Τα έξυπνα κινητά θα διαλέγουν πλέον τα κατάλληλα ψάρια για εσάς!

Μπορεί να μοιάζει με σενάριο επιστημονικής φαντασίας αλλά δεν είναι. Ο οδηγός κατανάλωσης ψαριών (Fish Guide) της περιβαλλοντικής οργάνωσης WWF είναι πλέον διαθέσιμος και ως εφαρμογή –από το περασμένο καλοκαίρι –για τα smartphones.

Στόχος αυτής της εφαρμογής, όπως λένε από το ελληνικό τμήμα της περιβαλλοντικής οργάνωσης, είναι η κατανάλωση ψαριών με τρόπο που να συμβάλλει στην προστασία των θαλασσών μας. Αφορμή για τη δημιουργία του οδηγού κατανάλωσης ψαριών στάθηκε το γεγονός ότι το 93% των αξιολογημένων ιχθυοαποθεμάτων στη Μεσόγειο απειλείται από την υπεραλίευση.

Πλέον, με την ανάπτυξη της εφαρμογής στα έξυπνα κινητά, ο καθένας μπορεί να έχει τη σωστή απάντηση για το τι ψάρι –ανάλογα με την εποχή –θα καταναλώσει προστατεύοντας τα ιχθυοαποθέματα. Κι αυτό διότι, όπως αναφέρουν οι ειδικοί, είναι λάθος η κατανάλωση όλων των ψαριών καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους και ανεξαρτήτως του μεγέθους τους.

Οπως εξηγούν από το WWF Ελλάς, η εφαρμογή (Fish Guide App) είναι διαθέσιμη δωρεάν για Android και iOS συσκευές, ενώ λειτουργεί με –και χωρίς –σύνδεση στο Ιντερνετ, επιτρέποντας έτσι στους καταναλωτές την πρόσβαση σε όλες τις πληροφορίες που χρειάζονται.

Στόχος του οδηγού είναι να μάθει στους καταναλωτές όλων των ηλικιών να επιλέγουν τα ψάρια που θα καταναλώσουν (εγχώρια ή εισαγόμενα) έχοντας υπόψη τους βασικές –ανά είδος –πληροφορίες. Αυτές, μεταξύ άλλων, αφορούν το ελάχιστο επιτρεπόμενο μέγεθος προς κατανάλωση, την κατάλληλη εποχικότητα, αλλά και τον τρόπο αλίευσής τους, εξασφαλίζοντας με αυτόν τον τρόπο ότι θα υπάρχουν –και στο μέλλον –ψάρια στις θάλασσες.

Τα εγχώρια…

Σε ό,τι αφορά τα εγχώρια ψάρια, ο οδηγός κατανάλωσης βοηθά τους καταναλωτές να επιλέξουν ψάρια τα οποία:

n Αλιεύθηκαν με νόμιμες μεθόδους και φιλικά προς το περιβάλλον αλιευτικά εργαλεία.

n Δεν είναι γόνοι, αλλά είναι στο σωστό μέγεθος, άρα και στη σωστή ηλικία, δηλαδή πρόλαβαν να αναπαραχθούν και να αφήσουν γόνους.

Για παράδειγμα, απαγορεύεται η κατανάλωση κολιού που το μέγεθός του είναι κάτω από 18 εκατοστά, καθώς αυτό δείχνει ότι είναι νεαρής ηλικίας / γόνος που δεν έχει προλάβει ακόμη να αναπαραχθεί.

n Αλιεύθηκαν εκτός της περιόδου αναπαραγωγής τους. Για παράδειγμα, δεν συνιστάται κολιός τον Αύγουστο, γιατί τότε αναπαράγεται.

…τα εισαγόµενα

Εδώ, στον οδηγό χρησιμοποιείται ένας χρωματιστός κώδικας βάσει των επιπτώσεων που έχει η αλιεία τόσο στον πληθυσμό ψαριών, όσο και στο θαλάσσιο περιβάλλον.

Ειδικότερα, το μπλε χρώμα αναφέρεται σε πιστοποιημένα προϊόντα ή ψάρια προερχόμενα από βιολογική καλλιέργεια. Το πράσινο χρώμα σημαίνει ότι μπορεί τα ψάρια να καταναλωθούν άφοβα. Το κίτρινο ότι χρειάζεται προσοχή στην κατανάλωση και το κόκκινο ότι δεν πρέπει να καταναλωθούν.

Ακόµα και συνταγές

Επί της ουσίας, όπως επισημαίνουν από το ελληνικό τμήμα του WWF, η όλη βοήθεια στους καταναλωτές δίνεται μέσω ενός ημερολογίου το οποίο τους ενημερώνει ποια ψάρια μπορούν να επιλέγουν κάθε μήνα. Παράλληλα δίνονται πληροφορίες, όπως είναι η εντοπιότητα, αλλά και ο τρόπος αλίευσης του εκάστοτε ψαριού.

Οι δημιουργοί της εφαρμογής θεωρούν ότι μέσω αυτής, οι καταναλωτές θα γνωρίσουν –και θα καταναλώσουν –ψάρια λιγότερο διαδεδομένα τα οποία βρίσκονται σε αφθονία στις ελληνικές θάλασσες και θα τα εντάξουν στη διατροφή τους.

Επιπλέον, όπως λένε, οι καταναλωτές μπορούν να εμπνευστούν από τις ψαροσυνταγές που φέρουν την υπογραφή ορισμένων εκ των πιο διάσημων σεφ που στηρίζουν τις προσπάθειες του WWF για υπεύθυνη κατανάλωση ψαριών.