Βία και εμπόριο ναρκωτικών αποτελούν σήμερα για τα πανεπιστήμια της χώρας ένα «εκρηκτικό μείγμα» που απομακρύνει τους φοιτητές από τα αμφιθέατρα!

Στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, (πρώην ΑΣΟΕ) όπως φανερώνουν τα στοιχεία, τα αμφιθέατρα του ιδρύματος μετά τις 6 το απόγευμα, που σκοτεινιάζει, αδειάζουν. Οι φοιτητές και οι φοιτήτριες που παρακολουθούν τα μαθήματα των καθηγητών του το απόγευμα είναι συχνά κατά 60% λιγότεροι από εκείνους και εκείνες που μπαίνουν στο κτίριο το πρωί.

Μιλάμε βέβαια για ένα από τα περιζήτητα ιδρύματα στην Ελλάδα αλλά και σε πανευρωπαϊκό επίπεδο για τις σπουδές που προσφέρει στα αντικείμενα που «θεραπεύει», αλλά και ένα ίδρυμα που προωθεί τα αντικείμενα της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας της χώρας.

Τους τελευταίους έξι μήνες, η διοίκηση του ιδρύματος έχει στείλει επιστολές στα υπουργεία Παιδείας, Υγείας και Προστασίας του Πολίτη, με κοινοποίηση στον Πρωθυπουργό, ζητώντας βοήθεια και αναπτύσσοντας το τεράστιο πρόβλημα που αντιμετωπίζει με το εμπόριο ναρκωτικών στους χώρους του. «Οι τοξικομανείς κάνουν χρήση ναρκωτικών στις τουαλέτες του πανεπιστημίου, με αποτέλεσμα να βρίσκουμε συχνά αίματα ή σύριγγες σ’ αυτές, και όλα αυτά τα αναφέρουμε στις επιστολές διαμαρτυρίας μας» λέει εκπρόσωπος του ιδρύματος που μίλησε στα «ΝΕΑ». Στα παραπάνω προστίθεται το πρόβλημα της βίας από την πλευρά αναρχικών ομάδων που «ελέγχουν» τον χώρο και αποφασίζουν ποιος θα μπει στα αμφιθέατρά του και πώς θα φερθεί.

ΕΠΙΔΕΙΝΩΣΗ. Ο πρόσφατος νόμος του υπουργείου Παιδείας δε, που επανέφερε το πανεπιστημιακό άσυλο, είναι προφανές ότι επιδείνωσε το πρόβλημα, καθώς πλέον σχεδόν κάθε εβδομάδα ένα σοβαρό κρούσμα βίας καταγράφεται στους πανεπιστημιακούς χώρους.

«Η διοίκηση των πανεπιστημίων δεν έχει μηχανισμούς να αντιμετωπίσει αυτά τα προβλήματα και αναρωτιέμαι αν οι γονείς των φοιτητών θέλουν να εμπλακούν τα παιδιά τους στον χειρισμό ποινικού τύπου αδικημάτων» λέει ο εκπρόσωπος του ιδρύματος. «Δεν υπάρχει στο πανεπιστήμιο μια ομάδα διασφάλισης της ασφάλειας των μελών του ιδρύματος αλλά και της περιουσίας του» τονίζει, προσθέτοντας ότι στο παρελθόν η διοίκηση του ΟΠΑ είχε ζητήσει την έγκριση κονδυλίου ύψους 200.000 ευρώ από το υπουργείο Παιδείας για την πρόσληψη υπαλλήλων που θα περιφρουρούν τους χώρους του, αλλά το αίτημα αυτό ποτέ δεν εγκρίθηκε.

Στα παραπάνω πρέπει να προστεθούν οι κλοπές υπολογιστών αλλά και αναλωσίμων, όπως ακόμη και προσωπικών αντικειμένων των φοιτητών και των μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας.

Η ίδια κατάσταση βέβαια ισχύει και σε άλλα πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας. Ο αντιπρύτανης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Θεόδωρος Λαόπουλος λέει ότι πλέον τα όργανα διοίκησης του ιδρύματος… αποφεύγουν να συνεδριάζουν, καθώς τα κρούσματα βίας και διακοπής των συναντήσεών τους είναι συνεχή. «Αν με ρωτάτε, αυτό είναι ίσως το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε σήμερα» αναφέρει στα «ΝΕΑ».

«Αποφεύγουμε να συνεδριάσουμε, και αυτό είναι ένα μεγάλο πρόβλημα ασφάλειας στο ίδρυμα» προσθέτει χαρακτηριστικά. «Εχουμε φτάσει στο σημείο να θεωρούμε πλέον μια επιτρεπτή μορφή διαμαρτυρίας την κατάληψη ενός δημόσιου κτιρίου και αυτό δεν προβληματίζει κανέναν» δηλώνει.