Καταγγελία ΠΟΕΔΗΝ: Χολέρα σε αποθήκη του νοσοκομείου «Ελενα Βενιζέλου»

  | ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 18/10/2017 17:51 |
Καταγγελία ΠΟΕΔΗΝ: Χολέρα σε αποθήκη του νοσοκομείου «Ελενα Βενιζέλου»

«Το βακτήριο της χολέρας ανιχνεύθηκε στα πρώτα δείγματα σε νερά του υπογείου της αποθήκης τροφίμων του νοσοκομείου "Έλενας Βενιζέλου"»: Την καταγγελία αυτή έκανε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), δημιουργώντας ανησυχία για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει στους νοσηλευόμενους.

Εν τω μεταξύ, η διοίκηση του δημόσιου μαιευτηρίου επιβεβαιώνει σε ανακοίνωση της ότι έχει προκύψει πρόβλημα, καθώς παραδέχεται ότι «αποφασίστηκε το σφράγισμα της αποθήκης». Ωστόσο, αμφισβητεί τα αποτελέσματα του Μικροβιολογικού Εργαστηρίου του νοσηλευτικού ιδρύματος, με αποτέλεσμα να αποστείλει δείγματα για σχετικό έλεγχο (και) στο Κεντρικό Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας (ΚΕΔΥ).

Ειδικότερα, και όπως αναφέρεται στην καταγγελία της ΠΟΕΔΗΝ, η Επιτροπή Λοιμώξεων του νοσοκομείου ζήτησε καλλιέργεια δείγματος του νερού που τρέχει από την αποθήκη τροφίμων και στα πρώτα δείγματα ανιχνεύτηκε το λοιμώδες βακτήριο.

Μάλιστα, το σωματείο εργαζομένων του «Έλενα Βενιζέλου» - σύμφωνα πάντα με την Ομοσπονδία - διαμαρτύρεται επί έξι μήνες ζητώντας την άμεση αποακατάσταση του προβλήματος, καθώς στο υπόγειο τρέχουν νερά γεγονός που εγκυμονεί κινδύνους δημόσιας υγείας.

Επιπλέον, και όπως επισημαίνεται στη σχετική καταγγελία, «η χολέρα είναι μία βακτηριακή νόσος που μεταδίδεται στον άνθρωπο μέσω του μολυσμένου νερού και των κοπράνων…Η νόσος συναντάται σε χώρους κακής υγιεινής».

Η απάντηση του νοσοκομείου

Μετά τις καταγγελίες της Ομοσπονδίας, ο διοικητής του νοσοκομείου Δημήτρης Βεζυράκης, ανακοίνωσε τα εξής:

«Στις 05-10-2017 η Επόπτρια Δημόσιας Υγείας έστειλε προς έλεγχο στο Μικροβιολογικό Εργαστήριο του Νοσοκομείου, δείγματα τα οποία έλαβε από συγκεντρωμένα ύδατα στην αποθήκη ξηράς τροφής που βρίσκεται στο Α΄Υπόγειο του κτιρίου Α΄. Τα ύδατα διέρρευσαν στην αποθήκη από το δάπεδο του γειτνιάζοντος χώρου του ηλεκτρικού υποσταθμού.

Η βοήθεια του Μικροβιολογικού Εργαστηρίου ζητήθηκε για μια πρώτη εκτίμηση της μικροβιολογικής σύστασης του δείγματος. Το εργαστήριο, αναρμόδιο για έλεγχο υδάτων, έκανε μόνο ποιοτική καλλιέργεια και όχι ποσοτική η οποία γίνεται στα εξουσιοδοτημένα κέντρα (ΚΕΔΥ- Κεντρικό Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας).

