Ένα ταξίδι στο μαγικό κόσμο της φύσης με όχημα την επιστήμη προσφέρει σε

μικρούς και μεγάλους το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών.Πειράματα,

συζητήσεις, παρατήρηση του νυχτερινού αττικού ουρανού με τη βοήθεια

τηλεσκοπίων, είναι μερικές από τις πλούσιες εκπαιδευτικές δράσεις που

θα πραγματοποιηθούν και οι οποίες απευθύνονται σε όλες τις ηλικίες.

Ο φορέας ανοίγει τις πύλες του στο κοινό και απαντά σε βασικά ερωτήματα: Πώς μας ζεσταίνει ο ήλιος; Πώς δημιουργήθηκε το σύμπαν; Πόση απόσταση μας χωρίζει από τα αστέρια; Τι προκαλεί έναν σεισμό και πώς δημιουργούνται οι κεραυνοί;

Το πλήρες πρόγραμμα των επιμορφωτικών προγραμμάτων που υλοποιεί το Αστεροσκοπείο είναι αναρτημένο στην ιστοσελίδα του www.noa.gr ενώ οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ζητούν αναλυτικές πληροφορίες καλώντας στον αριθμό 2103490000.

Ορισμένες από τις δράσεις που προγραμματίζονται για το επόμενο διάστημα είναι οι εξής:

• Νέο Εκπαιδευτικό πρόγραμμα Science, Technology, Engineering, Mathematics. Ένας νέος εκπαιδευτικός κύκλος που ξεκινά το Νοέμβριο με έμφαση στην Επιστήμη, την Τεχνολογία, τη Μηχανολογία και τα Μαθηματικά βάσει των αρχών της Διεπιστημονικότητας και του STEM για παιδιά ηλικίας 10-13 χρονών. Ο πρώτος κύκλος εργαστηρίων έχει θέμα: «Διαστημικές Αποστολές … Από τη Γη στο Διάστημα», ξεκινά την Τετάρτη 1 Νοεμβρίου και διαρκεί 4 εβδομάδες. Οι συναντήσεις θα πραγματοποιούνται κάθε Τετάρτη 17:30 με 19:00 στο Θησείο, στο Τηλεσκόπιο Δωρίδη, ενώ μετά το τελευταίο μάθημα θα ακολουθήσει παρατήρηση.

• Πρωινές και βραδινές επισκέψεις νηπιαγωγείων, σχολείων και οργανωμένων ομάδων στις εγκαταστάσεις του Αστεροσκοπείου στο Θησείο και στην Πεντέλη.

• Σεμινάρια αστρονομίας για μαθητές. Τα Σαββατοκύριακα το Αστεροσκοπείο ανοίγει τις πύλες του στο κοινό και διοργανώνει δράσεις για νήπια, «κυνήγι θησαυρού» και σεμινάρια αστρονομίας για μαθητές στην Πεντέλη.

• Καλοκαιρινή κατασκήνωση Astrocamp.

• Πρόγραμμα «Μαθαίνω Μετεωρολογία». Το Ινστιτούτο Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Ανάπτυξης του Αστεροσκοπείου πραγματοποιεί εκπαιδευτικές δράσεις για σχολεία με θέματα: «Τα παιδία Βρέχει» και «Περί ανέμων και Υδάτων».

• Πρόγραμμα «Μαθαίνω Σεισμολογία». Το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Αστεροσκοπείου δέχεται επισκέψεις από σχολεία και οργανώνει δραστηριότητες για παιδιά.