Η Δυτική Αττική είναι η τρίτη περιοχή της χώρας μετά την Ξάνθη και τη Ροδόπη που έχει τα υψηλότερα ποσοστά σχολικής διαρροής. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Παρατηρητηρίου για την Αντιμετώπιση της Μαθητικής Διαρροής του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής, στη Δυτική Αττική καταγράφονται τα μεγαλύτερα ποσοστά διαρροής σε όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες και σε όλους τους τύπους του σχολείου.

Στις πρώτες τάξεις του δημοτικού εγκαταλείπει το σχολείο το 4,94% των μαθητών. Στο γυμνάσιο εγκαταλείπει το 9,81% των μαθητών και στο ΕΠΑΛ η διαρροή φτάνει στο 16,51%. Ειδικά στον Ασπρόπυργο οι αριθμοί είναι αποκαλυπτικοί: Υπάρχουν 11 δημοτικά με 2.700 μαθητές, 4 γυμνάσια με 1.200 μαθητές και ένα λύκειο, το μεγαλύτερο της χώρας, με 640 μαθητές και με κενά, ακόμη μέχρι σήμερα, σε φιλολόγους και μαθηματικούς.

«Οι μαθήτριες του λυκείου δεν πίνουν νερό για να μη χρειάζονται τουαλέτα» μας λέει ο γραμματέας της Ενωσης Γονέων που έχουν δημιουργήσει οι Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων των σχολείων, Θεόδωρος Ντούρος. «Στο λύκειο υπάρχουν 10 τουαλέτες για 640 μαθητές. Πού να προλάβουν να εξυπηρετηθούν στη διάρκεια του διαλείμματος» μας εξηγούν.

Η κατάσταση στο λύκειο λόγω του χώρου είναι ασφυκτική. Σε μία μόνο καντίνα και σε ένα προαύλιο 250 τετραγωνικών συνωστίζονται, κυριολεκτικά ο ένας πάνω στον άλλο, 640 έφηβοι μαθητές.

Πώς είναι δυνατόν σε μια πόλη με τεράστιες εκτάσεις να μην έχει φτιαχτεί ένα δεύτερο λύκειο; «Υπάρχει χώρος που έχει χαρακτηριστεί για να φτιαχτεί δεύτερο λύκειο, έχει δημοσιευτεί και σε ΦΕΚ» μας λέει ο Θεόδωρος Ντούρος, αλλά οι ενέργειες σταμάτησαν εκεί. Κι όμως παρά τα υψηλά ποσοστά σχολικής εγκατάλειψης, το λύκειο Ασπροπύργου έχει πολλές επιτυχίες. Υψηλά ποσοστά των αποφοίτων του συνεχίζουν τις σπουδές τους σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ. «Τα παιδιά κοπιάζουν, θέλουν να σπουδάσουν για να φύγουν από την πόλη και να γλιτώσουν».