Καθησυχάζει το ΚΕΕΛΠΝΟ για το βακτήριο της χολέρας στο «Ελενα Βενιζέλου»

  | ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 19/10/2017 12:29 |
Καθησυχάζει το ΚΕΕΛΠΝΟ για το βακτήριο της χολέρας στο «Ελενα Βενιζέλου»

Καθησυχαστική είναι η ανακοίνωση του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) σχετικά την καταγγελία που είδε την Τετάρτη το φως της δημοσιότητας περί υποψιών ανίχνευσης του βακτηρίου χολέρας στο υπόγειο του νοσοκομείου «Έλενα Βενιζέλου».

«Με τα έως τώρα επιστημονικά δεδομένα δεν τεκμηριώνεται η παρουσία εντεροπαθογόνου δονακίου (όπως το δονάκιο της χολέρας) από τον εργαστηριακό έλεγχο. Επιπλέον κανένα κρούσμα νόσου δεν έχει αναφερθεί στο ΚΕΕΛΠΝΟ», αναφέρεται στην σχετική ανακοίνωση του Κέντρου.

Και καταλήγει: «αναμένεται η τελική εργαστηριακή επιβεβαίωση από το Κεντρικό Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας».
Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με καταγγελία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) «ανιχνεύθηκε το βακτήριο της χολέρας στα πρώτα δείγματα σε νερά του υπογείου της αποθήκης τροφίμων του νοσοκομείου».

Εν τω μεταξύ, η διοίκηση του νοσηλευτικού ιδρύματος έχει αποστείλει δείγμα για περαιτέρω ανάλυση – τα αποτελέσματα της οποίας αναμένονται αύριο – ενώ έχει ήδη προχωρήσει στο «σφράγισμα της αποθήκης».

3
TERMINATOR
19/10/2017 13:17
αέρα, αέρα, να φύγει η χολέρα....(και μαζί της να ψοφήσει σύσσωμη η μεταπολιτευτική λέρα)
Καρανίκος:: Η χολέρα κάνει καριέρα
19/10/2017 13:10
Πολάκα, η καριέρα σου τελείωσε μαζί με τη χολέρα.
Δημήτρης
19/10/2017 12:46
Vibrio Choleriae στο Έλενα Βενιζέλου; Πολύ πιθανό αλλά και το Υπουργείο έχει τα δίκια του. Το Εργαστήριο του νοσοκομείου έλεγξε το νερό στο πρωτοκαλλιέργημα ή κάποιος εξουσιοδοτημένος πάροχος για αυτές τις υπηρεσίες του νοσοκομείου; Τα εργαστήρια των νοσοκομείων συνήθως δεν εξετάζουν νερά ή τρόφιμα και συνάπτουν συμβάσεις με εξωτερικά εργαστήρια ποιοτικού ελέγχου. Ποιο εργαστήριο έλεγξε το δείγμα; Προκύπτει επίσης ένα ερώτημα. Το πρωτοκαλλιέργημα έγινε σε ειδικό θρεπτικό υλικό TCBS ή σε ένα απλό υλικό γενικής χρήσης πχ Mc Conkey; H ταυτοποίηση ως vibrio cholerae έγινε με μία απλή βιοχημική ενζυματική μέθοδο του εμπορίου; Αν η ταυτοποίηση ήταν Vibrio Cholerae ακολούθησαν ορολογικές μέθοδοι για να διαπιστωθεί αν ανήκει σε κάποιο παθογόνο στέλεχος ή σε κάποιο μη παθογόνο; Δεν είναι όλα παθογόνα. Μου φαίνεται αδύνατο με τον εξοπλισμό και τα αντιδραστήρια που έχει το Έλενα Βενιζέλου να έχουν γίνει όλα αυτά. Φυσικά το περιστατικό πρέπει να δηλώθηκε από το Έλενα στο ΚΕΔΥ από την αρχή (από την πρώτη καλλιέργεια) και πρέπει να έγιναν οι εργαστηριακές πράξεις αλλά δεν βγήκαν αποτελέσματα στη δημοσιότητα. Το δείγμα που στάλθηκε τώρα στο ΚΕΔΥ λογικά είναι καινούργιο και πολύ πιθανό να βγει ακόμα και αρνητικό, θα είναι στη περίπτωση αυτή ένα ακόμα fake news ή έπρεπε (θα πρέπει) να έχει διερευνηθεί εξονυχιστικά το πρώτο ύποπτο δείγμα και να έχουν γίνει από τότε οι απαραίτητες ενέργειες στο νοσοκομείο;