Συνέχεια στις κινητοποιήσεις που ξεκίνησαν την Παρασκευή το βράδυ, έδωσε το Σάββατο ομάδα αφγανών μεταναστών και προσφύγων, διεκδικώντας ασφαλή διαμονή στον καταυλισμό της Μόριας αλλά και ισότιμη αντιμετώπιση των αιτημάτων ασύλου που έχουν υποβάλλει με αυτά των σύρων.

Από το πρωί του Σαββάτου, οικογένειες αφγανών με πολλά μικρά παιδιά ανάμεσα τους, πορεύτηκαν από τη Μόρια προς την πόλη της Μυτιλήνης. Στη βόρεια είσοδο της εθνικής οδού Μυτιλήνης – Μανταμάδου στο ύψος του εργοστασίου «Καλαμάρη» αστυνομικές δυνάμεις είχαν τοποθετήσει μια κλούβα των ΜΑΤ απαγορεύοντας τους να μπουν στην πόλη και ιδιαίτερα στην αγορά της. Ταυτόχρονα παροχέτευαν την κυκλοφορά των οχημάτων μέσω παρακαμπτήριων οδών στο κέντρο της πόλης.

Η ενέργεια της Αστυνομίας δεν απέτρεψε τους διαμαρτυρόμενους από το να παραμείνουν εκεί μέχρι τις 2.30 το μεσημέρι πραγματοποιώντας καθιστική διαμαρτυρία μπροστά από την κλούβα.

Τελικά όταν η αγορά έκλεισε, επιτράπηκε σε περίπου 150 άτομα που είχαν απομείνει να συνεχίσουν την πορεία τους προς το κέντρο της πόλης και συγκεκριμένα προς την κεντρική πλατεία Σαπφούς.

Οι συγκεντρωμένοι έδειχναν διατεθειμένοι να περάσουν το βράδυ του Σαββάτου στην πλατεία Σαπφούς στο κέντρο της Μυτιλήνης. Ανάμεσα στα αιτήματα τους είναι η μεταφορά τους από τη Μόρια, την οποία χαρακτηρίζουν «φυλακή» και «κόλαση», η ασφαλής και σε συνθήκες υγιεινής διαμονή τους στη Λέσβο και η ταχεία διεκπεραίωση των αιτημάτων ασύλου που έχουν υποβάλει ώστε να μετακινηθούν γρήγορα στην ηπειρωτική Ελλάδα καταρχάς.

Από μεριάς του διευθυντή του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης Μόριας Γιάννη Μπαλμπακάκη, τους προτάθηκε οι μεν οικογένειες να μεταφερθούν στο δημοτικό καταυλισμό του Καρά Τεπέ από την επόμενη Τρίτη όταν και θα έχουν ετοιμασθεί οι οικίσκοι όπου θα στεγασθούν. Αυτό όμως εφόσον άμεσα επιστρέψουν στη Μόρια, όπου και θα παραμείνουν υπό εγγυημένες συνθήκες ασφαλείας. Στους δε άνδρες που ταξιδεύσουν μόνοι τους εφόσον παραμένουν στο νησί πέρα του ενός έτους τους προτάθηκε από τη Δευτέρα να ξεκινήσουν διαδικασίες ασύλου κι αυτό σε βάρος άλλων προσφύγων από εμπόλεμες ζώνες ή μέλη ευπαθών ομάδων οι οποίοι έχουν προτεραιότητα.

Οι προτάσεις δεν έγιναν δεκτές αφού, όπως οι διαμαρτυρόμενοι υποστηρίζουν, δεν είναι η πρώτη φορά που δέχονται τέτοιες υποσχέσεις.