόγω δελτίο -, «από τη Νομαρχία Αθηνών έχουν ολοκληρωθεί 61 έργα προϋπολογισμού 71 εκατ. ευρώ σε 24 δήμους, έργα που συνέβαλαν καθοριστικά, όπως και αυτά της Περιφέρειας, στην προστασία δεκάδων περιοχών από τις δραματικές συνέπειες των πλημμυρών». Βέβαια, με τα συγκεκριμένα έργα δεν μπορεί να πει κανείς ότι λύθηκε το πρόβλημα της αντιπλημμυρικής προστασίας της Αττικής. Ωστόσο, έγινε ένα βήμα. «Και είναι ατόπημα όλα αυτά να τα μηδενίζεις» λένε πηγές από την Περιφέρεια.

Για να λυθεί το πρόβλημα της αντιπλημμυρικής προστασίας χρειάζεται –εκτός από την Περιφέρεια –να ενεργοποιηθεί, προς αυτήν την κατεύθυνση, όλη η κυβέρνηση. Το κόστος για τη συνολική αντιπλημμυρική προστασία της Αττικής ανέρχεται σε περίπου 3 δισ. ευρώ. Σε αυτό το ποσό συμπεριλαμβάνονται και τα έργα οριοθέτησης των ρεμάτων –με τις απαραίτητες εργασίες στήριξης.