Πολιτική σύγκρουση ακολουθεί την ένοπλη επίθεση της Επαναστατικής Αυτοάμυνας έξω από τα γραφεία του ΠΑΣΟΚ καθώς οι κυβερνητικές αναφορές σε «προβοκατόρικη ενέργεια» ή το μήνυμα Καμμένου για «παρακράτος» προκάλεσαν την έκρηξη της Φώφης Γεννηματά, αλλά και την οξεία αντίδραση του προέδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη. «Είναι ντροπή να μιλούν για προβοκάτσια. Υπάρχει τρομοκρατική, δολοφονική επίθεση και σύμφωνα με αυτά που λέει η Αστυνομία ήθελαν νεκρό», διεμήνυσε η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Το Μαξίμου, ωστόσο, επέμεινε στη γραμμή της «προβοκάτσιας» και απάντησε μέσω κύκλων πως η Γεννηματά «δεν κατάλαβε τι ξεστόμισε» και ότι «το μόνο θύμα, μετά τη δήλωσή της, είναι η σοβαρότητα και το αίσθημα ευθύνης».

«Απευθύνω μια ακόμη έκκληση στον κ. Τσίπρα να αναλάβει τις ευθύνες του. Η κυβέρνησή του μοιάζει όχι μόνον να μην μπορεί, αλλά και να μη θέλει να προστατεύσει την τάξη και την ασφάλεια στη χώρα μας. Αντί να μιλάνε αόριστα για προβοκάτορες, ας τους συλλάβουν. Αντί να μιλάνε για παρακράτος, ας κοιτάξουν στον καθρέφτη τους για τις δικές τους ευθύνες», παρενέβη στη σύγκρουση και ο πρόεδρος της ΝΔ.

Τρεις επιθέσεις. Η επίθεση της Επαναστατικής Αυτοάμυνας με Καλάσνικοφ που ταυτοποιήθηκε από την ΕΛ.ΑΣ. ήταν η τρίτη που πραγματοποιεί η συγκεκριμένη οργάνωση στο ίδιο σημείο στην περιοχή των Εξαρχείων, γεγονός πρωτόγνωρο στην ιστορία του εγχώριου αντάρτικου πόλης. Ο κύκλος δράσης άνοιξε το 2014 με απευθείας στόχο τα γραφεία του κόμματος του ΠΑΣΟΚ, ενώ οι άλλες δυο επιθέσεις στόχευαν τους αστυνομικούς των διμοιριών που φρουρούν τα γραφεία με τρόπο που θα μπορούσε να προκαλέσουν νεκρούς ή τραυματίες.

Οι Αρχές εκτιμούν ότι με τα πυρά τους τα μέλη της οργάνωσης ήθελαν να στείλουν για μια ακόμα φορά ένα ηχηρό μήνυμα που να καθιστά σαφές ότι «η τρομοκρατία είναι εδώ». Είχαν, όπως φαίνεται, σκοπό να καταδείξουν ότι μια μεγάλη δεξαμενή οργής εξακολουθεί να τροφοδοτεί με νέα μέλη το εγχώριο αντάρτικο πόλης και παρά τις συλλήψεις που έχουν πραγματοποιηθεί το τελευταίο διάστημα ο χώρος της εγχώριας τρομοκρατίας φαίνεται να μην επηρεάζεται και αντιθέτως παραμένει ενεργός.

Αξιωματούχοι της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας προβληματίζονται ιδιαίτερα από τη χρονική συγκυρία που επέλεξαν τα μέλη της οργάνωσης να χτυπήσουν αστυνομικό στόχο, λίγες μόλις ημέρες μετά την σύλληψη του 29χρονου για τα τρομοδέματα. Παρόμοια ήταν και η χρονική συγκυρία κατά την οποία είχε πραγματοποιηθεί η προηγούμενη αιματηρή ένοπλη επίθεση της οργάνωσης –και πάλι με στόχο αστυνομικούς της διμοιρίας των ΜΑΤ που φρουρούσαν τα κεντρικά γραφεία του ΠΑΣΟΚ. Η επίθεση εκείνη, που είχε αφήσει πίσω της έναν τραυματία, είχε γίνει μια εβδομάδα μετά τη σύλληψη της Πόλας Ρούπα. Ενα άλλο σενάριο που εξετάζουν οι διωκτικές Αρχές είναι η επίθεση να είχε σχεδιαστεί και δρομολογηθεί νωρίτερα και να επισπεύσθηκε μετά τη σύλληψη του 29χρονου Κωνσταντίνου Γιαγτζόγλου.

