Σύμφωνα με στοιχεία ετήσιας έρευνας του Ο.Ο.Σ.Α για την υγεία

Πρωταθλητές στην κατανάλωση αντιβιοτικών οι Ελληνες

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 10/11/2017 19:28 |
Πρωταθλητές στην κατανάλωση αντιβιοτικών οι Ελληνες
Πρώτοι διεθνώς στην κατανάλωση συνταγογραφημένων αντιβιοτικών οι Έλληνες

Παγκόσμιοι πρωταθλητές στην κατανάλωση συνταγογραφημένων αντιβιοτικών και δευτεραθλητές στο κάπνισμα αναδεικνύονται οι Έλληνες, σύμφωνα με στοιχεία ετήσιας έκθεσης του Ο.Ο.Σ.Α για την υγεία.

Αντιβιοτικός πρωταθλητισμός...


Ξεκινώντας από τα αντιβιοτικά, γι' αυτά που συνταγογραφούνται ει Έλληνες έρχονται στην πρώτη θέση κατανάλωσης διεθνώς. Σύμφωνα με τα νεωτέρα στοιχεία που δημοσιεύονται στην έκθεση για το 2017, πάνω από 35 συνταγές ανά 1.000 άτομα του πληθυσμού στη χώρα μας παίρνει αντιβιοτικά με συνταγή γιατρού. Ενώ ο μέσος όρος συνταγογράφησης αντιβιοτικών στις χώρες του Ο.Ο.Σ.Α είναι 20.6 ανα 1.000 άτομα, στην Ελλάδα ο αριθμός αυτός είναι 36.1 ανά 1.000 άτομα. Η Γαλλία ακολουθεί στη δεύτερη θέση, με αναλογία 29.9 άτομα ανά 1.000. Τελευταίοι στην κατανάλωση αντιβιοτικών είναι οι Ολλανδοί, καθώς μόλις 10 στους 1.000 λαμβάνουν αντιβιοτικά. 

Αρειμάνιοι καπνιστές

Από την ίδια έκθεση προκύπτει ότι το 20% των γυναικών και σχεδόν το 35% των ανδρών, εξακολουθούν να καπνίζουν σε καθημερινή βάση στη χώρα μας, η οποία με ποσοστό 27,3% μαζί με την Τουρκία, είναι η δεύτερη χώρα μετά την Ινδονησία- ανάμεσα σε 43 χώρες όπου υπάρχουν στοιχεία- στην καθημερινή κατανάλωση καπνού, όταν ο μέσος όρος των χωρών του Ο.Ο.Σ.Α είναι 18,4%. Μετά την Ελλάδα και την Τουρκία, οι περισσότεροι καπνιστές καταγράφονται στην Ουγγαρία, την Κίνα και την Αυστρία, ενώ οι λιγότεροι στην Ιρλανδία, το Μεξικό και τη Βραζιλία, με ποσοστά καθημερινών καπνιστών που δεν ξεπερνούν το 8%.

Ικανοποιητικό προσδόκιμο ζωής


Όσον αφορά το προσδόκιμο επιβίωσης στη χώρα μας, αυτό βρίσκεται σε σχετικά καλά επίπεδα. Για τους άνδρες είναι τα 78.5 έτη με μέσο όρο του Ο.Ο.Σ.Α τα 77.9 έτη και για τις γυναίκες είναι τα 83.7 έτη , με μέσο όρο τα 83.1 έτη. Οι άνδρες ζουν περισσότερο στην Ιρλανδία , 81.2 χρόνια και λιγότερο στη Λετονία , 69.7 χρόνια, ενώ η πιο μακρόβιες γυναίκες ζουν κατά μέσο όρο 87.1 έτη στην Ιαπωνία και οι λιγότερο μακρόβιες 77.7 έτη στο Μεξικό. 

