Συγκέντρωση στο δημαρχείο του Δήμου Θερμαϊκού, στην Περαία Θεσσαλονίκης, πραγματοποίησαν το πρωί της Δευτέρας, εργαζόμενοι στους ΟΤΑ, στο πλαίσιο διαμαρτυρίας για την επιχειρούμενη ανάθεση της υπηρεσίας καθαριότητας σε ιδιώτη.

Κατά τη διάρκεια της κινητοποίησης σημειώθηκε μικροένταση, όταν οι εργαζόμενοι αντιλήφθηκαν πως η αρμόδια επιτροπή για το άνοιγμα των προσφορών ιδιωτών για την καθαριότητα δεν βρισκόταν στον χώρο του δημαρχείου και αντιπροσωπεία τους συναντήθηκε με τον δήμαρχο, Γιάννη Μαυρομάτη.

«Τέσσερις εταιρίες κατέθεσαν τις προσφορές τους, οι οποίες άνοιξαν σήμερα, μετά την απόφαση του 88% του δημοτικού συμβουλίου» δήλωσε στο ΑΠΕ–ΜΠΕ ο δήμαρχος Θερμαϊκού, σύμφωνα με τον οποίο, «την επόμενη Τρίτη, η οικονομική επιτροπή του δήμου θα αποφασίσει για την προμήθεια πέντε απορριμματοφόρων, ενώ στον προϋπολογισμό του 2018 έχει προβλεφθεί η αγορά άλλων πέντε οχημάτων προκειμένου να λύσουμε το θέμα με την καθαριότητα».

Όπως είπε ο κ. Μαυρομάτης, «η προηγούμενη δημοτική αρχή ήταν αυτή που ανέθεσε τα απορρίμματα σε ιδιώτη και αυτή που αύξησε τα δημοτικά τέλη σε μια μέρα κατά 24%. Τότε δεν υπήρξε καμία αντίδραση από τους εργαζόμενους, ενώ εμείς μειώσαμε τα δημοτικά τέλη σε όλες τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες και τους ανέργους κατά 50%, ενώ το 2018 θα τα μειώσουμε κατά 3% σε όλους τους δημότες του Δήμου Θερμαϊκού».

Από την πλευρά των εργαζομένων του Δήμου Θερμαϊκού, ο πρόεδρος Πέτρος Πετρίδης είπε στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ-ΜΠΕ «Πρακτορείο 104,9 FM» πως «όλο και μεγαλώνει η πίτα που παίρνει ο ιδιώτης από την αρμοδιότητα που έχει ο δήμος να ασκεί τις υπηρεσίες καθαριότητας».«Έχουμε βρώμικη πόλη με πανάκριβα δημοτικά τέλη και οι πολίτες δεν απολαμβάνουν τις υπηρεσίες που αναλογούν για τα χρήματα που ξοδεύουν» σημείωσε ο κ. Πετρίδης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η διοίκηση του Δήμου Θερμαϊκού, με απόφαση δημοτικού συμβουλίου, αποφάσισε να εκχωρήσει για άλλα δύο χρόνια την αποκομιδή των απορριμμάτων σε ιδιώτη, έναντι περίπου 3 εκατ. ευρώ.

Η ΠΟΕ – ΟΤΑ προκήρυξε για σήμερα στάση εργασίας για όλους τους εργαζόμενους του νομού Θεσσαλονίκης, προκειμένου να δώσουν το «παρών» στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας.

Σε ανακοίνωσή της, η ΠΟΕ–ΟΤΑ καταγγέλλει τη δημοτική αρχή Θερμαϊκού υποστηρίζοντας ότι, παρά το γεγονός πως πλέον δεν υφίσταται απαγόρευση προσλήψεων στις ανταποδοτικές υπηρεσίες (καθαριότητα) των δήμων, δεν αξιοποίησε αυτή τη δυνατότητα και δεν προχώρησε στις απαραίτητες ενέργειες για την πρόσληψη του απαιτούμενου μόνιμου προσωπικού.