Ορμητήριο – καβάντζα διαφυγής έπειτα από τρομοκρατικό χτύπημα στο κέντρο της Αθήνας ή ενδιάμεση γιάφκα μέχρι ο 29χρονος Κωνσταντίνος Γιαγτζόγλου να μεταφέρει το εκρηκτικό οπλοστάσιο σε νέο κρησφύγετο;

Ενα ακόμα ερώτημα στο οποίο καλούνται να δώσουν απάντηση οι αξιωματικοί της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας μετά τον εντοπισμό ισόγειου διαμερίσματος στην καρδιά των Εξαρχείων, το οποίο ο 29χρονος είχε νοικιάσει μέσω Ιντερνετ με τα αληθινά στοιχεία ταυτότητάς του για το χρονικό διάστημα από τις 26 έως τις 31 Οκτωβρίου.

Εν τω μεταξύ οι εργαστηριακές αναλύσεις πειστηρίων έχουν αρχίσει να δίνουν τα πρώτα αποτελέσματα.

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ., γενετικό αποτύπωμά του ταυτίζεται με αυτό που βρέθηκε σε ταινία ενός από τους οκτώ παγιδευμένους φακέλους οι οποίοι εντοπίστηκαν στο κέντρο διαλογής των ΕΛΤΑ Κρυονερίου και είχαν παραλήπτες σημαντικά πρόσωπα ευρωπαϊκών και διεθνών οργανισμών. Επίσης ανακοινώθηκε ότι γενετικό του αποτύπωμα βρέθηκε και σε κολλητική ταινία στο αυτοκίνητο του πρώην Πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου μετά την έκρηξη του παγιδευμένου φακέλου στα χέρια του.

ΝΕΟΣ ΠΥΡΗΝΑΣ. Στα εργαστήρια της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών συνεχίζονται οι αναλύσεις για την αξιοποίηση των ευρημάτων, ενώ ταυτόχρονα κλιμάκια της Σήμανσης «σαρώνουν» τα δύο διαμερίσματα – κρησφύγετα στην Πλατεία Αττικής και στα Εξάρχεια προκειμένου να εντοπίσουν αποτυπώματα και βιολογικό υλικό.

Πρώτη προτεραιότητα παραμένει η αποκάλυψη των στοιχείων των συνεργών του, προσώπων που συγκρότησαν μαζί του τον νέο εκτελεστικό βραχίονα της τρομοκρατίας. Εκτιμούν ότι ο νέος πυρήνας διέθετε και άλλα καταλύματα και πως άλλαζε συνέχεια κρησφύγετα, τα οποία οι αρμόδιοι προσπαθούν να εντοπίσουν όσο το δυνατόν πιο σύντομα, πριν χαθούν στοιχεία.

Η αποκάλυψη του διαμερίσματος στα Εξάρχεια, το οποίο είχε νοικιάσει μέσω Iντερνετ ώστε να μην έρθει σε προσωπική επαφή με ιδιοκτήτες, ανοίγει ένα νέο πεδίο ερωτημάτων σχετικά με τους λόγους της ενοικίασής του. Η πρώτη «ασυνήθιστη κίνηση» για ένα πρόσωπο που βρίσκεται σε βαριά παρανομία, είναι ότι για την ενοικίαση χρησιμοποίησε τα πραγματικά στοιχεία της ταυτότητας του, αν και είχε στη διάθεσή του οκτώ πλαστές ταυτότητες.

Το κυριότερο όμως ερώτημα έχει να κάνει με το πολύ μικρό χρονικό διάστημα της ενοικίασης.

Αν και αξιωματούχοι της Αντιτρομοκρατικής δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο της μετακόμισης σε άλλο κρησφύγετο, η επιλογή παραπέμπει περισσότερο σε χρησιμοποίησή του ως ορμητηρίου.

Κατά αστυνομικών. Μάλιστα, το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα που περιλαμβάνει την 28η Οκτωβρίου ευνοεί το σενάριο για συμβολικό χτύπημα. Δεν αποκλείεται ο 29χρονος και συνεργοί του να προετοίμαζαν –σύμφωνα με εκτιμήσεις της ΕΛ.ΑΣ. –αιματηρή επίθεση εναντίον αστυνομικών.