Τα αποτελέσματα των εργαστηριακών – συγκριτικών εξετάσεων στα ευρήματα του όπλου (7,62 mm Kalashnikov) που χρησιμοποιήθηκε αποτελούν αδιάψευστο τεκμήριο για την ταυτοποίηση της οργάνωσης, αλλά και του μίσους της κατά των αστυνομικών. «Το Μάρτη του ’14 είπαμε «η βαρβαρότητα των οργάνων της εξουσίας θα τσακισθεί από τη δύναμη των όπλων της αντίστασης»», αναφέρουν μεταξύ άλλων στην προκήρυξη ανάληψης ευθύνης για την επίθεση στη γαλλική πρεσβεία, τον Νοέμβριο του 2016. Σε άλλο σημείο έγραφαν απειλητικά: «Μια χειροβομβίδα για κάθε δακρυγόνο. Δυο σφαίρες για κάθε μπάτσο ή φασίστα που σηκώνει χέρι», και απειλούσαν τα ΜΑΤ ότι «σύντομα θα έρθει η ώρα τους».

Στην ίδια προκήρυξη, με την οποία ανέλαβαν την ευθύνη για την επίθεση με Καλάσνικοφ στο κτίριο της μεξικανικής πρεσβείας τον Ιανουάριο του 2017, ανέφεραν ότι «πραγματοποιήθηκε μια εβδομάδα μετά την 20ή επέτειο της δολοφονίας του αναρχικού Χριστόφορου Μαρίνου από τα ΕΚΑΜ. Δεν συγχωρούμε τα εγκλήματα της εξουσίας».

Ο σκοπευτής. Ενας άνδρας ψιλόλιγνος με μαύρα ρούχα και κουκούλα ήταν, σύμφωνα με τις περιγραφές, ο σκοπευτής. Στόχος του ήταν να πλήξει τον αστυνομικό στο κεφάλι, αλλά αυτός πρόλαβε και καλύφθηκε. Ο σκοπευτής εμφανίσθηκε αιφνιδιαστικά στη συμβολή των οδών Ανδρέα Μεταξά και Ζωοδόχου Πηγής και αφού πυροβόλησε, απομακρύνθηκε με άνεση και ξεγλίστρησε, όπως φαίνεται, μέσα από τα στενά των Εξαρχείων .

Αξιοποιώντας υλικό από παρόμοιες επιθέσεις, η Αντιτρομοκρατική προσπαθεί να σκιαγραφήσει, κυρίως μέσω του σωματότυπου του δράστη, αν πρόκειται για τον εκπαιδευμένο σκοπευτή της οργάνωσης. Τα μέλη της, όπως φάνηκε και στην προηγούμενη αιματηρή επίθεση, φαίνεται να γνωρίζουν πολύ καλά την περιοχή, ενώ δεν αποκλείεται να διατηρούν και κρησφύγετο εκεί ώστε να διευκολύνεται η διαφυγή τους.

Η ΠΟΑΣΥ . «Από θαύμα δεν θρηνήσαμε νεκρό Αστυνομικό!». Με αυτή τη φράση ξεκινά την ανακοίνωση καταδίκης της επίθεσης η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων και συνεχίζει: «Ως Ομοσπονδία –πέρα από την αυτονόητη καταδίκη της τρομοκρατικής επίθεσης και την έκφραση αλληλεγγύης στους συναδέλφους που είδαν το χάρο με τα μάτια τους –καταγγέλλουμε όσους χύνουν κροκοδείλια δάκρυα για ακόμη μια φορά για την ασφάλεια του τόπου, ενώ την ίδια ώρα δεν αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους».