Τις τουρκικές παραβιάσεις του εναέριου και θαλάσσιου χώρου της, κατήγγειλε στα Ηνωμένα Έθνη η Κυπριακή Δημοκρατία, με επιστολή του μονίμου αντιπροσώπου της, πρέσβη Κορνήλιου Κορνηλίου, συμπεριλαμβανομένων στις καταγγελίες αυτές και των παράνομων Naftex.

Παραβιάσεις έγιναν και την Τρίτη, στο πλαίσιο δοκιμών για τη στρατιωτική παρέλαση της Τετάρτης, με αφορμή την επέτειο της ανακήρυξης της παράνομης «Τουρκικής Δημοκρατίας Βορείου Κύπρου (ΤΔΒΚ)».

Στην επιστολή, η οποία κυκλοφόρησε ως επίσημο έγγραφο του Συμβουλίου Ασφαλείας και της Γενικής Συνέλευσης, ο κ. Κορνηλίου τονίζει ότι οι ενέργειες της Τουρκίας «αποσκοπούν ξεκάθαρα στην υπονόμευση της κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας». Με την ενίσχυση, όπως επισημαίνει, της συνεχιζόμενης de facto διαίρεσης και την αναβάθμιση της «ΤΔΒΚ» και με τη διεκδίκηση ενός υποτιθέμενου εναέριου χώρου, πάνω από το κατεχόμενο έδαφος της Δημοκρατίας.

Προσθέτει πως η Τουρκία εξακολουθεί να παρενοχλεί, συστηματικά, πολιτικά και στρατιωτικά αεροσκάφη στο FIR Λευκωσίας, μέσω ραδιοφωνικών κλήσεων, θέτοντας σε κίνδυνο την ασφάλεια της διεθνούς πολιτικής αεροπορίας.

Εν τω μεταξύ ο κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος σε δηλώσεις του υπογράμμισε ότι το πλαίσιο λύσης του Κυπριακού είναι γνωστό και δεν μπορεί να υπάρξει άλλο, προσθέτοντας ότι η ενδιάμεση λύση δεν είναι λύση και είναι εκτός συζήτησης.

Σχολιάζοντας τη δήλωση του Μουσταφά Ακιντζί, της Τρίτης, για «διαμόρφωση ενός πλαισίου στρατηγικής συμφωνίας, πριν από τις συνολικές διαπραγματεύσεις», ο κ. Χριστοδουλίδης μιλώντας στο ΡΙΚ, υπέδειξε ότι «συμφωνίες αρχών, υπάρχουν πολλές, με πιο βασική αυτή που προβλέπει ότι, αν δεν συμφωνηθούν όλα, δεν έχει συμφωνηθεί τίποτε».

Προσέθεσε ότι καθημερινά από τουρκικής και τουρκοκυπριακής πλευράς γίνονται αντικρουόμενες δηλώσεις, κάτι που, όπως σημείωσε, αποτελεί «ένδειξη της σύγχυσης, που υπάρχει, αλλά και αιτιολογεί γιατί δεν είχαμε λύση».

Επίσης, ο Νίκος Χριστοδουλίδης δήλωσε ότι για συνέχιση της διαδικασίας «όλοι επενδύουν, εντός ή εκτός εισαγωγικών» στην επικείμενη επίσκεψη του προέδρου της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογαν στην Αθήνα. Η προσοχή, ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, εκεί εστιάζεται και όλοι αναμένουν τα αποτελέσματα της συνάντησης Ερντογάν -Τσίπρα.

Αναφερόμενος στην επέτειο της ανακήρυξης της παράνομης «Τουρκικής Δημοκρατίας Βορείου Κύπρου», σήμερα Τετάρτη, ο κ. Χριστοδουλίδης επισήμανε ότι πρόκειται για μια θλιβερή επέτειο. Δήλωσε, ωστόσο, πως οι προσπάθειες για αναγνώριση του παράνομου μορφώματος δεν είχαν, ούτε πρόκειται να έχουν αποτέλεσμα.

Την Τετάρτη, στο κατεχόμενο τμήμα της Λευκωσίας θα γίνουν διάφορες εκδηλώσεις, παρουσία ανώτατων Τούρκων επισήμων. O Μουσταφά Ακιντζί αναφέρθηκε σε δυνατότητα διαμόρφωσης ενός πλαισίου «στρατηγικής συμφωνίας», πριν από τις συνολικές διαπραγματεύσεις. Είπε ότι σε περίπτωση κατά την οποία προκύψει μια τέτοια συμφωνία – πλαίσιο, τότε, μπορεί να ορισθεί ένα πρόγραμμα διαπραγματεύσεων, καθορισμένης διάρκειας, για να συμπληρωθεί αυτό το πλαίσιο.

Τα πολιτικά κόμματα καταδικάζουν την αποσχιστική ενέργεια της ανακήρυξης της «ΤΔΒΚ» και διαβεβαιώνουν ότι θα συνεχίσουν τις προσπάθειες και τον αγώνα για τερματισμό της κατοχής και επανένωση της Κύπρου.

Το μεσημέρι της Τετάρτης, θα πραγματοποιηθεί από τους φοιτητές και μαθητές εκδήλωση καταδίκης της τουρκικής αποσχιστικής ενέργειας.

Η Κυπριακή Ομοσπονδία Μεγάλης Βρετανίας θα πραγματοποιήσει το απόγευμα πικετοφορία έξω από την πρεσβεία της Τουρκίας στο Λονδίνο