Για τα αποτελέσματα (ανεύρεση δυνητικά εντεροπαθογόνων μικροοργανισμών), ενημερώθηκαν άμεσα, στις 13-10-2017, η Επόπτρια Δημόσιας Υγείας, η Διευθύντρια της Ιατρικής Υπηρεσίας, η Επιτροπή Νοσοκομειακών Λοιμώξεων και η Διοίκηση του Νοσοκομείου, οι οποίοι και αποφάσισαν το σφράγισμα της αποθήκης.

Άμεσα επίσης, ζητήθηκε η έκτακτη συνδρομή του ΚΕΔΥ, το οποίο δέχθηκε να τους σταλεί δείγμα για πλήρη έλεγχο. Τα αποτελέσματα αναμένονται την Παρασκευή 20-10-2017. Μέχρι τότε, ο χώρος έχει σφραγιστεί και η Τεχνική Υπηρεσία έχει αναλάβει την αντιμετώπιση του προβλήματος των συγκεντρωμένων υδάτων, λαμβάνοντας ατομικά μέτρα προστασίας που υποδεικνύονται από την Επόπτρια Δημόσιας Υγείας και την Επιτροπή Νοσοκομειακών Λοιμώξεων».

10
Πωλινα
19/10/2017 11:13
Σε άθλια κατάσταση το νοσοκομείο!οι ιατροί μόνο λεφτά ξερουν να παιρνουν.αμα κάνουν ελέγχους στα δωμάτια του παλαιού κτιρίου εκεί να δείτε τι θα βρούνε.πανε δύο μήνες που έκανα καισαρική εκεί ακόμα ταλαιπωρουμε με την τομή με τοις προηγούμενες δύο δεν κατάλαβα καν ότι έκανα καισαρική (σε άλλο μαιευτήριο)με τον Τσίπρα θα δούμε και θα κολλήσουμε πολλά ακόμα!Υγεία σε ολα τα παιδάκια του κόσμου!
Αμετανόητος Νεοέλληνας
20/10/2017 17:17
Ο ΤΣΙΠΡΑΣ ΦΤΑΙΕΙ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΑΛΑΙΠΩΡΙΑ ΜΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΙΣΑΡΙΚΗ! Το ακούσαμε κι αυτό.
Αει
19/10/2017 07:31
"Στην αποθήκη ξηράς τροφής". Κατάλαβα.
pg
19/10/2017 07:20
Νερα απο τον γειτνιαζοντα χωρο του ηλεκτρικου υποσταθμου!!!! Δηλαδη παραδεχεται οτι μπορει μεν να μην ειναι χολερα αλλα ο ηλεκτρικος υποσταθμος ειναι μεσα στα νερα (!!!) με οτι αυτο μπορει να συνεπαγεται....Κανα μπαμ, καμια ηλεκτροπληξια, ελα ρε, εδω ο κοσμος καιγεται για λιγα νερα ειναι το προβλημα?!!!!
Στράτος
20/10/2017 00:56
Δεν ειναι νερά, ειναι συγκεντρωμένα ύδατα..
Σύμβουλος στρατηγικού προγραμματισμού: Η καριέρα είναι χολέρα!
18/10/2017 19:25
Πολάκη, δεν μας έφτανε η κλαπάτσα που έχουν τα γίδια σου. Στις μέρες σου μέχρι και χολέρα θα πιάσουν και τα νοσοκομεία της χώρας.
derkon
18/10/2017 18:15
Χολέρα και πανούκλα ακολουθεί την πανούκλα με το όνομα συριζα. Και που είσαι ακόμα.....!
Κουασιδιάρης;
18/10/2017 20:21
Και νόμιζε κανείς ότι μόνον οι χιτλερικοί ήταν χολέρα...
aris
19/10/2017 00:47
μη μιλάς έτσι για τους Εβραίους φίλους σου
Byzantine
20/10/2017 07:21
Οι 'Χιτλερικοι' ηταν...Εβραιοι;! Εαν αυτο ειναι που συνεπαγεται απο το σχολιο σου, για καντο μας λιγο λιανα να το καταλαβουμε και εμεις οι λαικοι.