Χαμηλή ασφαλιστική κάλυψη


Η ασφαλιστική κάλυψη των Ελλήνων είναι η χαμηλότερη από τις χώρες του Ο.Ο.Σ.Α . Ασφαλιστική κάλυψη έχει το 86% του πληθυσμού, όταν ο μέσος όρων των χωρών του Ο.Ο.Σ.Α έχει ασφαλιστική κάλυψη σε ποσοστό που αγγίζει το 98%. H χώρα με καθολική ασφαλιστική κάλυψη 100% , είναι η Βρετανία. 

Αυξημένες ιατρικές δαπάνες

Οι Έλληνες πληρώνουν αρκετά χρήματα, ποσοστό 4.4% από τον οικογενειακό τους προϋπολογισμό για ιατρικές δαπάνες, όταν ο μέσος όρος του Ο.Ο.Σ.Α είναι 3%. Τα λιγότερα χρήματα από την τσέπη τους για δαπάνες υγείας πληρώνουν όσοι ζουν στο Λουξεμβούργο, μόλις 1,4% και τα περισσότερα οι Ελβετοί, ποσοστό 5,3% του οικογενειακού τους προϋπολογισμού. 

Οριακά υπέρβαροι


Η θέση της Ελλάδας, αναφορικά με το επιπλέον σωματικό βάρος του πληθυσμού, είναι πάνω από τον μέσο όρο του 34,5% που καταγράφεται στο σύνολο των χωρών του Ο.Ο.Σ.Α. Βρίσκεται στο 39,2%. Οι λιγότερο υπέρβαροι -παχύσαρκοι άνθρωποι, οριακά στο 20%, είναι οι Ιάπωνες, ενώ οι άνθρωποι με τα περισσότερα επιπλέον κιλά συναντώνται στην ΗΠΑ και το Μεξικό. Όμως το πιο ανησυχητικό είναι ότι τα παιδιά με παραπάνω κιλά, στη χώρα μας παραμένουν ψηλά στη λίστα του Ο.Ο.Σ.Α. Περίπου 3 στα 10 παραμένουν υπέρβαρα και παχύσαρκα και συναγωνίζονται στο επιπλέον βάρος, παιδιά από τις ΗΠΑ το Μεξικό την Ισπανία και τη Χιλή. 

Ένα μήλο την ημέρα


Τέλος, στην κατανάλωση φρούτων, η Ελλάδα βρίσκεται λίγο κάτω από το μέσο όρο του Ο.Ο.Σ.Α που είναι 56,8%. Στη χώρα μας 55% των πολιτών τρώνε έστω και ένα φρούτο καθημερινά, όταν το αντίστοιχο ποσοστό στην Αυστραλία είναι 95%! Τα λιγότερα φρούτα καταναλώνουν- σε ποσοστό που κυμαίνεται γύρω στο 30%- οι Λετονοί και οι Φινλανδοί. Στην κατανάλωση λαχανικών τα πάμε καλύτερα και είμαστε στο 62,2%, όταν ο μέσος όρος των χωρών του Ο.Ο.Σ.Α είναι στο 59%. Κoντ;a στο μέσο όρο βρισκόμαστε και όσον αφορά την εβδομαδίαια άσκηση, καθώς 6 στους 10 ενήλικες κάνουν κάποια μορφή γυμναστικής

5
Helene
11/11/2017 03:05
Αγαπητοι μου , …“ Παγκόσμιοι πρωταθλητές στην κατανάλωση συνταγογραφημένων αντιβιοτικών ”, εξαιτιας της …A ν θ ε κ τ ι κ ο τ α ς στα αντιβιοτικα !!!
Επι του παροντος , η ανθεκτικοτητα στα αντιβιοτικα ειναι μια απο τις πιο κακες απειλές για την Δημοσια Υγεία !
Γιατι , ομως , αυτη η Ανθεκτικοτητα στα αντιβιοτικα ;;;

Ειναι πολυ απλό : Γιατι τα γονιδια που εμπλεκονται στην Ανθεκτικοτητα στα αντιβιοτικα εχουν την …ίδια προέλευση με τα ίδια τα αντιβιοτικά , που χρησιμοποιουνται για τη θεραπεία τους !!!

