Για παρατυπίες και ανεπίτρεπτη «πανεπιστημιοποίηση» της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας κατηγορεί ανοικτά η Σύνοδος Πρυτάνεων ΑΕΙ τα συναρμόδια υπουργεία Παιδείας και Υγείας. Με αφορμή το θέμα της εκλογής πανεπιστημιακών με κλειστές διαδικασίες για την Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας, η Σύνοδος Πρυτάνεων ΑΕΙ εξέδωσε χθες σκληρή ανακοίνωση καταγγέλλοντας μάλιστα τα συναρμόδια υπουργεία για φωτογραφικές διατάξεις. Το θέμα έχει προκαλέσει αναστάτωση στην ακαδημαϊκή κοινότητα της χώρας, καθώς πρόκειται για μια διαδικασία εκλογής υποψηφίων, χωρίς ανοικτή προκήρυξη, σε θέσεις πανεπιστημιακών (καθηγητή, αναπληρωτή καθηγητή ή επίκουρου καθηγητή).

Οπως αναφέρεται στη χθεσινή ανακοίνωση της Συνόδου Πρυτάνεων, με την απόφαση που υπογράφηκε οι υποψήφιοι θα κριθούν:

– Με κλειστές διαδικασίες, δηλαδή χωρίς ανοιχτή προκήρυξη των συγκεκριμένων θέσεων, όπως συμβαίνει με τις εξελίξεις όλων των υπηρετούντων λεκτόρων, επίκουρων και αναπληρωτών καθηγητών στα πανεπιστήμια της χώρας.

– Σε γνωστικά αντικείμενα που είτε «φωτογραφίζουν» μέχρι την τελευταία λεπτομέρεια το επιστημονικό έργο των συγκεκριμένων υποψηφίων, είτε καλύπτουν ευρύτερα και διαφορετικά μεταξύ τους πεδία της επιστήμης.

– Από επταμελείς επιτροπές στις οποίες συμμετέχουν καθηγητές που το γνωστικό τους αντικείμενο δεν είναι συναφές προς αυτό της υπό κρίση θέσης ή συμμετέχουν σε πολλές επταμελείς επιτροπές με διαφορετικά γνωστικά αντικείμενα, ενώ παράλληλα δεν συμμετέχουν καθηγητές και αναπληρωτές καθηγητές που έχουν γνωστικά αντικείμενα απόλυτα συναφή με αυτά των υπό κρίση θέσεων.

«Επισημαίνουμε ότι η απονομή του τίτλου και των δικαιωμάτων του καθηγητή πανεπιστημίου με την παράτυπη αυτή διαδικασία επιχειρεί να καταστήσει τους τυχόν θετικά κριθέντες, ισότιμους με τους καθηγητές των πανεπιστημιακών σχολών που εξελίσσονται έπειτα από σειρά ανοιχτών προκηρύξεων και συνήθως σκληρό ανταγωνισμό» αναφέρει η Σύνοδος.

ΠΡΟΝΟΜΙΑΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ. «Επιπλέον, η αλλαγή καθεστώτος της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας με τις διαδικασίες που προβλέπονται στον νόμο 4452/2017 την καθιστά ένα ιδιότυπο ΑΕΙ, με ιδιαίτερο καθεστώς σε σχέση με το υπουργείο Παιδείας και τα υπόλοιπα ΑΕΙ της χώρας, ενώ διατηρεί τις προνομιακές σχέσεις της με το υπουργείο Υγείας».

Η Σύνοδος Πρυτάνεων ΑΕΙ καλεί τα συναρμόδια υπουργεία να ανακαλέσουν αμέσως την εν λόγω κοινή υπουργική απόφαση, να προβούν σε άμεση τροποποίηση του νόμου 4452/2017, ψηφίζοντας νέα ρύθμιση που είτε θα εντάξει την ΕΣΔΥ σε κάποιο υφιστάμενο ΑΕΙ, με κανονικές διαδικασίες κρίσης για το προσωπικό της και γνωστικά αντικείμενα που θα καθοριστούν από τα οικεία ιδρύματα, είτε θα διατηρήσει το ειδικό καθεστώς που έχει ως ΝΠΔΔ που υπάγεται στο υπουργείο Υγείας, όπως ισχύει, κατ’ αντιστοιχία, με την Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης που υπάγεται στο υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης».

Το θέμα απασχόλησε και την ομοσπονδία των καθηγητών ΑΕΙ (ΠΟΣΔΕΠ) που έκανε λόγο για «ρουσφετολογικό θράσος», τονίζοντας ότι θα προσφύγει στο ΣτΕ με στόχο να κηρυχθεί η όλη διαδικασία αντισυνταγματική και άκυρη.