Τέθηκε τη Δευτέρα σε δημόσια διαβούλευση από τον υπουργό ΔικαιοσύνηςΔιαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Σταύρο Κοντονή το Σχέδιο τουνέου Σωφρονιστικού Κώδικα. Το σχέδιο συντάχθηκε από ειδικήνομοπαρασκευαστική επιτροπή, υπό την προεδρία του Εισαγγελέα Εφετών κ.Π. Μπρακουμάτσου, και με τη συμμετοχή των επίκουρων καθηγητών κ.κ.Ν.Κουλούρη και Α. Ι.Τζαννετάκη ενώ η τελική επεξεργασία του έγινε απότο υπουργείο. Κινείται στο πνεύμα του προηγούμενου σχεδίου πουεπεξεργάστηκε το 2010-2011 επιτροπή, υπό την προεδρία του καθηγητή κ.

Γ. Πανούση.

Δίδεται έμφαση στην τήρηση των αρχών της νομιμότητας, τηςισότητας και της διαφάνειας στη λειτουργία των φυλακών, στην αρχή ότιτο μόνο δικαίωμα των κρατουμένων που περιορίζεται είναι το δικαίωμαστην προσωπική ελευθερία και στην παραδοχή ότι η κοινωνική επανένταξηείναι δικαίωμα των κρατουμένων.

Το σχέδιο λαμβάνει υπόψη τις νομοθετικές αλλαγές που έχουν σημειωθείτα τελευταία χρόνια, βελτιώνει την οργανωτική δομή των φυλακών,διευρύνει τους θεσμούς και τις δυνατότητες της κοινωνικής επανένταξηςτων κρατουμένων, διευκολύνει την επικοινωνία τους με το ευρύτεροκοινωνικό περιβάλλον. Το σχέδιο εξισορροπεί την εύρυθμη και ασφαλήλειτουργία των φυλακών, των κρατουμένων και του προσωπικού από τη μια,με την κοινωνική επανένταξη των κρατουμένων, από την άλλη ενώ,ταυτόχρονα, διασφαλίζει τον σεβασμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων τωνκρατουμένων και την έννομη προστασία τους σε περίπτωση παραβίασήςτους. Παράλληλα, προάγει την ισότητα και τη διαφάνεια καθώς και τηλογοδοσία των αρμόδιων οργάνων (π.χ. για την ανάθεση εργασίας, τηχορήγηση αδειών, τη λήψη περιοριστικών μέτρων τάξης, προστασίας,ασφάλειας και πειθαρχίας).

Ειδικότερα αναθεωρείται το σύστημα εισαγωγής κρατουμένων, ο καθορισμόςτων χώρων διαβίωσης, η υγειονομική περίθαλψη, η εκπαίδευση, η εργασίακαι η επικοινωνία με το ευρύτερο κοινωνικό περιβάλλον, το σύστημα τωναδειών, η ημιελεύθερη διαβίωση, η διασφάλιση της ομαλής κοινήςδιαβίωσης των κρατουμένων και η εύρυθμη λειτουργία των φυλακών (μέτρατάξης, προστασίας, κατευνασμού και πειθαρχίας), οι μεταγωγές και ημέριμνα για τους αποφυλακιζόμενους, η εποπτεία και ο έλεγχος τωνφυλακών.

Με το σχέδιο αυτό συνεχίζεται η προσπάθεια της κυβέρνησης για τημεταρρύθμιση του σωφρονιστικού συστήματος, πάνω στο σχήμα που έχειδιατυπωθεί με σαφήνεια: «Ασφάλεια – Ανθρωπισμός – Επανένταξη –Διαφάνεια». Η αντεγκληματική πολιτική που ασκείται λαμβάνει υπόψη τονάνθρωπο και τις ανάγκες της κοινωνίας, επιδιώκοντας στο έπακρο τόσοτην ασφάλεια των κρατουμένων και του προσωπικού όσο και την προστασίατων ανθρωπίνων δικαιωμάτων.