Τα αντιβιοτικα , βασικα, ειναι χημικες ουσιες που διαταρασσουν την αναπτυξη και την υγεία των βακτηριδιων.
Τα περισσοτερα αντιβιοτικα ειναι μικροβιακά και καταπολεμουν μικροσκοπικους οργανισμους με μικροσκοπικους οργανισμους !
Περιπου το 75 % απο αυτα ειναι ενα Phylum των Gram - θετικων βακτηριδιων , που ονομαζονται Actinobacteria και τα περισσοτερα απο αυτα βρισκονται στο Εδαφος !

Οι Παθογονοι Οργανισμοι μ π ο ρ ο υ ν … να αποκτησουν γονιδια αντοχής - ανθεκτικοτητας ... απο τα Actinobacteria των ΑΝΤΙΒΙΟΤΙΚΩΝ μας , για πανω απο μ ι σ ό αιώνα , πλεον !!! Ετσι τωρα , με τα σχεδον 100% ό μ ο ι α _ γ ο ν ί δ ι α , καταλαβαινουμε … ΠΟΥ , ΠΩΣ και ΓΙΑΤΙ … η ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ στα αντιβιοτικα !!!

Και η …προκληση της ανθεκτικοτητας στα αντιβιοτικα , γινεται σταδιακά …χ ε ι ρ ό τ ε ρ η !!!
Μονο ΑΝ κατασκευαστουν οι Λ ύ σ ε ι ς , ( και εξηγησα πιο πανω τον μηχανισμο ) και οσο πιο συντομα τοσο καλυτερα , αυτο θα ειναι η Επανάσταση που θα λυσει το ΟΛΟ προβλημα …!!!
Με άλλα λογια , αφου πλεον ειναι δυνατον να εντοπιστει ακριβως , εκει οπου ξεκιναει η αντισταση , η ανθεκτικοτητα ( CRISPR-Cas9 ! ) , αυτο ειναι το ΒΑΣΙΚΟ βημα για την πραγματικη αντιμετωπιση της ανθεκτικοτητας στα αντιβιοτικα και κατα συνεπεια ... της κατανάλωσης των αντιβιοτικών !!!
Σιγή ιχθύος, έεε;
11/11/2017 01:51
Κύριε Ελεγκτά τί θα γίνει;;; Θα δώκετε μια απάντησις δια την κουτσουκέλα; Εννοάω το πρωτοσέλιδο με την προσταχτική Δευτέρας Δημοτικού. Άκου "υπέγραψε"!!! Μα καλά, τόσος καραμπινάτος αναλφαβητισμός βρε παιδάκι μου;;;
Αντωνία Σαμαρά
11/11/2017 00:10
Προσωπικά το έχω παρακάμει με τα αντισυλληφτικά!
Τ. Μπαλτάκος
11/11/2017 01:48
Ώστε με κορόιδευες μωρή τόσα χρόνια που έλεγες ότι ήθελες να κάμουμε παιδιά;;;
Byzantine
11/11/2017 05:24
Παλι κριση προσωπικοτητας εχεις; Ποσταρεις απαντηση στον εαυτο σου. Η μηπως εισαι διαφυλικη; Μπορεις αραγες να αναπαραχθεις με τον εαυτο σου; Πολλα εντομα μπορουν και μιας και εχεις το πνευματικο επιπεδο εντομου υπεθεσα (ισως εσφαλμενα) οτι μπορουν να ισχυουν συνεφισταμενες βιολογικες διαδικασιες. Εαν οχι, μην ανησυχεις μπορεις τωρα να το κοψεις και να απαλλαξεις το ανθρωπινο γενο απο τυχον απογονους.