Η φρίκη δεν έχει τέλος στην Δυτική Αττική η οποία από χθες το πρωί μετράει νεκρούς και τραυματίες. Λίγα μόλις χιλιόμετρα μακριά από το κέντρο της Αθήνας, η καταιγίδα που ξέσπασε τα ξημερώματα της Τετάρτης και διήρκεσε περίπου δύο ώρες σκόρπισε την καταστροφή.

Μέχρι αργά χθες, η μαύρη λίστα των θυμάτων περιελάμβανε 15 νεκρούς, 5 γυναίκες και 10 άνδρες ηλικίας από 35 έως 82 ετών, ενώ διατυπώνονταν φόβοι ότι ο αριθμός θα αυξηθεί. Η περιοχή είναι δύσβατη και οι έρευνες για την ανεύρεση εγκλωβισμένων συνεχίζονταν. Το τηλέφωνο στο Θριάσιο Νοσοκομείο χτυπούσε διαρκώς. Ανθρωποι έδιναν ονόματα των δικών τους και ρωτούσαν αν περιλαμβάνονται στη λίστα. Οι στιγμές αναγνώρισης των θυμάτων ήταν δραματικές. Κι όμως, μέχρι τις επτά το απόγευμα μόλις έξι πτώματα είχαν αναγνωριστεί. Αρκετά από αυτά βρίσκονταν σε κατάσταση που δυσκόλευε τη διαδικασία. Παράλληλα, σύμφωνα με τις Αρχές, δύο άνθρωποι αγνοούνταν ενώ 17 τραυματίες μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο με ένα περιστατικό σε σοβαρή κατάσταση.

Το κύμα της φονικής κακοκαιρίας που ισοπέδωσε τη Μάνδρα και σάρωσε τη Μαγούλα και τη Νέα Πέραμο άφησε πίσω του ανυπολόγιστες καταστροφές. Εκατοντάδες σπίτια και επιχειρήσεις απέμειναν ερείπια, οχήματα είχαν αναποδογυρίσει, οι δρόμοι είχαν μετατραπεί σε λασπωμένους χειμάρρους και είχαν σκεπαστεί από μπάζα και φερτά υλικά. Η ηλεκτροδότηση στις πληγείσες περιοχές διεκόπη και η υδροδότηση γινόταν με δυσκολία. Σοβαρά προβλήματα σημειώθηκαν και στο κεντρικό οδικό δίκτυο, στις δυο παλαιές Εθνικές Οδούς οι οποίες σε αρκετά σημεία ήταν απροσπέλαστες μέχρι το βράδυ. Ακόμη και βυτιοφόρα παρασύρθηκαν από το νερό που έφτανε σε ύψος μέχρι και το ενάμισι μέτρο. Τόση ήταν η σφοδρότητα της κακοκαιρίας που εξαφάνισε το λιμάνι της Νέας Περάμου καθώς φερτά υλικά σκέπασαν τη θάλασσα. Στο έλεος του φαινομένου βρέθηκαν εκατοντάδες κάτοικοι που προσπαθούσαν να προφυλαχθούν από τα ορμητικά νερά, τις λάσπες και τα ξύλα που κατέβαιναν από το Ορος Πατέρα. Οδηγοί φορτηγών αναγκάσθηκαν να ανέβουν στις οροφές των οχημάτων ή να αναρριχηθούν σε δένδρα για να βρουν διέξοδο σωτηρίας. Τη μακάβρια εικόνα συμπλήρωνε το θέαμα στο νεκροταφείο της Μάνδρας που υπέστη σοβαρές ζημιές.

«Δεν έχει μείνει τίποτα όρθιο»

Το στίγμα της ολοκληρωτικής καταστροφής στην περιοχή έδωσε συγκλονισμένη η δήμαρχος Μάνδρας Ιωάννα Κριεκούκη: «Δεν έχει μείνει τίποτα όρθιο σε όλη τη Μάνδρα», είπε στα «ΝΕΑ». «Τα πάντα επηρεάστηκαν άμεσα. Πρώτα απ’ όλα το εργοτάξιο του Δήμου και το νεκροταφείο της περιοχής. Στις έξι και μισή το πρωί είδαμε την πόλη μας ισοπεδωμένη ενώ δεν έβρεχε. Φανταστείτε μέσα σε μόλις 10 λεπτά στο σπίτι της μητέρας μας το ύψος του νερού έφτασε στα 1,3 μέτρα. Δεν μιλάμε για νεροποντή. Δεν μπορώ να το περιγράψω διαφορετικά παρά μόνο ως τσουνάμι», συμπλήρωσε.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, τα σπίτια και τα καταστήματα που υπέστησαν ζημιές ξεπερνούν τα 600, ενώ δεν έχει υπολογισθεί ο αριθμός των αυτοκινήτων και των φορτηγών που παρασύρθηκαν. Στην πληγείσα περιοχή κινητοποιήθηκαν 190 πυροσβέστες με 55 οχήματα τα οποία συγκρότησαν 70 συνεργεία διάσωσης.