Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε η Σύμη. Η σφοδρή κακοκαιρία που έπληξε το απόγευμα της Δευτέρας το νησί άφησε έντονα τα σημάδια της προκαλώντας μεγάλα προβλήματα στις βασικές υποδομές του νησιού.

Σπίτια, καταστήματα και ξενοδοχεία πλημμύρισαν, δρόμοι γέμισαν λάσπες και φερτά υλικά, η ηλεκτροδότηση διεκόπη και αυτοκίνητα παρασύρθηκαν από ορμητικούς χειμάρρους στη θάλασσα.

Οπως λέει, μιλώντας στα «ΝΕΑ», ο δήμαρχος Σύμης Ελευθέριος Παπακαλοδούκας, «η ηλεκτροδότηση διεκόπη από τις πέντε το απόγευμα της Δευτέρας και αποκαταστάθηκε γύρω στις 10 χθες το πρωί».

Κατά τον δήμαρχο του νησιού, «οι ζημιές οφείλονται κατά κύριο λόγο στις κατολισθήσεις που προκλήθηκαν στο παλιό οδικό δίκτυο από την έντονη βροχόπτωση –αφού εδώ και 30 χρόνια δεν έχουν καθαριστεί τα μπάζα -, αλλά και από τους τρεις χειμάρρους που δημιουργήθηκαν, οι οποίοι από ένα σημείο και έπειτα ενώνονται σε έναν».

Από τα ορμητικά νερά και τις λάσπες παρασύρθηκαν στη θάλασσα γύρω στα δέκα αυτοκίνητα. Μέχρι αργά χθες το βράδυ δεν υπήρχε καμία αναφορά για εγκλωβισμένους σε αυτά. Χθες, βούτηξαν στο λιμάνι δύτες του Λιμενικού που έφτασαν από την Κάλυμνο, αλλά εξαιτίας της χαμηλής ορατότητας από τις λάσπες και τα φερτά υλικά που υπάρχουν στον βυθό δεν μπόρεσαν να διαπιστώσουν εάν υπάρχει κάποιος εγκλωβισμένος.

Ολοκληρωμένη εικόνα για την καταστροφή αναμένεται να σχηματιστεί μέσα στις επόμενες μέρες, αφού οι ιδιοκτήτες πολλών από τα σπίτια που πλημμύρισαν λείπουν από το νησί. Χθες, οι πυροσβέστες απάντλησαν τα νερά από δώδεκα κατοικίες, δύο ξενοδοχεία, ένα υποκατάστημα του ΟΤΕ και ένα των ΕΛΤΑ, καθώς και από έναν χώρο που χρησιμοποιείται από τον Στρατό.

Σε αυτή τη φάση προτεραιότητα δίνεται στο άνοιγμα των δρόμων με την απομάκρυνση των φερτών υλικών (λάσπες, πέτρες κ.ά.), στην απάντληση των υδάτων από πλημμυρισμένα υπόγεια καταστημάτων και σπιτιών, καθώς και στην αποκατάσταση των προβλημάτων στις υποδομές.

Σε αυτό το πλαίσιο περιλαμβάνεται και ο έλεγχος της ποιότητας του νερού και των εγκαταστάσεων υδροδότησης, προς αποκατάσταση μεγάλων προβλημάτων που έχουν προκύψει και σε αυτό το δίκτυο.

Στη Σύμη μετέβη ο υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Νεκτάριος Σαντορινιός καθώς και εξειδικευμένο κλιμάκιο μηχανικών από το υπουργείο Υποδομών προκειμένου να συνδράμει τόσο στην καταγραφή όσο και στην πρώτη αντιμετώπιση των επιπτώσεων από τα έντονα καιρικά φαινόμενα.

Παράλληλα, όπως έγινε γνωστό, συστάθηκε συντονιστικό όργανο για την αντιμετώπιση της έκτακτης ανάγκης, το οποίο συνεδριάζει ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Στη Σύμη επιχειρούν ειδικά μηχανήματα του Στρατού και της Περιφέρειας, ενώ έχουν φτάσει και εθελοντές. Τα έργα καθαρισμού έχουν επικεντρωθεί στον Γιαλό, στο Πέδι και στο Χωριό.