Εληξε πριν από λίγη ώρα η καθιστική διαμαρτυρία που πραγματοποίησαν πρόσφυγες στην οδό Μοναστηρίου, κοντά στο σιδηροδρομικό σταθμό της Θεσσαλονίκης, ως αντίδραση στο «μπλόκο» που τους έστησε η Αστυνομία όταν εκείνοι θέλησαν να κινηθούν προς τα βόρεια σύνορα.

Κατόπιν διαπραγμάτευσης με αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ., οι περίπου 70 με 80 πρόσφυγες αποχώρησαν από το οδόστρωμα και έτσι δόθηκε στην κυκλοφορία ο κεντρικός δρόμος της πόλης που παρέμενε κλειστός για πάνω από δύο ώρες και στα δύο ρεύματα.

Ορισμένοι εξ αυτών μετακινήθηκαν προς το πεζοδρόμιο, εκφράζοντας την πρόθεσή τους να παραμείνουν εκεί όλη τη νύχτα και να αποφασίσουν σήμερα το πρωί τις επόμενες κινήσεις τους, ενώ οι υπόλοιποι επιστρέφουν σε δομές όπου φιλοξενούνται. Στο σημείο της διαμαρτυρίας, πάντως, παραμένει διμοιρία της Αστυνομίας.

Νωρίτερα, πρόσφυγες, στην πλειονότητά τους από τη Συρία και το Ιράκ, μεταξύ αυτών και γυναικόπαιδα, ξεκίνησαν πορεία πεζή από την πλατεία Αριστοτέλους και κινούμενοι δυτικά – μέσω της Νέας Εγνατίας – έφτασαν στην οδό Μοναστηρίου, όπου διμοιρίες των ΜΑΤ τους έφραξαν το δρόμο, ενώ αστυνομικές κλούβες τοποθετήθηκαν κάθετα στο οδόστρωμα.

Οι ίδιοι – ανταποκρινόμενοι σε διαδικτυακό κάλεσμα – θέλησαν να κινηθούν μαζικά προς τα βόρεια σύνορα, με απώτερο σκοπό να ταξιδέψουν στη Γερμανία όπου ζουν συγγενείς τους.