Στην έρευνα που έγινε στο σχεδόν άδειο διαμέρισμα, βρέθηκαν μόνο ένας φορητός ηλεκτρονικός υπολογιστής, ένα κινητό τηλέφωνο και είδη ρουχισμού. Εντύπωση ακόμα προκαλεί η οικονομική άνεση, η ευκολία με την οποία νοίκιαζε διαμερίσματα ο 29χρονος, ο οποίος εργαζόταν περιστασιακά σε ένα καφενείο.

Ενας κύριος γενετικός τύπος ανιχνεύθηκε, σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ., σε πειστήρια που βρέθηκαν και κατασχέθηκαν κατά τη διενέργεια σωματικής έρευνας στον 29χρονο συλληφθέντα και ειδικότερα σε συσκευή αποθήκευσης ψηφιακών δεδομένων (USB) και σε ένα καπέλο τύπου τζόκεϊ.

Από τις συγκρίσεις προέκυψε ότι ο παραπάνω γενετικός τύπος ταυτίζεται με τον γενετικό τύπο ατόμου που ανιχνεύθηκε σε ταινία ενός από τους οκτώ συνολικά παγιδευμένους φακέλους οι οποίοι εντοπίστηκαν στο κέντρο διαλογής των ΕΛ.ΤΑ. στο Κρυονέρι Αττικής, ενώ μείγμα προσδιορίστηκε σε κολλητική ταινία που βρέθηκε μέσα στο όχημα του πρώην Πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου.

Η ΑΚΡΗ ΤΟΥ ΝΗΜΑΤΟΣ. Το κέντρο διαλογής στο Κρυονέρι, η δολοφονική επίθεση στον Παπαδήμο και ένα σακίδιο πλάτης που κατασχέθηκε σε επεισόδια το 2011 στο Πολυτεχνείο: τρία φαινομενικά ασύνδετα πράγματα αποτέλεσαν τα βασικά κομμάτια του παζλ τα οποία καθόρισαν τις εξελίξεις. Ηταν οι κρίκοι της αλυσίδας που στην πορεία των ερευνών οδήγησαν στα ίχνη του 29χρονου. Η αξιοποίησή τους άνοιξε τον δρόμο για τη σύλληψή του το περασμένο Σάββατο, ενώ ήταν φορτωμένος με εκρηκτικά.

Η άκρη του νήματος βρισκόταν στην πρώτη σύλληψη του Κωνσταντίνου Γιαγτζόγλου σε επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας τον Μάιο του 2011. Ο νεαρός αντιεξουσιαστής είχε ένα σακίδιο πλάτης από το οποίο αντλήθηκε το γενετικό του αποτύπωμα. Ηταν το πρώτο υλικό που ανιχνεύθηκε και το οποίο στη συνέχεια τον συνέδεσε με τα τρομοδέματα που βρέθηκαν στο κέντρο διαλογής των ΕΛΤΑ και στη δολοφονική επίθεση εναντίον του Λουκά Παπαδήμου.

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΗΣ ΡΟΥΠΑ.Με ένα οργισμένο κείμενο η Πόλα Ρούπα κάνει παρέμβαση στην υπόθεση της σύλληψης του 29χρονου και αρνείται κατηγορηματικά ότι έχει οποιαδήποτε σχέση μαζί του.

«Επισημαίνω για μια ακόμα φορά πως τόσο εγώ όσο και ο Επαναστατικός Αγώνας δεν συνδέεται με καμία άλλη οργάνωση» τονίζει χαρακτηριστικά και για το θέμα των στοιχείων των πλαστών ταυτοτήτων επισημαίνει: «Θα ήταν εξάλλου πολιτικά ανορθόδοξο να τροφοδοτώ εγώ με στοιχεία για ταυτότητες ανθρώπους για ενοικιάσεις χώρων που αφορούν τη δράση οποιασδήποτε άλλης οργάνωσης πλην του Επαναστατικού Αγώνα».