Εκθετη είναι πλέον η κυβέρνηση για την πανάκριβη συμφωνία αναβάθμισης των ελληνικών F-16 από τις ΗΠΑ. Tο μάρμαρο που θα κληθεί να πληρώσει η Ελλάδα θα είναι βαρύ, όπως αποδεικνύει και με τη βούλα η Αμερικανική Υπηρεσία Συνεργασίας για την Αμυντική Ασφάλεια (Defense Security Cooperation Agency – DSCA), η οποία άδειασε τον Αλέξη Τσίπρα και την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, που μιλούσαν για μικρότερη δαπάνη. Λίγες μόλις ώρες μετά την αποχώρηση του Πρωθυπουργού από τον Λευκό Οίκο, η αρμόδια κυβερνητική υπηρεσία των ΗΠΑ με επίσημη ανακοίνωσή της τονίζει ότι το εκτιμώμενο κόστος της συμφωνίας είναι 2,404 δισ. δολάρια – χωρίς μάλιστα να προβλέπονται άμεσα αντισταθμιστικά οφέλη, καθώς αυτά θα αποτελέσουν αντικείμενο μελλοντικής διαπραγμάτευσης. Η εκκωφαντική διάψευση των κυβερνητικών ισχυρισμών για τη συμφωνία των F-16 προκαλεί πολιτική θύελλα, ενώ η αντιπολίτευση ζητεί ενημέρωση της Βουλής, εξαπολύοντας από δεξιά και αριστερά αντιαεροπορικά πυρά για τα αποτελέσματα της επίσκεψης Τσίπρα στον Ντόναλντ Τραμπ.  Στην ίδια ανακοίνωση, η DSCA γνωστοποιεί ότι η συγκεκριμένη συμφωνία με την ελληνική κυβέρνηση έχει σταλεί από τις 16 Οκτωβρίου προς έγκριση στο Κογκρέσο. Μία ημέρα, δηλαδή, πριν από το ραντεβού Τραμπ – Τσίπρα στον Λευκό Οίκο, εξέλιξη που φανερώνει ότι όλα ουσιαστικά είχαν κλειδώσει σε παρασκηνιακό επίπεδο με την αμερικανική πλευρά πριν από την αναχώρηση του Πρωθυπουργού από την Αθήνα.       

Ο Αλέξης Τσίπρας επέμεινε και χθες το βράδυ, κατά την ομιλία του στο ινστιτούτο Brookings, για βάση τιμήματος στα 1,1 δισ. δολάρια, ενώ υπεραμύνθηκε της αναβάθμισης των F-16, αναφέροντας ότι ο ίδιος «είναι κατά των εξοπλισμών, αλλά είναι και ρεαλιστής» – και επειδή υπάρχει ο κίνδυνος της Τουρκίας, ο στόλος της Πολεμικής Αεροπορίας πρέπει να αναβαθμιστεί καθώς είναι πολύ παλιός.         

Ωστόσο, παρά την προσπάθεια του Πρωθυπουργού, του υπουργού Εθνικής Αμυνας Πάνου Καμμένου και του κυβερνητικού εκπροσώπου Δημήτρη Τζανακόπουλου να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις και να διορθώσουν τον αμερικανό πρόεδρο, υποστηρίζοντας ότι το κόστος της συμφωνίας δεν υπερβαίνει το 1,1 δισ. ευρώ, η DSCA όχι μόνον είναι εξόχως αποκαλυπτική, αλλά παραθέτει και λεπτομέρειες για την ακριβή συμφωνία. Οπως αναφέρει, το εκτιμώμενο κόστος για την αναβάθμιση των πολεμικών αεροσκαφών από F-16 σε F-16 Block V ανέρχεται σε 2,404 δισ. δολάρια, ενώ σε ό,τι αφορά τα αντισταθμιστικά οφέλη επισημαίνει ότι προς το παρόν δεν υπάρχουν. Συμπληρώνει όμως ότι συνήθως η Ελλάδα ζητεί αντισταθμιστικά και πως κάθε συμφωνία για αυτά «θα προσδιοριστεί έπειτα από διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην Ελλάδα και τον ανάδοχο εργολάβο» – τη Lockheed Martin.

Γνώστες των αμυντικών θεμάτων αναφέρουν ότι το τελικό κόστος σίγουρα θα αποτελέσει αντικείμενο παζαριού ανάμεσα στις δύο πλευρές. Αλλωστε, λένε, δεν αποκλείεται η ελληνική κυβέρνηση να μη ζητήσει αναβάθμιση για το σύνολο των 123 F-16 που διαθέτει, αλλά για μέρος αυτών. Ή μπορεί να επιδιώξει σε κάποια αεροσκάφη να μπουν νέα συστήματα και σε κάποια όχι.

Σε κάθε περίπτωση όμως η απόσταση που χωρίζει τον κυβερνητικό ισχυρισμό για κόστος 1,1 δισ. ευρώ από το κόστος των 2,4 δισ. δολαρίων, που έχει ήδη υποβληθεί προς έγκριση στο Κογκρέσο, είναι εξαιρετικά μεγάλη.