Είναι η πρώτη προσπάθεια παραγωγής ελαιολάδου στο Διάστημα. Και θα γίνει από έλληνες μαθητές…
Ομάδα παιδιών που φοιτούν στο 4ο και στο 6ο Γυμνάσιο Καλαμάτας, σε συνεργασία με την εταιρεία αεροδιαστημικής Blue Origin που εδρεύει στις ΗΠΑ, θα στείλουν μεσσηνιακές ελιές στο Διάστημα για να δουν πώς εξελίσσεται η παραγωγή λαδιού σε συνθήκες μηδενικής βαρύτητας. Το σπουδαίο πείραμα εκτός από τον εκπαιδευτικό του χαρακτήρα αναμένεται να παράσχει στους επιστήμονες χρήσιμα συμπεράσματα για τη χημική αντίδραση του ελαιολάδου στις εν λόγω συνθήκες αλλά και σημαντικά στοιχεία για το αν θα μπορούσε να παραμείνει εκεί για μεγάλο χρονικό διάστημα ώστε να ενταχθεί στο διαιτολόγιο των αστροναυτών.
«Τις τελικές λεπτομέρειες για το περιεχόμενο του πειράματος και τον σχεδιασμό του θα αποφασίσουν οι ίδιοι μαθητές» εξηγεί ο Προκόπης Μαγιάτης μιλώντας στα «ΝΕΑ». «Αλλωστε, για την ολοκλήρωσή του θα χρειαστεί περίπου ένα έτος».
Κατά τη διάρκειά του οι μαθητές θα κατασκευάσουν ένα διαστημικό ελαιοτριβείο. Σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό, μισό κιλό ελιές θα σταλούν από την Καλαμάτα στο Χιούστον του Τέξας, όπου βρίσκεται η βάση του διαστημικού σταθμού, και εκεί θα ενσωματωθούν, μαζί με τον μηχανισμό που θα έχουν κατασκευάσει τα παιδιά, στην κάψουλα που θα φύγει για το Διάστημα. Με την εκτόξευση του πυραύλου ο μηχανισμός θα συνθλίψει τις ελιές και θα γίνει εξαγωγή λαδιού. Οι μαθητές και οι επιστήμονες θα παρατηρήσουν πώς ξεχωρίζει το λάδι από τον χυμό της ελιάς υπό αυτές τις συνθήκες.
Το πείραμα αναμένεται να διαρκέσει περίπου 45 λεπτά. Τόσος είναι ο χρόνος που θα χρειαστεί για να ανέβει ο μηχανισμός σε απόσταση 100 χιλιομέτρων πάνω από τη Γη, να παραμείνει σε συνθήκες μηδενικής βαρύτητας επί περίπου δέκα λεπτά και στη συνέχεια να επιστρέψει στη Γη. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, το λάδι που θα παραχθεί θα σταλεί στην Ελλάδα ώστε να εξεταστεί η χημική του σύνθεση.
«Στο Διάστημα η συμπεριφορά των υγρών είναι πολύ διαφορετική. Με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσουμε να δείξουμε στα παιδιά τους νόμους της Φυσικής, δηλαδή πώς ξεχωρίζει το λάδι από το νερό όταν δεν υπάρχει βαρύτητα. Στη Γη το λάδι από το νερό διαχωρίζονται λόγω του διαφορετικού ειδικού βάρους που έχει το καθένα. Στο Διάστημα δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο. Εκτός όμως από τον εκπαιδευτικό του χαρακτήρα, το πείραμα θα μας δείξει αν η εξαγωγή λαδιού σε συνθήκες μηδενικής βαρύτητας θα επηρεάσει και την ποιότητά του. Αν δούμε κάτι πολύ εντυπωσιακό ως διαφορά, μπορεί στο μέλλον να φτιάξουμε κάποια μηχανή η οποία να μιμείται τις συνθήκες του Διαστήματος. Αρα το πείραμα ενδέχεται να έχει και τεχνολογικό ενδιαφέρον, να εξαγάγουμε και εμείς ως επιστήμονες κάποια χρήσιμα συμπεράσματα» λέει ο Προκόπης Μαγιάτης.
Μέχρι την ημέρα εκτόξευσης του πυραύλου, οι μαθητές θα πρέπει να έχουν κατασκευάσει τον μηχανισμό, να έχουν δοκιμάσει το πείραμα στη Γη και στη συνέχεια να το υλοποιήσουν σε πραγματικές συνθήκες. «Υπάρχει στάδιο σχεδιασμού, κατασκευής και στάδιο υλοποίησης και σύγκρισης. Το λάδι που θα παραχθεί χωρίς βαρύτητα θα αναλυθεί και θα δούμε τι διαφορές θα έχει με το αντίστοιχο που θα έχει παραχθεί με τις ίδιες ελιές αλλά χωρίς να πάει στο Διάστημα» συμπληρώνει ο Προκόπης Μαγιάτης.
«Ηδη η πρώτη επαφή με τα παιδιά είναι πολύ εντυπωσιακή» λέει ο Μαγιάτης.
«Μιλάμε για παιδιά τα οποία είναι διαλεγμένα, παιδιά με πολύ μεγάλη ωριμότητα, τα οποία σίγουρα αύριο θα είναι επιστήμονες. Κάποια με εντυπωσίασαν ήδη με τις ερωτήσεις που έκαναν, ήταν λες και μιλούσα στους φοιτητές μου ενώ ήταν μαθητές ηλικίας μόνο 15 ετών. Υπάρχει ένα τρομακτικό δυναμικό, το οποίο όμως πάει αναξιοποίητο σε αυτήν τη χώρα, αυτό ισχύει 100%, το λέω και το υπογράφω. Οπότε προσπάθειες σαν αυτή δίνουν μια ευκαιρία στα παιδιά να αναδείξουν τις ικανότητες που έχουν…».